spot_img
17 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Programul Festivalului de Umor „Constantin Tãnase”. Iatã când vor fi puse în vânzare biletele

- Advertisement -

EVENIMENT… Organizatorii Festivalului de umor „Constantin Tãnase” au fãcut public programul complet al celor opt zile de spectacole, concerte, expozitii, concursuri si întâlniri cu vasluienii. Evenimentul va începe pe 11 septembrie, la ora 14:00, în Sala Multimedia a Muzeului Judetean „Stefan cel Mare”, acolo unde va avea loc vernisajul expozitiei „Salonul International de Caricaturã”. La ora 15:30, pe esplanada muzeului, vasluienii vor putea vizita expozitia outdoor foto-documentarã „Valentin Silvestru – o viatã în slujba artei teatrale românesti”. Actiunea se va muta, apoi, în Piata Civicã, unde va avea loc parada costumelor de teatru, precum si un moment artistic sustinut de actorii Teatrului „Masca”. Cele opt seri de teatru vor fi deschise de actorii Teatrului National „Mihai Eminescu” Chisinãu. Acestia vor urca pe scena Casei de Culturã „Constantin Tãnase” cu piesa „Carnavalul” de I. L. Caragiale. Programul festivalului mai cuprinde si concerte, spectacole de stand-up comedy, improvizatie, magie, precum si concursuri de interpretare satiricã si literaturã satirico-umoristicã. „Pe întreaga perioadã a Festivalului Umorului „Constantin Tãnase”, între orele 16:00-19:00, graficienii Marian Avramescu, Ovidiu Ambrozie Bortã-BOA, Gabriel Rusu si Cristian Vecerdea -CRIV vor executa pentru publicul din Vaslui caricaturi si portrete sarjã în Piata Civicã a municipiului Vaslui sau, dacã vremea nu permite, în foaierul Casei de Culturã „Constantin Tãnase”, au transmis organizatorii.

Editia de anul acesta a Festivalului „Constantin Tãnase” cuprinde mai multe evenimente ce au ca loc de desfãsurare în Piata Independentei, cunoscutã în rândul tinerilor ca „Secu”. În prima zi a festivalului se va desfãsura aici, de la ora 21:30, un concert al trupei „Fãrã Zahãr”. În a doua zi, de la aceeasi orã, va avea loc un spectacol de stand-up comedy sustinut de Bobi Dumitras, Gabriel Dumitriu si Petricã Istoc. A treia zi, de la ora 21:00, Piata Independentei va gãzdui un spectacol de improvizatie în care va participa si actorul vasluian Vlad Gãlãtianu, iar în a patra zi, un concert al trupei „Tapinarii”. Pe 15 septembrie va avea loc ultimul eveniment în Piata Independentei. Este vorba despre un spectacol al Teatrului „Matei Visniec” Suceava – „Pisici”. Festivalul continuã, însã, în zilele 16, 17 si 18 septembrie. Editia de anul acesta aduce si un spectacol dedicat copiilor. Acesta va avea loc pe 16 septembrie, în Centrul Civic, si va fi sustinut de Gasca Zurli, Magi Tot si Crina Zvobodã.

Spectacolele de la Sala Studio „Valentin Silvestru” si Piata Independentei vor fi gratuite

Potrivit organizatorilor, biletele si abonamentele, valabile pentru spectacolele din sala mare a Casei de Culturã, vor fi puse spre vânzare începând de luni, 29 august la casa de bilete a Teatrului de Varã, dupã un program ce va fi adus la cunostintã la data de 24 august. „Pret abonament sala mare – 250 lei/6 zile(11-16 septembrie). Spectacolele din 17 si 18 septembrie se vor desfãsura în Centrul Civic si accesul este gratuit. De asemenea, pentru spectacolele din Sala Studio „Valentin Silvestru” si Piata Independentei (Secu) accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile. Pe abonament vor fi inscriptionate spectacolele pentru care este valabil. În intervalul 29 -31 august vor fi vândute doar abonamente. Pentru a oferi posibilitatea cât mai multor persoane sã achizitioneze un abonament nu vor fi vândute mai mult de patru abonamente/cumpãrãtor. Pret bilet sala mare – 50 lei/spectacol (11 -16 septembrie)”, a transmis Lucian Onciu, managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui.

Constantin Tãnase, actorul care și-a jucat viața pe scenã

Organizat o datã la doi ani, încã din anul 1970, la initiativa teatrologului si dramaturgului Valentin Silvestru, Festivalul Umorului „Constantin Tãnase” atrage comedianti din toatã tara, dar si oameni de culturã, caricaturisti sau simpli amatori din rândul elevilor sau al studentilor. Constantin Tãnase a fost unul dintre cei mai valorosi si talentati artisti ai României: actor de scenã si de vodevil, precum si cupletist. S-a nãscut pe 5 iulie 1880 în Vaslui, într-o familie modestã. În 1896 a terminat gimnaziul si, în ciuda dorintei sale de a deveni actor, s-a înscris la Liceul Militar din Iasi. Însã a fost respins la proba medicalã, drept urmare a plecat în Brãila, acolo unde a frecventat o perioadã Liceul „Nicolae Bãlcescu”. În 1899 s-a înrolat voluntar în Regimentul 1 Geniu Bucuresti, iar dupã efectuarea stagiului militar s-a înscris la cursurile de Artã Dramaticã, pe care a reusit sã le termine în 1905. A început sã lucreze în teatru, iar în 1917 s-a cãsãtorit cu Virginia Niculescu. În 1919 a pus bazele trupei de teatru „Cãrãbus”, trupã cu care va participa la numeroase turnee din tarã si din strãinãtate. A intrat în atentia cenzurii prin prisma satirei la adresa birocratiei aparatului de stat, precum si la adresa soldatilor rusi. A murit în 1945 la Bucuresti. În ciuda zvonurilor potrivit cãrora ar fi fost ucis de cãtre Armata Rosie, în trecut fiind arestat si amenintat cu moartea pentru piesa „Davai ceas” (n.r. satirã la adresa obiceiului de a „rechizitiona” toate bunurile personale purtate la vedere, mai ales ceasurile), nepotul actorului a oferit opiniei publice o variantã mai plauzibilã: blocaj renal în urma unui tratament cu 20 aspirine pe zi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.