Profesorii plãtiti “cu ora” vor avea salariile diminuate din cauza vacantei prelungite fortat

SALARII…Profesorii care nu sunt titulari, profesorii pensionari rechemati în sistem si profesorii asociati, care sunt plãtiti “cu ora” nu primesc bani pentru aceastã vacantã prelungitã. Extinderea perioadei de vacantã cu o sãptãmânã nu a fost agreatã de toate cadrele didactice. Totusi, hotãrârea a fost luatã de Ministerul Educatiei si fãrã acordul acestora. Aceastã decizie i-a afectat direct si pe absolventii de studii superioare, care au urmat un modul de psihopedagogie. Printre cei care vor rãmâne fãrã o parte din venituri se numãrã si preotii, dar si artistii care tin ore de muzicã. Momentan, Ministerul Educatiei nu a gãsit o solutie pentru aceastã categorie, desi sindicalistii din Educatie au semnalat acest aspect. “Deocamdatã nu stim absolut nimic. Sunt probleme legate de plata cu ora, nu ai cum sã-i plãtesti. Noi nu am sustinut varianta aceasta a unei vacante prelungite, de fapt discutãm despre 13 zile de vacantã suplimentarã, dar deciziile sunt luate la un alt nivel. Poate cã sunt bani putini pentru cele 13 zile, dar poate cã oamenii se bazau pe ei. Vacanta aceastã prelungitã nu aduce nimic bun nici pentru colegii din sistem si nici pentru elevi”, declarã Marius Nistor, liderul Sindicatelor din Educatie.

Profesorii plãtiti cu ora, care au luat vacantã fãrã voia lor, nu vor avea parte de veniturile pe care ar fi trebuit sã le obtinã în cele 13 zile de vacantã suplimentarã. Acestia sunt nemultumiti deoarece, desi nu au fost de acord cu aceastã modificare si pãrerile nu le-au fost luate în considerare, vor fi direct afectati de aceastã decizie. În aceastã categorie intrã profesorii care nu sunt titulari, profesorii pensionari rechemati în sistem si profesorii asociati, absolventii de studii superioare, care au urmat un modul de psihopedagogie si predau, de exemplu, limba englezã, educatie muzicalã sau religie. Situatia acestora a fost semnalatã Ministerului de cãtre sindicalisti. Deocamdatã, nu a fost gãsitã nici o solutie pentru aceastã categorie a cadrelor didactice.”Deocamdatã nu stim absolut nimic. Sunt probleme legate de plata cu ora, nu ai cum sã-i plãtesti, cu exceptia cadrelor didactice care predau la clasele din an terminal, clasele a VIII-a, a XIII-a, si a XII-a. Dar mai sunt si clasele a XI-a profesionale, tot an terminal, mai sunt si postlicealele unde, la fel, discutãm tot de ani terminali. Avem adrese înaintate cãtre minister si asteptãm un rãspuns în legãturã cu situatia respectivã. Ai un contract de muncã pentru activitatea prestatã si primesti bani doar dacã prestezi activitatea respectivã, dacã nu, nu. Noi nu am sustinut varianta aceasta a unei vacante prelungite, de fapt discutãm despre 13 zile de vacantã suplimentarã, dar deciziile sunt luate la un alt nivel. Poate cã sunt bani putini pentru cele 13 zile, dar poate cã oamenii se bazau pe ei. Vacanta aceastã prelungitã nu aduce nimic bun nici pentru colegii din sistem si nici pentru elevi”, a declarat Marius Nistor, liderul Federatiei Sindicatelor din Educatie.
3 COMENTARII

  1. orele suplimentare fac parte din programa scolara / din incadrare si .. este ilegal sa nu se plateasca .
    daca un prof. are la o clasa romana 5 ore din care 3 sint ore suplimentare … face numa 2 ore de romana la clasa respectiva? gogorite … se platesc sau se vor plati .

  2. 70 de lei ora de meditație…intra boi și ies vaci …cate 4 pe serie la o singura masa,ingramaditi, plătesc bieții părinți de se spetesc că sa le fie copilul cu o treapta mai sus…

LĂSAȚI UN MESAJ