Proiect de 35.000 de euro pentru dotarea Căminului Cultural Pogonești

DOTĂRI… Primăria comunei Pogonești a scos la licitație pe SICAP proiectul „Achizitionarea de dotări din cadrul contractului <<Dotarea Căminului Cultural din comuna Pogonesti, judetul Vaslui>>”, în valoare de 35 000 de euro. Proiectul a obținut finanțare prin Asociația GAL Valea Tutovei și Zeletinului, contractul fiind semnat de noul primar, Mihai Apostu (PSD), în luna noiembrie 2020. Valoarea proiectului este de 153.869,1 lei, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 5 martie a.c., orele 15.00. După depunere se deschid ofertele, urmând ca rezultatul să fie publicat pe SICAP în termenii legali.

În comuna Pogonești își desfășoară activitatea Asociația “Tinere Vlăstare – 2000” care are ca scop promovarea folclorului și valorilor tradiționale de către persoanele adulte, iar Asociația “Micii Răzăși” are același scop, însă în rândul copiilor din comună. „Noi continuăm tradiția și, pentru că la GAL Valea Tutovei și Zeletnului mai erau niște bani pentru domeniul Cultură, a fost depus acest proiect și am fost aleși noi și încă o primărie de pe lângă Podu Turcului. Suntem cunoscuți atât în țară cât și peste hotare, cu ansamblul nostru << Răzeșii din Pogonești>>, avem numeroase medalii și diplome obținute, așa că trebuie să ducem mai departe tradiția răzeșilor din Pogonești. Predăm <<ștafeta>> celor mici care sunt instruiți de dl învățător Dumitru Andrei”, a spus actulul primar Mihai Apostu.

Prin proiect  se vizează achiziția următoarelor dotări: Echipamente audio-video, it (Boxa activă; Boxa bass; Cabluri; Distribuție electrică; Cablu mixer; Mixer; Stativ/ Suport mixer; Microfon cu fir; Microfon fără fir; Stativ de microfon; Laptop; Videoproiector; Stativ partituri reglabil; Stativ Boxa; Cablu microfon; Microfon fără fir; Cablu microfon; Cablu microfon; Bară de susținere a boxelor; Cablu alimentare; Cablu alimentare; Stativ boxa trepied; Rain cover subwoofer); Intrumente muzicale (țambal mic; Contrabas ; Trompetă; Vioara; Chitară; Nai românesc; Fluier românesc; Acordeon; Tobiță; Cobză; Husă țambal; Set ciocănele țambal); Costume populare- tineri/ adulți (Costum popular pentru fete; Costum popular pentru băieți; Costum popular pentru femei; Costum popular pentru bărbați). Ca și valoare estimativă, echipamentul de sonorizare are alocați- 88.158,2 lei, Instrumentele muzicale – 15.565,35 lei, costumele populare – 50.145,55 lei.

Primarul comun ei Pogonești consideră necesară realizarea achiziției de dotări. Valoarea estimată este de 153.869,10 lei fără TVA.

Moștenirea răzeșilor din Pogonești către lume

Vă reamintim că Ansamblul Folcloric “Răzeșii” din Pogonești este, în ultimele decenii, o prezență foarte vie în spațiul cultural vasluian, un reper în ce privește cultivarea și transmiterea din generație în generație a folclorului autentic și a tradițiilor locale. Colindele locale pe care le are în repertoriu, dintre care trei sunt incluse în patrimoniul UNESCO, au răsunat pe zeci de scene din țarăși din Europa, în biserici, dar și în sute de curți de gospodari în seara de Ajunul Crăciunului; au stârnit aplauze, dar și multă emoție, amintiri sau lacrimi. Însă puțini dintre cei care au auzit cântecele și colindele Răzeșilor cunosc și lucruri legate de activitatea Asociației “Tinere Vlăstare-2000”, în cadrul căreia activează minunatul ansamblu folcloric și care, de-a lungul anilor, a derulat câteva zeci de proiecte. Asociația s-a înființat în anul 2000, la inițiativa mai multor fii ai satului; aceștia au dorit ca prin acest demers săînființeze o organizație care să promoveze valorile culturale locale și să le ofere tinerilor posibilitatea să participe activ la viața socialăși culturală a localității. Scopul acesteia îl reprezintă consolidarea spiritului comunitar al tinerilor prin facilitarea participării lor la activități culturale, educative, sociale și economice.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ