spot_img
14.8 C
Vaslui
04-iun.-2023

Producătorii și comercianții au termen până la 28 februarie să se înregistreze în Sistemul de Garanție Returnare

spot_imgspot_img
- Advertisement -
OBLIGAȚIE… Fiecare producător de bunuri ambalate în ambalaje SGR – pet, sticlă sau metal, de la 0,1 litri până la 3 litri, are obligația de a fi luat în evidență.

PROGRAM… Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că “Sistemul de Garanție – Returnare (SGR) a intrat în linie dreaptă și a fost înființată compania RetuRO, de producătorii și comercianții care implementează acest program în România și care va pune la punct sistemul de garanție-returnare”. Potrivit acestuia, până la sfârșitul lunii februarie, zeci de mii de producători și comercianți vor fi luați în evidență și se va crea baza de date la nivel național care asigură implementarea acestui sistem. Tanczos a precizat că este obligația fiecărui producător de bunuri ambalate în ambalaje SGR – pet, sticlă sau metal, de la 0,1 litri până la 3 litri , de a fi luat în evidență. Toți producătorii au această obligație, nu este o opțiune, sistemul SGR fiind obligatoriu pentru toți producătorii și pentru toți comercianții care lucrează pe această piață.

Ceea ce în țările din vestul Europei este obligatoriu de zeci de ani, în România încă se discută dacă poate fi implementat, dacă ne va fi de folos, dacă va da rezultate. Vorbim de reciclarea contracost a sticlelor, peturilor si dozelor de suc sau de bere. Din 30 noiembrie 2023, consumatorii vor putea returna ambalejele din PET, sticlă și metal, aceasta fiind data de la care sistemul de Garanție-Returnare devine funcțional. Românii vor primi bani pe sticle goale. E vorba despre câte 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat. Până la finalul lunii februarie, toți producătorii și comercianții trebuie să se înregistreze în sistemul pentru returnarea PET-urilor.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că Compania Returo are obligația de a porni sistemul de returnare a ambalajelor care vor fi reciclate pe data de 30 noiembrie, când vor apărea primele puncte unde cetățenii le vor putea returna și vor putea primi 50 de bani pentru acestea. “Astăzi, când vorbim, este deschisă aplicația în care toți producătorii care pun pe piață produse ambalate în ambalaje SGR trebuie să se înregistreze în sistemul informatic. Acești producători au primit informări și notificări de la RetuRO prin firmele de distribuție care distribuie produsele pe piață. În același timp, și comercianții care vând direct către cetățeni aceste produse au fost informați și trebuie să se înregistreze în sistemul informatic, gestionat de compania RetuRO”, a spus ministrul Mediului.

E obligația fiecărui producător de a fi luat în evidență

Tanczos Barna a precizat că este obligația fiecărui producător de bunuri ambalate în ambalaje SGR – pet, sticlă sau metal, de la 0,1 litri până la 3 litri de a fi luat în evidență. “Toți producătorii au această obligație, nu este o opțiune, sistemul SGR fiind obligatoriu pentru toți producătorii și pentru toți comercianții care lucrează pe această piață. În același timp, vom aproba în săptămânile următoare, în luna februarie, și penalitățile care vor fi plătite de producătorii care pun pe piață asemenea produse și care nu realizează țintele de recuperare din piața ambalajelor prin sistemul SGR. Penalitatea va fi plătită, în primă fază, de RetuRO, în cazul în care nu se ating țintele de 65% în primul an, care apoi, în cîțiva ani, trebuie să ajungă la 90%. Fără penalități și fără constrângere, lucrurile nu funcționează”, a afirmat ministrul. Barna a mai explicat că va exista o perioadă de tranziție în care, pe piață, vor exista atât ambalaje SGR, cât și ambalajele vechi. “Există o perioadă de 6 luni în care produsele vechi vor fi consumate și ambalajele vechi vor ieși din piață după care, în piață, vor exista doar ambalaje SGR pentru aceste categorii de bunuri”, a conchis Tanczos Barna.

Cum va funcționa Sistemul de Garanție – Returnare (SGR)

Conform lui Barna, până la sfârșitul lunii februarie, zeci de mii de producători și comercianți vor fi luați în evidență și se va crea baza de date la nivel național care asigură implementarea acestui sistem. SGR este un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 lei, în momentul în care cumpără o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase). Sistemul este aplicat pentru ambalajele reutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți în cadrul magazinelor. Aceștia vor primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Pe vremea lui Ceausescu, o sticla/borcan era 2 lei si o paine costa 5 lei.
    Acum ei dau doar 0,5 lei, iar painea tot 5 lei este.
    Pentru 50 de bani, la cat de comoda e lumea in ziua de azi…

  2. Mai bine mai târziu decât niciodată!Nu vom mai vedea ambalaje de tipurile amintite aruncate la voia întânmplării.Plăteși ,50 bani pentru orice sticlă și obligatoriu mergi să-ți recuperezi banii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.