spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Profesorii vasluieni vor fi plãtiti pentru actiuni remediale: 200 lei de elev pe lunã

- Advertisement -

BANI… Profesorii care vor desfãsura activitãti remediale cu elevii vor fi remunerati. Acestia vor primi, potrivit ministrului Educatiei, Sorin Cîmpeanu, 200 lei de elev pe lunã. Astfel, dacã o scoalã are 1.000 de elevi care au nevoie de actiuni remediale, va primi 200.000 lei pe lunã. Dacã activitãtile se vor desfãsura douã luni jumãtate, asa cum se propune, atunci va primi 500.000 lei. Acest lucru se va întâmpla, însã, doar dacã cursurile „fatã în fatã” vor fi reluate în scoli. „Vorbim de actiuni remediale eficiente doar în situatia reluãrii prezentei fizice. Actiunile remediale nu pot fi eficiente online. Dupã orele normale, vor trebui organizate actiuni de recuperare. Deci, dupã ore. Va fi un volum de ore mai mare, evident, pentru elevi un efort mai mare, pentru profesori un efort mai mare care va trebui sã fie plãtit”, a explicat ministrul Educatiei.

De asemenea, acesta a anuntat cã elevii si profesorii ar putea fi chemati la scoalã si sâmbãta. „Printre cele 7.203 scoli nu este niciuna care sã poatã spune cã n-are nevoie de niciun fel de actiune remedialã. Sunt convins cã fiecare profesor va trebui sã se implice în aceste actiuni remediale, într-o mãsurã mai mare sau mai micã. Am cãzut de acord cã trebuie fãcute fatã în fatã. Actiunile remediale trebuie fãcute peste programul specific, clasic aferent semestrului II. Deci este clar cã trebuie sã vinã mai multe ore la scoalã. Mai multe ore la scoalã pot însemna si ore pe parcursul zilelor de sâmbãtã. Dar vom vedea care este disponibilitatea în functie de specificul fiecãrei scoli”, a declarat Sorin Câmpeanu.

Actiunile remediale desfãsurate de profesori, plãtite cu bani europeni

Ministrul a precizat cã toti profesorii vor fi plãtiti suplimentar pentru orele remediale. Oficialul a sustinut cã au fost identificate deja fondurile necesare: 30 de milioane de euro – bani europeni. „Existã la nivel de proiect, am identificat din POCU o sumã de 30 milioane de Euro, care a fãcut deja obiectul unei ordonante de urgentã nr. 171 prin care am putea sã acordãm elevilor, este vorba despre cei sub 16 ani pentru cã doar ei sunt eligibili, o sumã de 200 de lei pe lunã si luând în calcul un interval de douã luni si jumãtate de la deschiderea scolilor în format fizic, februarie, martie, pânã la jumãtatea lunii aprilie, sunt douã luni si jumãtate, asta ar însemna 500 de lei per elev. Asta ar însemna 100 de Euro per elev pentru actiuni remediale. Într-o scoalã care ar avea 500 de elevi care necesitã actiuni remediale, vor fi 500 de elevi ori 100 de Euro, ar însemna 50.000 de Euro care vor fi alocati pentru plata salariilor profesorilor care se vor implica în compensarea pierderilor suferite de cãtre elevi. Aceastã compensare e un lucru important, partea materialã. Avem un alt proiect împreunã cu Banca Mondialã, proiectul ROSE, din care peste 40 milioane de Euro sunt destinati actiunilor remediale ca mãsurã de reducere a abandonului scolar. Doar cã proiectul acesta este destinat elevilor de liceu. Deci împreunã ar putea sã asigure finantarea si vor putea sã asigure finantarea cadrelor didactice implicate în procesul de recuperare a pierderilor”, a declarat Câmpeanu. Redeschiderea scolilor începând din semestrul al doilea, pe 8 februarie 2021, nu va depinde de cât de multi profesori vor fi de acord cu vaccinarea anti-COVID, ci de cât de mult va scãdea rata de incidentã a cazurilor de COVID-19, a precizat ministrul Educatiei. „Orice persoanã din sistemul de învãtãmânt care se va vaccina va însemna un minus cu privire la riscul de transmitere a acestui virus. Indiferent de rezultatul disponibilitãtii pentru vaccinare, noi ne dorim începerea scolii”, a declarat Câmpeanu.

Termenul de încheiere a mediilor, prelungit pânã când se vor face ore remediale

De asemenea, ministrul a anuntat cã va exista o prelungire a termenului de încheiere a mediilor pânã când se vor face ore remediale, în semestrul al II-lea, fatã în fatã, cu elevii care nu au putut participa la scoala online.”În functie de amploarea rezultatului, va trebui sã stabilim mãsurile remediale. Va trebui sã modificãm, spre exemplu, regulamentul de organizare si functionare, care dã dreptul profesorilor sã încheie media pe semestrul I cel mai târziu la patru sãptãmâni de la începerea semestrului II, 8 februarie pânã pe 7 martie, sunt cele patru sãptãmâni.Si, pentru a avea timp ca acele actiuni remediale sã se poatã face o lunã-douã luni, va trebui sã decalãm acest termen legal pe care profesorii îl au la dispozitie pentru a încheia mediile în asa fel încât sã încheie mediile dupã ce au reusit sã repare ceea ce au pierdut si sã aibã un rezultat în favoarea elevului”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.