spot_img
spot_imgspot_img
18.8 C
Vaslui
25-mai-2024

Proiect inedit de screening: o masã caldã pentru vasluiencele care se testeazã gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin

- Advertisement -

SÃNÃTATE… Vasluiencele cu vârste între 25 si 64 ani se pot testa gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Institutul Regional de Oncologie Iasi pune la dispozitia grupurilor de câte 25 de femei eligibile un mijloc de transport, care sã le ducã la Centrul de Screening si Diagnostic în Boli Oncologice din Iasi, iar dupã testare le va oferi o masã caldã. „Transportul gratuit la Iasi, cu masa caldã inclusã, este binevenit mai ales pentru femeile din zonele defavorizate. În plus, femeile asigurate pot face pe lângã testarea din proiect (pentru care au nevoie doar de cartea de identitate) si ecografie/consult ginecologic, dacã se prezintã cu bilet de trimitere cãtre Ginecologie. În acest context, solicitãm asistentilor medicali comunitari si medicilor de familie sprijin în mobilizarea si informarea femeilor din grupul tintã”, a transmis directorul Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, Mihaela Vlada.

Testarea este realizatã în cadrul proiectului „ONCOPREV – Fii responsabilã de sãnãtatea ta! Preventie, depistare, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin”, desfãsurat de Institutul Regional de Oncologie Iasi, în parteneriat cu Fundatia Enable România, în sase judete din nord-estul tãrii. Criteriile pentru a beneficia de testare gratuitã sunt: femei cu vârsta între 25 si 64 de ani; cele cu vârsta între 25 si 29 de ani fac test Babes Papanicolau, iar cele între 30 si 64 de ani beneficiazã de genotipare HPV; nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; fãrã antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin; nu au participat la screening de cancer de col uterin în ultimii 5 ani. Nu sunt eligibile femeile care prezintã absenta congenitalã a colului uterin sau prezintã histerectomie totalã pentru afectiuni benigne. „Programul ONCOPREV se adreseazã tuturor femeilor asigurate si neasigurate din grupele de vârstã precizate. Pentru testare au nevoie doar de buletin/carte de identitate (fãrã card de sãnãtate sau trimitere). Proiectul ONCOPREV se deruleazã pânã în luna decembrie 2023 si are ca obiectiv testarea a 170.000 de femei din judetele Iasi, Bacãu, Vaslui, Botosani, Neamt si Suceava. Pentru a stabili detaliile deplasãrilor cãtre Centrul de Screening si Diagnostic în Boli Oncologice din Iasi, IRO Iasi pune la dispozitie numãrul de telefon 0729.248.904 (Radu Alixandru) sau adresa de e-mail oncoprev@iroiasi.ro„, a mai transmis Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Stiati ca testarea de cancer la san prin strivirea sanului provoaca acel cancer ? Sunt numai interese financiare , ii doare in cur de sanatatea voastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.