0.8 C
Vaslui
30-nov.-2022

Profesorii care au împlinit vârsta de pensionare nu vor mai putea deține funcții de conducere, de îndrumare sau de control

- Advertisement -
PE LIBER… Cadrele didactice care au împlinit vârsta de pensionare nu mai pot deține funcții de conducere, de îndrumare sau de control.

SCOȘI DE LA BUTOANE… Potrivit unui proiect de lege depus, de curând, la Senat, cadrele didactice care au împlinit vârsta de pensionare nu mai pot deține funcții de conducere, de îndrumare sau de control. Proiectul prevede că persoana pensionată își poate desfășura în continuare activitatea, fiind încurajată să continue să acumuleze venituri, dar fără a mai putea ocupa vreo funcție de conducere.

“Având în vedere faptul că integrarea pe piața muncii a tinerilor rămâne o problemă, considerăm că este de datoria statului să intervină activ, prin măsuri pozitive pentru încurajarea efectivă a acestora să obțină anumite posturi, în limita competențelor. Faptul că aceștia întrevăd posibilități restrânse în diferite domenii de angajare se datorează și acestei rigidități instituționale. Oferirea de șanse și de accesibilitate acestora, astfel încât să poată concura pentru funcții de conducere, ar avea potențial să creeze o piață a muncii dinamică și competitivă, bazată pe competențe, nu doar pe experiență”, se arată în expunerea de motive. Astfel, potrivit Art.56 alin (4), salariatul care optează pentru continuarea activității și desfășoară activități remunerate din fonduri publice în condițiile legii, nu poate deține funcții de conducere. Concret, la Art. 56, după alin.(44) se introduce alineatul (47): “În condițiile în care la nivelul organizației, nu există nicio poziție de execuție vacantă, conducerea acesteia poate face demersurile necesare creării uneia pentru încadrarea salariatului menționat la alin. 41, în concordanță cu pregătirea acestuia”.

Prin urmare, Legea Educației Naționale se modifică astfel:

Articolul 284 alineatul (8) se abrogă.

La articolul 284 se introduce un nou alineat, alineatul (9), potrivit căruia personalul didactic care a împlinit vârsta legală de pensionare, nu mai poate ocupa funcții de conducere, de îndrumare sau de control.

Titulari pe post, până la 70 de ani

Potrivit noilor legi ale Educației, personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare, poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, până la vârsta 70 de ani. Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unității de învățământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii. În mod excepțional, în cazul învățământului superior, Senatul universitar din instituțiile de învățământ superior de stat, particulare sau confesionale pot decide, în baza criteriilor de performanță profesională și a situației financiare, continuarea activității unui cadru didactic sau de cercetare peste vârsta de 70 de ani. În această situație, instituția de învățământ superior încheie, anual, cu personalul căruia i s-a aprobat menținerea calității de titular peste vârsta de 70 de ani, un contract individual de muncă pe durată determinată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Asa sa se dea o lege pentru toți indiferent în ce domeniu lucreaza , ar fi f bine și politicienii ce au vârsta pensionarii sa se retragă, sa nu mai candideze în nici o funcție publica.
    Haideți să facem loc la tineri.

  2. parca a trecut perioada dinozaurilor…. Tinerii … pleaca indiferent de studii dupa!!!!!!!!!!!!!!! salarii mai mari .
    si pe cine pui? unul cu doctoratul facut,, si fara experienta? pacat ca ….

  3. F bine ..aplicabil și în sănătate și în MAI…. lăsați tinerii sa înceapă și eu muncă ..Zeci de dinozauri care se cred indispensabili, blochează posturile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.