spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Proiect de lege: Credite pentru studii în strãinãtate, garantate de pãrintii tinerilor

- Advertisement -

ÎMPRUMUT…Vasluienii care vor sã studieze în strãinãtate ar putea primi ajutor financiar de la stat, potrivit unui nou proiect de lege. Astfel, acestia ar putea beneficia de o sumã de bani pentru acoperirea taxelor de studiu si a cheltuielilor de trai sub formã de împrumut. Acesta nu va trebui returnat în cazul în care tinerii se întorc sã lucreze în tarã la finalul studiilor. Un student vasluian plecat la studii în Anglia, dupã ce piata de muncã din România nu i-a oferit nicio sansã, vede cu ochi buni proiectul.”Într-adevãr, dacã vor avea oportunitãti reale de muncã si motive sã se întoarcã în tarã, studentii vor avea de cîstigat de pe urma unui astfel de proiect. Tinerii au nevoie de ajutor, sã fie încurajati si sã vadã ca pot avea o sansã în tarã”, afirmã acesta. De asemenea, o absolventã a unei prestigioase universitãti din Marea Britanie, întoarsã în Vaslui, considerã cã proiectul ar fi ajutat-o si pe ea în timpul facultãtii: „Dacã exista atunci un astfel de proiect, probabil cã m-ar fi interesat. Înteleg cã doresc sã ofere si bani care sã le asigure studentilor traiul. Cu banii de cheltuialã sigur mi-ar fi fost mult mai usor. Eu am primit un împrumut pentru studii de la statul britanic, iar acum trebuie sã le dau înapoi aproximativ 30 000 de lire pe taxele de scolarizare. Aproape cât o garsonierã. 3 ani de facultate în Anglia valoreazã cât o viatã de om în România. Mã gândesc cã ar fi o oportunitate realã pentru cei care îsi doresc sã studieze în strãinãtate, dar nu au acel ajutor de la pãrinti”, declarã tânãra.

Guvernul ar putea acorda credite pentru studii în strãinãtate, garantate de pãrintii tinerilor, potrivit proiectului. Dacã doresc sã se întoarcã în tarã la finalul studiilor si sã se angajeze aici, banii nu mai trebuie returnati. „Nu stiu cât ar schimba acest proiect situatia actualã. Depinde si de cîti bani vorbim. Dacã îti ajung sã acoperi toate necesitãtile sau nu. Dacã vorbim de o sumã micã, nu te ajutã extraordinar de mult. Eu cred cã foarte putini care pleacã se gândesc sã se întoarcã în tarã. Cam 90% cred eu ca doresc sã se stabileascã acolo. Acestia oricum pleacã din cauzã cã România li se pare o tarã fãrã posibilitãti, în care si-ar rata viitorul dacã s-ar întoarce. Si eu am vrut sã rãmân acolo initial, dar în ultimii ani de facultate mi-am schimbat pãrerea”, povesteste o tânãrã întoarsã în tarã. Dorul de casã a fãcut-o sã se întoarcã în Vaslui, însã studiile în strãinãtate au fãcut-o sã rãmânã cu datorii la statul englez. „Acum trebuie sã le dau înapoi aproximativ 30 000 de lire pe taxele de scolarizare. Acum a crescut taxa de la 9 000 de lire pe an, la 12 000. Aproape cât o garsonierã. 3 ani de facultate în Anglia valoreazã cât o viatã de om în România. Dacã exista atunci un astfel de proiect, probabil cã m-ar fi interesat. înteleg cã doresc sã ofere si bani care sã le asigure studentilor traiul. Cu banii de cheltuialã sigur mi-ar fi fost mult mai usor. Eu am avut noroc si de ajutorul pãrintilor, dar si de job-uri. Mã gândesc cã ar fi o oportunitate realã pentru cei care îsi doresc sã studieze în strãinãtate, dar nu au acel ajutor de la pãrinti”, adaugã tânãra.

România, lipsitã de oportunitãti profesionale pentru tinerii absolventi

Tinerii sunt de pãrere cã, pentru a deveni atractivã, România trebuie sã ofere mai multe oportunitãti profesionale. Dupã finalizarea studiilor în Anglia, Nicoleta, specializatã în Limbi Moderne, s-a întors acasã ca sã profeseze într-un mediu familiar. Postul pe care a reusit sã-l ocupe îi asigurã un trai decent, însã nu îi permite sã facã prea multe economii. Desi a terminat studiile la o universitate de renume, acest lucru nu i-a adus reale beneficii la angajare.”Financiar nu m-a avantajat cã am terminat facultatea în Anglia. Dar cred cã mi-a oferit un avantaj la interviu. Cred cã s-a tinut cont de faptul cã am fãcut si un internship în strãinãtate, cã am o viziune diferitã. Studiile în strãinãtate mi-au permis sã-mi lãrgesc orizonturile într-un fel în care sigur nu as fi putut sã o fac în tarã, declarã tânãra. Putin dezamãgitã de conditiile pe care i le oferã statul român, s-a gândit serios sã se întoarcã în Anglia. „Mi-am gãsit un loc de muncã destul de greu. Începusem sã mã întreb dacã am luat decizia potrivitã. Experientã de muncã aveam. A trebuit sã lucrez în douã locuri pentru a-mi plãti chiria si cheltuielile de zi cu zi. Pe de o parte, asta m-a fãcut sã simt cât de greu este sã trãiesti departe de casã, fãrã niciun ajutor. Pe de altã parte, când am hotãrât sã mã întorc în tarã dupã absolvire si am încercat sã mã angajez, mi-am amintit motivul pentru care plecasem”. Sebastian, un tânãr vasluian care s-a lovit în România de o piatã de muncã rigidã, în care cei fãrã experientã nu au nicio sansã sã rãzbatã, a ales drumul strãinãtãtii.”Am lucrat si în douã locuri ca sã mã pot întretine. Este destul de greu, dar mãcar guvernul britanic mi-a oferit un împrumut pentru studii, iar eu plãtesc restul lucrurilor. Am terminat o facultate si în România, la Bucuresti, însã nu am reusit sã-mi gãsesc un loc de muncã. Fãrã experientã nu te primeste nimeni, iar experienta cum o faci dacã nu lucrezi? Trebuie schimbate multe la sistemul din România. Tinerii au nevoie de ajutor, sã fie încurajati si sã vadã cã pot avea o sansã în tarã. Aici am primit un ajutor. În România am primit doar usi închise în fatã. Într-adevãr, dacã vor avea oportunitãti reale de muncã si motive sã se întoarcã în tarã, studentii vor avea de cîstigat de pe urma unui astfel de proiect”, povesteste tânãrul.

Ministerul pregãteste o platformã specialã pentru absolventii universitãtilor din strãinãtate

Pentru a le face inserarea pe piata muncii mai usoarã la întoarcerea în tarã, ministerul pregãteste o platformã specialã, unde îsi vor putea gãsi locuri de muncã din timp. Mara Mareș, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru, declarã„Pregãtim o platformã pe care deja din timpul anilor de studiu ei sã se familiarizeze cu piata muncii, sã îsi gãseascã job-uri pentru atunci când aleg sã se întoarcã. Ba chiar sã intre deja în legãturã cu viitorii lor angajatori”. Chiar si asa, tinerii vor fi greu de convins sã se întoarcã deoarece, pentru multi, strãinãtatea este singura cale spre un trai mai bun.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Nu mai aveti bani de paine? :)) In Anglia nu garateaza nimeni, ti-i da statul sa te faci destept si ii dai inapoi cand ajungi destept si faci bani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.