spot_img
15.2 C
Vaslui
11-oct.-2024
spot_img

Programul „Rabla” pentru tractoare, blocat de Comisia Europeană

- Advertisement -

Persoanele fizice care vor să-şi caseze tractorul sau alt utilaj agricol prin Programul naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate şi să-şi cum pere utilaje noi cu ajutorul unei prime de la stat mai au de aştepat.
Circa 75% din parcul de tractoare trebuie casat
Programul a fost suspendat din cauză că oficialii Comisiei Europene au cerut lămuriri în legătură cu acest program.

„Au trimis o scrisoare prin care au cerut lămuriri ca să vadă dacă prima de casare acordată celor care îşi duc tractorul la fier vechi este ajutor de stat acordat conform sau nu. Am trimis lămuriri la Comisia Europeană şi acum aşteptăm răspunsul lor”, a explicat, pentru EVZ, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Gheorghe Popescu.

Potrivit acestuia, dacă va fi nevoie, executivul va schimba ghidul de finanţare a programului, pentru a respecta le gis laţia europeană.

Statul a plătit deja aproximativ 564.000 de lei

Conform datelor AFM, până în prezent s-a solicitat decontarea a peste 2,3 milioane de lei, din care statul a plătit aproximativ 564.000 de lei. „Beneficiarii primelor de casare decontate pentru cele 34 de unităţi comercializate sunt exclusiv persoane fizice. Alţi nouă proprietari-persoane juridice au solicitat prime de casare în cuantum total de 170.000 de lei, echivalentul a 10 unităţi”, au precizat reprezentanţii AFM.

Dacă se compară acest program cu cel pentru autoturisme este limpede că cel pentru maşini agricole este un eşec. În cazul celui de-al doilea program, executivul a suplimentat de trei ori fondurile alocate, pentru că banii s-au epuizat rapid, în timp ce în cazul „Rabla” pentru maşini agricole „gradul de utilizare de către producătorii validaţi a sumelor contractate s-a situat între 0 şi 20,88%”, se arată în datele AFM.

Ratare încă de la început

Programul pentru maşini şi utilaje agricole a pornit din start cu un dezavantaj major. În primul rând, lansarea s-a făcut cu o întârziere de câteva săptămâni.

După ce a fost demarat, agricultorii nu s-au înghesuit să se ducă cu tractoarele la REMAT, precizând că ajutorul de la stat nu acoperă nici 10% din preţul unuia nou.
evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.