spot_img
0.1 C
Vaslui
06-dec.-2024
spot_img

Profesorul zecilor de generații de veterinari care au trecut pragul Liceului Agroindustrial din Murgeni a plecat la ceruri. Dumnezeu să-l ierte pe Anton Cain

- Advertisement -
N. 28 august 1946 – D. 7 octombrie 2024

CONDOLEANȚE… A murit profesorul zecilor de generații de veterinari ale județului Vaslui. Anton Cain, omul care a transformat Liceul Agroindustrial din Murgeni într-o fabrică de veterinari, a părăsit această lume împăcat. Mii de veterinari din județ, mulți dintre ei medici veterinari, au trecut pe la Murgeni, unde l-au întâlnit pe «domnul profesor» care le-a schimbat destinul, făcându-i să se îndrăgostească de două meserii de bază, cea de veterinar și cea de zootehnist. Anton Cain s-a stins pe un pat de spital. O operație banală, făcută la începutul acestei veri, o complicație ulterioară a făcut ca inima acestui iubit profesor să se oprească într-o zi de 7 octombrie. Împlinise pe 28 august 78 de ani, dar nu-i dădeai atâți ani. Parcă mai ieri ieșise la pensie și era atât de activ, încât nu ai fi zis că se apropie de 80 de ani. Cu spitalele nu prea cocheta. În 2020 l-am întâlnit după ce fusese obligat să stea internat în spital, fiindcă fusese infectat cu virusul Sars-Cov-2, care nu l-a doborât, ci doar l-a pus în carantină. Îmi spunea atunci, că de 47 de ani nu mai pusese piciorul într-un spital. Dar iată că sfârșitul i-a venit în spital. Un stafilococ rezistent la antibiotice i-a venit de hac profesorului care, ani de zile, a predat la liceu veterinarilor în devenire, cursuri despre boli infecțioase sau boli parazitare. A murit demn și cu teama că nu cumva cineva din familia sa, care i-a stat la căpătâi în ultimele clipe ale vieții, să ia acel stafilococ. În seara acesta trupul său neînsuflețit va ajunge acasă la el, la Șuletea, locul său drag. Înmormântarea va fi joi, la cimitirul din sat.

11 ani a fost profesor la liceu și tot restul vieții doctor veterinar

Viața acestui medic veterinar a fost una plină de succese și împliniri în plan profesional. A terminat Facultatea de Medicină Veterinară la Iași, iar la examenul de stat a luat nota 10. A fost repartizat ca medic veterinar la Banca, la fermele care atunci erau la mare căutare. După doi ani merge în satul natal, ca medic veterinar la CAP, unde este remarcat și după un an și jumătate este angajat ca profesor la Liceul Agroindustrial din Murgeni. Pe atunci, profesorii de specialitate nu erau angajați ai Ministerului Învățământului, ci al IAS-urilor. Astfel, își începe în 1978 cariera de profesor de Anatomie la cel mai puternic liceu de profil din județ. 11 ani a trudit la această unitate de învățământ unde a fost și director adjunct. Așa erau atunci, un director din partea Ministerului Învățământului și un specialist al Ministerului Agriculturii, director adjunct.Nu s-a mulțumit doar cu statul de dascăl. S-a implicat mult și a reușit să construiască liceul nou, astfel viitorii veterinari aveau o casă a lor, cu laboratoare, săli de cursuri și cabinete. Elevii săi, doctorii veterinari de astăzi își amintesc că pe tabla sa, la clasă scria : «Nu se suflă și nu se copie! ». La profesorul Cain era o disciplină de fier. Și acum, în cabinetul său unde ținea lecții de Anatomia mai sunt scheletele de animale, unde liceenii trebuiau să știe pe de rost toate oasele. Profesorii de la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași, îi recunoșteau pe elevii lui Cain, după cu știau fiecare os în parte de la orice animal. Prin mâinile sale au trecut medici veterinari de excepție, mulți dintre ei sunt astăzi primari, cum e Vasile Novac de la Ivănești, Iulian Boț, primarul Lieștiului (jud. Galați), Costel Pintilie, liderul de sindicat la nivel național al veterinarilor, Petruș Nicolae Tășchină, astăzi șeful Colegiului Medicilor Veterinar din Vaslui sau Sorin Chelmu, medicul veterinar, care a fost prin toate funcțiile posibile la Ministerul Agriculturii și apoi secretarul general al Guvernului României. Nu mai vorbim de tehnicienii veterinari, care și-au depășit condiția și au ajuns la rându-i primari, cum este cazul lui Nistor Dumitrache de la Ivești sau a lui Florin Anea, primarul de la Roșiești. Iată doar câțiva din elevii care i-au trecut prin mâna acestui dascăl. După 1988, acesta revine la circa veterinară din Murgeni, acolo unde a lucrat până acum, chiar dacă în 2007 a ieșit la pensie. A avut în circa sa, două comune (Blăgești și Mălușteni) și Murgeniul.

Familia i-a stat alături, cât acesta a fost internat în spital

Ultima fotografie a profesorului Anton Cain, făcută la ziua medicului veterinar din 16 mai 2024. Aici era însoțit de fiul său și soția acestuia

Familia lui Anton Cain este devastată. În urma sa, cei doi copii îl plâng amarnic. Vorbim de mezinul Dan, care i-a urmat cariera și a rămas la Murgeni și Ana Maria care este doctor la Iași. A fost bunicul ideal pentru cele patru nepoate ale sale. Cea mai mare dintre ele îi urmează visul și este studentă în anul III la Medicină Veterinară, iar Alexia Ioana este jurista familiei și este în anul II la Drept în Cluj. Mai are încă două nepoate, la liceu, dar de Sofia Antonia era legat foarte tare. Era pentru ea bunicul grijuliu, care o ducea în fiecare zi la școală, la Bârlad, iar aceasta îl răsplătea de fiecare dată cu ceva dulce. Fiindcă Sofia Antonia este îndrăgostită de bucătărie. «Am primit cu multă durere în suflet vestea că tatăl meu nu mai este. Cu toții din familie suntem afectați. Mama mai mult, noi copiii, încă nu ne dăm seama. însă Sofia Antonia, fiica mea cea mică este distrusă. Plânge într-una după bunicul său. Ei au fost prieteni, diferența de vârsta era doar o chestiune vizibilă pentru alții. Se comportau ca doi buni tovarăși. Bunicul o ducea la școală, la Bârlad și ori unde vroia ea sau avea nevoie să ajungă undeva în oraș, iar Sofia Antonia îl răsplătea cu dulciuri. Fiicei mele îi place foarte mult să bucătărească. Și copiii surorii mele sunt foarte triști. Nepoata cea mare i-a urmat profesia bunicului. Suntem la a treia generație de medici veterinari în familia noastră. Acum că tatăl meu, profesorul meu, mentorul meu nu mai este, îmi doresc să-i cinstesc numele așa cum se cuvine și încerc să duc mai departe proiectul nostru. e vorba de ferma familiei noastre, unde creștem 20.000 de păsări pe serie.

Dumnezeu să-l odihnească și îi rog pe toți cei care l-au cunoscut să-l ierte», a spus Dan Cain, fiul legendarului profesor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.