spot_imgspot_img
8.6 C
Vaslui
21-apr.-2024

Programul „Masa caldã” se extinde: se dubleazã numãrul scolilor beneficiare

- Advertisement -

MÂNCARE… Programul „Masa caldã” în scoli se va extinde. Ministerul Educatiei a pus în dezbatere publicã un proiect de lege care prevede continuarea programului-pilot în 300 de unitãti de învãtãmânt preuniversitar din tarã. Potrivit documentului, va creste, totodatã, si tariful meniului zilnic – de la 10 lei/persoanã la 15/lei persoanã. În prezent sunt 150 de scoli care beneficiazã de acest program, dintre care în Vaslui doar patru: Scoala Gimnazialã Teodor Juncu din comuna Bãcesti, Scoala Gimnazialã nr. 1 din satul Cepesti, Liceul Tehnologic Ghenu Coman din orasul Murgeni si Colegiul Economic Anghel Ruginã din municipiul Vaslui.

Programul pilot „Masa caldã” a debutat în 2016 cu 50 de scoli, pânã în 2020, când numãrul a fost extins la 150 de scoli. Potrivit ministrului Educatiei, în 2016 programul avea o finantare de 35 de milioane de lei, iar acum are o finantare de 345 de milioane de lei. Recent, acesta a pus în dezbatere publicã un proiect de ordonantã care prevede extinderea proiectului pilot de la 150 de scoli câte sunt în prezent, la un numãr dublu, chiar începând cu toamna 2022, datã pânã la care autoritãtile locale trebuie sã si încheie procedurile de achizitie publicã. „Urgenta adoptãrii rezultã si din faptul cã, pe de-o parte, programul trebuie sã fie implementat începând cu data de 1 septembrie 2022, datã de referintã pentru începerea noului an scolar 2022-2023, datã pânã la care unitãtile/subdiviziunile administrativ-teritoriale trebuie sã finalizeze procedurile de achizitie publicã a suportului alimentar si sã încheie contractele de prestãri servicii, astfel încât un numãr însemnat de prescolari si elevi vulnerabili, aflati în situatie de abandon scolar, sã nu fie descurajati de un cadru legal neadaptat nevoilor reale ale acestora”, se aratã în document.

Limita valoricã zilnicã, majoratã cu 5 lei

În proiect este specificat faptul cã „abandonul scolar si pãrãsirea timpurie a scolii sunt determinate de probleme cronice de la nivelul sistemului national de învãtãmânt, cumulate cu probleme economice si sociale, accentuate de pandemia Covid-19, pentru a limita efectele negative asupra procesului educativ si pentru a sustine participarea scolarã, pentru a stimula motivarea pentru învãtare, precum si pentru a sprijini prescolarii si elevii din medii defavorizate”. Potrivit proiectului de ordonantã, „în anul scolar 2022-2023, pe perioada desfãsurãrii cursurilor, prescolarilor si elevilor din 300 de unitãti de învãtãmânt preuniversitar de stat, denumite în continuare unitãti-pilot, li se acordã, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masã caldã pe zi, sau, dupã caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adãugatã”. Limita valoricã zilnicã de 15 lei/beneficiar a fost majoratã cu 5 lei/beneficiar, în comparatie cu anul scolar 2021-2022, si cuprinde pretul produselor, cheltuielile de transport, de distributie si de depozitare a acestora, dupã caz.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Oare în loc de masa caldă și tot felul de ajutoare din partea mamei u.e nu ar fi mai bine că uniunea să investească în acest județ în locuri de munca bine platite?????? Mi se face greata ca locuitor a acestui județ când văd cât de mult ne ajuta statul și uniunea .terminați bai ajutătorilor..sa va fie rușine..inrobiti acest județ și-l umilit la maxim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.