Profesorul Gheorghe Alupoaiei -“Cetățean de Onoare” al Vasluiului!

PREMIU…Cel mai prolific sculptor al municipiului Vaslui, ale cărui opere pot fi admirate la orice pas, a fost desemnat “Cetățean de Onoare” al orașului nostru. Este vorba despre profesorul Gheorghe Alupoaiei,  un artist cu o carieră ce se întinde peste câteva decenii și conține zeci de stiluri artistice. Acesta este renumit în județul nostru, în special datorită statuilor din bronz care încoronează intrările ale multor școli și licee, dar și pentru monumente precum statuia lui Ștefan cel Mare de la Episcopia Hușilor. Acesta a primit titlul cu un zâmbet mândru și cu câteva vorbe modeste, lăsând imaginile cu opera sa să vorbească pentru el. Inainte de a fi premiat, prieteni și foști colegi au spus câteva cuvinte de laudă. In cinstea sculptorului, profesorul Sorin Popoiu a pregătit un “Laudatio”, în care a marcat cele mai memorabile momente ale profesorului Gheorghe Alupoaiei.

Cu o voce calmă și o aură modestă, Gheorghe Alupoaiei, faimosul sculptor din orașul nostru,  a primit titlul de “Cetățean de Onoare” al Municipiului Vaslui. Acest premiu i-a fost acordat de către primarul orașului Vasile Pavăl, după ce Consiliul Local Vaslui a votat în unanimitate acest lucru. “Pentru ceea ce ați făcut, pentru ceea ce reprezentați, vă oferim acest dar. Prietenii și societatea vasluiană vă apreciază. Am făcut demersurile corespunzătoare pentru comisia de cultură și am primit avizul favorabil. S-au discutat în comisiile Consiliului Local și mă bucur că au fost de acord pentru realizarea acestui obiectiv. Mie nu îmi revine decât sarcina de a aprecia pe profesorul Gheorghe Alupoaiei și acum, și pe mai departe. Dar cuvintele mele sunt prea mici pentru a aprecia munca depusă de acesta și pentru ce reprezintă el pentru comunitatea noastră. Prin munca depusă de el, nu o muncă simplă, a înnobilat orașul și nu numai. ~n mâna lui au trecut personalități ale țării, ale comunității care au fost expuse în municipiul nostru și în străinătate. Iată de ce am gândit că este bine, acum, în prag de sărbătoare, ca să îi ofere o mângâiere sufletescă și Consiliul Local. Ii apreciem activitatea, îl apreciem ca omul care trece pe stradă tăcut, aproape neobservat, spre atelierul în care lucrează de peste 50 de ani. Merge spre locul în care sufletul său simte că poate face ceva. Ii dorim să fie sănătos, să lucreze în continuare. Orașul trebuie să se înnobileze și lucrarea sa va dăinui”, a declarat primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl.

Un zâmbet curat și o strângere fermă!

Modest și de neoprit, așa poate fi caracterizat Gheorghe Alupoaiei. Acesta a mulțumit tuturor persoanelor care i-au adus laude și care au împărtășit momentele petrecute alături de el. Cu toate astea, a ținut să mai precizeze că nu le merită pe toate și că munca lui nu se oprește aici. “Am ascultat atâtea lucruri care au avut printre ele numele meu și vă spun sincer că multe dintre ele nu le merit așa de mult. Sunt convins că am făcut multe pentru județul Vaslui și, în special, pentru municipiul Vaslui. Nu sunt din județul Vaslui, dar sunt moldovean, undeva mai sus de nordul Moldovei, acolo unde dacă Stalin și-ar fi înfipt unghia mai sus, acum aș fi vorbit în limba rusă sau deloc. Mai exact, din județul Botoșani cu care mă mândresc. In sculptura ce am făcut-o, în mod deosebit monumente publice, am ținut să accentuez mai mult identitatea noastră de români și poate mai mult de moldoveni. Personalitățile pe care le-am surprins sunt repere ale istoriei noastre, ale moralității noastre. In continuare fac același lucru. Adică, mă preocupă personalități ale istoriei, tehnicii, ale stiinței și ale culturii românești. Am făcut, de asemenea, portrete grafice și ca să ofer un sens muncii mele, am schițat peste 230 de persoane și personalități ale județului nostru”, a declarat profesorul Gheorghe Alupoaiei. (Andrei MAnolachi)
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ