spot_imgspot_img
6 C
Vaslui
23-apr.-2024

Profesorul-magistrat si-a agãtat roba în cui!

- Advertisement -

FINAL DE CARIERÃ Victor Dãnilã, fostul presedinte al Judecãtoriei Murgeni, care va împlini luna viitoare 63 de ani, si-a agãtat roba de judecãtor în cui si a iesit la pensie. Toti magistratii vasluieni, judecãtori, procurori, avocati, precum si sefii IPJ Vaslui, ai Politiei din Murgeni si nenumãrati profesori au fost invitati sã-l sãrbãtoreascã pe singurul magistrat vasluian care a trecut prin toate functiile: procuror, avocat, judecãtor si acum, dupã iesirea la pensie, din nou avocat în Baroul Vaslui. Toti colegii l-au caracterizat drept un om deosebit, sufletist si care a dat dovadã de o moralitate covârsitoare în toatã cariera sa, care încã nu s-a încheiat definitiv, Victor Dãnilã solicitând intrarea în Baroul Vaslui, ca avocat, fãrã a mai da examen.

Chiar de Ziua Magistratului, pe 30 iunie, întreaga breaslã a magistratilor bârlãdeni si vasluieni, au sãrbãtorit iesirea la pensie a judecãtorului Victor Dãnilã, fost presedinte al Judecãtoriei Murgeni. În vârstã de 63 de ani, Victor Dãnilã are aproape 25 de ani de magistraturã, dintre care 10 ani ca procuror la Parchetul Bârlad, doi ani avocat si, din 1999, ca judecãtor la Judecãtoria Murgeni. Este singurul magistrat din judetul Vaslui care a parcurs toate etapele profesionale, de la procuror la avocat si judecãtor. Interesant este cã judecãtorul Dãnilã a fãcut mai întâi Facultatea de Filologie, sectia Românã – Francezã, fiind 20 de ani profesor de limba românã, gradul II, în mai multe localitãti din tarã. A fost profesor în judetul Bacãu, în judetul Vrancea, apoi în judetul Vaslui, în comuna Codãiesti si în comuna Tutova, la scoala din Bãdeana. Când se pregãtea sã-si dea gradul I ca profesor, a trecut în magistraturã, terminând Facultatea de Stiinte Juridice, la Iasi. Este cãsãtorit si are doi bãieti, unul care i-a urmat în cariera de profesor, dar de matematicã, având trei facultãti absolvite, printre care si Facultatea de Drept, iar unul de doar patru ani, care a fost sufletul petrecerii de pensionare a tatãlui sãu.

Lungul drum de la profesor la magistrat

„Mi-am schimbat meseria gândind cã stiintele juridice mã reprezintã mai mult, mã aratã ceea ce eu sunt de fapt. Am terminat în 1983 si am vrut sã intru ca avocat, dar n-am putut, desi am fost de trei ori în audiente la ministri justitiei de atunci, Maria Bobu si Gheorghe Chivulescu. Nu am fost primit pentru examenul de avocat deoarece eram titular pe catedra de românã-francezã la școala din Bãdeana Tutova. Am fost nevoit sã dau un examen ca judecãtor si am luat 8,25, fiind repartizat la Tribunalul Vaslui. Presedintele de atunci al tribunalului, Safta Romano, si cei din partid, de la conducerea judetului, au discutat cu mine si ceva nu mi-a convenit si am introdus dosarul la Procuratura Generalã. Am asteptat organizarea unui concurs, unde am luat cea mai mare notã dintre toti candidatii, chiar dacã unii dintre ei aveau vechime ca procurori de circa opt – nouã ani (am dat examen odatã cu cei care concurau pentru functiile de procuror sef adjunct la unele Parchete). Înainte de a intra în procuraturã sã stiti cã am învãtat timp de cinci ani pe rupte. Acum, ce sã vã spun? Am vrut sã fiu magistrat, am trecut prin toate formele profesionale si îmi doresc pentru viitor ca si cei doi fii ai mei sã fie la fel de împliniti profesional. Îmi mai doresc sã îmi mentin sãnãtatea, având în vedere cã am multe operatii pe cord, pentru ca sã fiu alãturi de familia mea încã multi ani de acum încolo. Gândind cã în toti acesti ani am avut o conduitã îndreptatã spre lucruri bune, consider cã voi fi ajutat de Dumnezeu în care cred foarte mult, asa cum sunt ajutat de familie, de sotia mea, care este o femeie deosebitã si de fiii mei”, a spus Victor Dãnilã.

„Un om admirat de toti magistratii vasluieni”

La petrecerea de pensionare, care avut loc la Pensiunea „Mira” pe 30 iunie, au participat aproape toti procurorii si judecãtorii din Vaslui, Bârlad si Murgeni, precum si comisarul sef Mihai Carp, comandantul IPJ Vaslui, prim procurorul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad, Wili Brojban, Nicolae Mihai, presedintele CARP Bârlad si fost procuror la Bârlad, Gheorghe Cucos, fost procuror si foarte multi profesori si chiar si pãrinti ai fostilor elevi, pe care i-a educat profesorul judecãtor, Victor Dãnilã. „Este singurul magistrat din județul Vaslui care a trecut prin toate situatiile profesionale: procuror, judecãtor, avocat. Domnul Victor Dãnilã este un coleg si prieten care a stiut sã ne adune pe toti magistratii din judet în jurul lui, în fiecare an, de 11 noiembrie, de ziua Sfântului Victor. Ne-am întâlnit întotdeauna cu plãcere cu totii în aceastã zi si pot sã spun cã este un model profesional pentru noi, prin consecventa si rigoarea cu care examina fiecare caz si prin faptul cã a dat si dã în continuare dovadã de echilibru si întelepciune. Îi doresc sã fie acelasi catalizator al tuturor celor din justitie si se bucure multi ani de acum încolo de pensie”, a spus Wili Brojban, prim procurorul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad. „Un om educat, erudit si cu o vastã culturã generalã, plin de omenie, deosebit, un bun coleg, un adevãrat model în viatã pentru oricine dintre noi. Îi doresc personal multã sãnãtate, viatã lungã si sã aibã în permanentã un sprijin în familia sa”, a spus si Nicolae Mihai, presedintele CARP Bârlad, fost procuror si bun prieten cu ex-judecãtorul Victor Dãnilã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.