spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
23-apr.-2024

Profesorii din județul Vaslui, prezenți la cel mai mare protest din ultimii 18 ani: “România educată, o minciună gogonată”

- Advertisement -

Sindicaliștii din învățământul vasluian au fost prezenți la cel mai mare protest din ultimii 18 ani. Aceștia au mers ieri la București unde au participat la un miting de amploare, care s-a desfășurat din Piața Victoriei până la Palatul Cotroceni.  „Am venit din aceleași motive, să obținem mai multe beneficii și recunoașterea muncii noastre. Se folosesc de noi de ani de zile și ne plătesc umilitor.  Și investițiile în educație sunt modeste, dar principala nemulțumire este salariul, să nu fim ipocriți acum și bugetul e mic deja de ani de zile. De ce la medici se poate, la polițiști se poate, dar la învățământ nu?”, a spus unul dintre profesorii vasluieni prezenți la protest. Pe pancarte, sindicaliștii au afișat mesaje precum “România educată, o minciună gogonată”, “Nu cerem milă, cerem ce ni se cuvine”, “Rușine Guvernului. Voi ne-ați scos de la catedră”, “Vrem o școală ca afară, dar o vrem la noi în țară”.

Liderii sindicatelor din învățământ au fost chemați la negocieri cu reprezentanții Guvernului, unde și-au prezentat, din nou, revendicările: o majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare și emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puțin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).

O nouă ofertă a Guvernului: 45% în plus la salariu, etapizat până în 2027, și o primă de 1.500 lei

Negocierile au trenat, însă, în același registru de până acum: „Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creștere. Singurul lucru pe care poate să îl facă este acela de a acorda, în loc de 40% cât au promis inițial, 45% și suplimentar să se acorde până în 2027 (n.r. – în mai multe etape), în fiecare an, din 5 octombrie, suma de 1.500 lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii, pentru că, așa cum am spus mereu, oamenii au declanșat greva. Oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu”, a spus Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, imediat după ce a ieșit de la negocieri. “Nu știu care va fi reacția colegilor, oricum ei sunt foarte nemulțumiți. Le vom transmite aceste informații și ei vor hotărî în cunoștință de cauză. Am spus că este o premieră în România că salariații din unitățile de învățământ preuniversitar au un cuvânt greu de spus în negocierile care se poartă cu Executivul. Deci, rolul lor va fi decisiv. Noi le vom transmite tot ceea ce s-a discutat astăzi la Guvern și, categoric, ei vor lua o decizie corespunzătoare”, a spus și Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. oare nu le e rusine sa faca greva cand bac ul bate la usa ? sau evaluarea nationala? da voi da ti bon fiscal pe orele de meditatii ,100/H mai bulangiilor ,care a ti distrus viata multor generatii de elevi fiindca voi sunte ti nistre fustrati prost platiti …cica ..daca si 50 de milioane e salariul mic pentru voi…chiar mie scarba in ce tara traiesc

      • sa nu spui ca ești profesor :))))
        daca analizezi ce scrie nu e nimic greșit, nu găsește (nu știe combinația pentru) tasta –
        tu pe de alta parte ești in plop cu gramatica

    • alt prost..o greva se face in cele mai naspa momente pentru a arata guvernului ca nu e de joaca..in acest sistem, greva s-a facut acum pentru a le arata acelor tampiti de politicieni ( care se pare ca au o problema doar cu sistemul de educatie dupa mine) ca se pot schimba rolurile si regulile in timpul jocului-da romanul tot prost ramane si nu intelege cand se face mai exact o greva( in mod special intr-un sistem ca cel de educatie) dar na

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.