spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Procurorii vasluieni nu au “împușcat” niciun primar prins la braconaj (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -
DEASUPRA LEGII… În ultimii ani, mai mulți primari din județul Vaslui au fost prinși la braconaj, dar niciun edil nu a ajuns în fața instanței, dosarele penale fiind îngropate undeva între Inspectoratul de Poliție Județean și Parchet.

IERTĂTORI… Cazul lui Vasile Novac, primarul comunei Ivănești, care la începutul lunii mai ar fi fost prins la braconaj, așa cum susțin paznicii unui fond de vânătoare, scoate la iveală o practică veche în județul nostru, pe care nicio instituție a statului nu pare capabilă să o sancționeze. Oamenii cu bani și cu funcții înalte pot vâna ilegal animale, fără ca polițiștii, procurorii sau instanțele să-i tragă la răspundere. În ultimii ani, zeci de oameni de afaceri, primari, secretari de primării, consilieri și directori de societăți au fost prinși vânând animale în afara legii, însă niciunul nu a ajuns să și plătească pentru asta. Au fost întocmite dosare penale, au fost ridicate arme “în vederea cercetării”, însă anchetele au bătut pasul pe loc, până când vinovații au scăpat basma curată. Unul dintre cele mai bune exemple despre cum oamenii cu influență scapă de răspunderea penală este cel al fostului primar al comunei Muntenii de Jos, Dănuț Crețu. Prins, anul trecut, cu doi căpriori împușcați în mașină, acesta a fost cercetat pentru nerespectarea autorizației de vânătoare și transport de vânat ilegal. După un an de zile, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, care s-a ocupat de caz, a propus instanței renunțarea la urmărirea penală a fostului primar, soluție cu care judecătorul nu a fost de acord. Pe 13 mai, anul acesta, Judecătoria Vaslui a dispus retrimiterea dosarului la procuror pentru continuarea efectuării urmăririi penale față de fostul primar.

În județul Vaslui, se pare că numai cine nu vrea nu face braconaj. Pentru a putea organiza însă partide ilegale de vânătoare trebuie să ai spatele asigurat, adică ori să ai susținere politică, ori să cunoști niște băieți bine puși în funcții, ori să ai suficienți bani cât să îți asiguri liniștea în caz de vei fi prins. În ultimii zece ani, oamenii legii au întocmit nenumărate dosare penale pentru vânătorii care făceau braconaj, însă în instanță au ajuns foarte puține, ale “peștișorilor” care trebuiau pedepsiți pentru a fi dați exemplu. În timp ce amărâții care fac braconaj și pentru a-și asigura hrana primesc condamnări și amenzi usturătoare, șmecherii din județ, cei cu conturile pline și funcții sus puse, scapă de dosare, uneori chiar cu sprijinul celor care fac anchetele.

Câteva exemple

Aurelian Miler

În decembrie 2015, Aurelian Miler, fostul primar al comunei Voinești, a fost prins la braconat de mistreți, alături de alți prieteni. Acesta a fost surprins în noaptea de 22 spre 23 decembrie în timp ce, împreună cu alte trei persoane din comună, era la vânătoare neautorizată într-o pădure din Voinești. Mai mulți vânători, aflați în patrulare, au auzit un foc de armă și, știind că nimeni nu mai are voie să vâneze în zonă, au pornit în căutarea posibililor braconieri. În mijlocul pădurii, au găsit mașina primarului, iar imediat i-au găsit și pe braconieri, care, la somațiile vânătorilor, au rupt-o la fugă. Primarul Aurelian Miller a rămas pe loc, probabil și din cauza mașinii pe care nu o putea abandona în pădure. Vânătorii au anunțat evenimentul la numărul de urgență 112, iar polițiștii sosiți la fața locului au ridicat arma primarului descoperind și un tub de cartuș de vânătoare proaspăt folosit. Conform procedurii, s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de braconaj cinegetic, dosar care însă nu a mai ajuns în instanță.

Vasile Țabără

În ianuarie 2020, primarul comunei Hoceni, Vasile Țabără, a fost fotografiat de către un consătean de-ai săi, cu arma în spate, târâind după el ceea ce părea a fi un căprior. Edilul ar fi împușcat, fără drept, animalul după care ar fi sunat să vină autoturismul Logan al primăriei pentru a-l transporta acasă. Ghinionul lui Țabără a fost că mașina care se îndrepta spre el să fie aceeași marcă, însă la volan se afla un tânăr care nu avea nicio legătură cu acesta. În momentul în care a oprit, tânărului i s-ar fi părut ceva suspect, realizând imediat că primarul se află la braconaj, drept pentru care a scos telefonul pentru a-l filma. Edilul ar fi devenit agresiv și după cum susține tânărul imediat după incident, i-a smuls telefonul din mână și i l-a aruncat pe câmp. Acesta nu renunțat și a sunat la 112 reclamând cele întâmplate.

Polițiștii vasluieni au deschis dosar penal și în cazul primarului Țabără, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj, tâlhărie și uz de armă fără drept, dosar care de asemenea nu a mai ajuns în instanță.

Când procurorii cer neînceperea urmăririi penale

Dănuț Crețu

În luna mai a anului trecut, un control de rutină al polițiștilor Serviciului Rutier Vaslui a scos la iveală o faptă deosebit de gravă, săvârșită de primarul comunei Muntenii de Jos, Dănuț Crețu, împreună cu fiul său. În timp ce verificau documentele și mașina primarului, polițiștii au descoperit în portbagaj doi căpriori împușcați. În urma verificărilor de la fața locului, s-a stabilit că edilul avea actele în regulă, poseda permis pentru pușca de vânătoare, numai că autorizația îi permitea să vâneze un singur exemplar de căprior, nu două. Drept urmare, primarul s-a ales cu un dosar penal în care s-au făcut cercetări pentru nerespectarea autorizației de vânătoare și transport de vânat ilegal. De asemenea, polițiștii au confiscat două arme de vânătoare și muniția aferentă și au indisponibilizat mașina în care primarul și fiul lui au fost prinși. După un an de cercetări și anchete, procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a propus instanței neînceperea urmăririi penale față de primarul Dănuț Crețu, în ciuda dovezilor clare de braconaj. Soluția procurorului a fost însă respinsă, pe data de 13 mai, de Judecătoria Vaslui. “ În baza art. 318 alin.15 Cod procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui privind confirmarea soluției de renunțare la urmărire penală dispusă prin Ordonanța nr.2693/P/2020 din 16.03.2021 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui . În baza art. 318 alin.15 lit. a C.p.p., desființează soluția de renunțare la urmărire penală dispusă prin Ordonanța nr. 2693/P/2020 din 16.03.2021 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, față de suspectul C.D. (n.r. Crețu Dănuț), pentru săvârșirea infracțiunii de transportul vânatului, prevăzută de art. 44 alin.1 lit. d) din Legea nr. 407/2006 a vânătorii și protecției fondului cinegetic (…) și față de suspectul C.D.A (n.r. fiul primarului) pentru săvârșirea infracțiunii de transportul vânatului, prevăzută de art. 44 alin.1 lit. d) din Legea nr. 407/2006 a vânătorii și protecției fondului cinegetic. Trimite cauza la procuror pentru continuarea efectuării urmăririi penale față de suspecți și completarea urmăririi penale. Definitivă”, se arată în decizia instanței.

Șeful de la județ, și el pasionat de vânătoare

Printre pasionații de vânătoare din județ se numără și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui. În noiembrie 2018, acesta s-a aflat în centrul unui scandal național, după ce jurnaliștii de la Rise Project au publicat mai multe filmulețe și poze cu mai marii Partidului Social Democrat, care au participat la o partidă de vânătoare alături de șefii companiei Tel Drum. În video, Dumitru Buzatu apare alături de lideri importanți din PSD, precum Marian Oprișan ( fostul președintele al Consiliului Județean Vrancea), Paul Stănescu (fost vicepremier și ministru al Dezvoltării), Adrian Țuțuianu (fost președinte al Consiliului Județean Dâmbovița), Constantin Niță (fost ministru al Energiei), Nicușor Constantinescu (fost președinte al Consiliului Județean Constanța) ori Liviu Dragnea (fostul lider PSD și șef al Camerei Deputaților).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Bibi, era obligatoriu ca dosarele sa ajungă în instanță, mai ales ca majoritatea dintre ei au fost prinși la fața locului, cu vânatul în mașină! Tu, ca procuror, te zbați să ai dosare puternice, să ajungi în instanta cu ele, sa te remarci în branșă, să promovezi. Numai ca asta nu se întâmplă pentru că salariile acestor procurori au crescut atât de mult încât nu mai au nicio motivație sa urce ierarhic. Se mulțumesc cu cât primesc acum, iar dacă mai pot lega și niște prietenii importante pe lângă salariu, cu atât mai bine! Asta e adevărul!

  2. SICILIA mafiotă este egal judeţul Vaslui aici toată lumea se înţelege cu toată lumea PROCURORII ,POLIŢIŞTII , JUDECĂTORII sunt prieteni cu hoţii din politică , cu ăia care au bani ,cu borfaşi ,cu escrocii . Ciordesc împreună se ajută unii pe alţii , fac tot felul de combinaţii înţelegeri necinstite .LEGEA e pentru amărătul lipsit de apărare care fură o păine de FOAME un sistem CORUPT .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.