18.2 C
Vaslui
18-sept.-2021

Proiect: Părinții ar putea fi scutiți de plata cheltuielilor comune din bloc pentru copiii mici

Pentru a susține părinții copiilor de până la trei ani, care, după cum se știe, au cheltuieli mari cu creșterea acestora, parlamentarii propun, printr-un proiect înregistrat marți la Senat, ca cei ce au copii mici să poată fi scutiți, printr-o hotărâre a asociației, de la plata sumelor pentru întreținerea părților comune de la bloc.

Proiectul înregistrat la Senat introduce în Legea 196/2018, actul normativ ce stabilește cadrul legal după care se desfășoară activitatea asociațiilor de la bloc, un alineat ce stabilește, mai exact, că “[a]sociațiile de proprietari hotărăsc exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la art. 75, alin. (2) pentru copii, până la împlinirea vârstei de 3 ani”.

Așa cum scrie la articolul 75 din Legea 196/2018, cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:

  • cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;
  • cheltuieli pe consumuri individuale;
  • cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
  • cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
  • cheltuieli pe consumatori tehnici;
  • cheltuieli de altă natură.

Această propunere legislativă a apărut, după cum scrie și în expunerea de motive ce o însoțește, în contextul în care, “pentru creșterea copiilor cu vârsta sub trei ani, părinții au o multitudine de cheltuieli, cum ar fi hrana, îmbrăcămintea sau produsele de igiena personală, atât de necesare creșterii și dezvoltării armonioase a unui copil”.

De asemenea, în motivare se subliniază faptul că, “pentru plata întreținerii casei scării a unui bloc, părinții achită costurile aferente, mai mult, copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezența parinților sau a unui adult”.

Aceasta nu ar fi prima oară când s-ar aplica măsura din acest proiect. Mai exact, posibilitatea de a scuti părinții copiilor cu vârsta de sub trei ani de la plata întreținerii blocului s-a aplicat între 2017 și 2018, anul în care a apărut actuala legislație a asociațiilor.

În această perioadă, așa cum subliniază inițiatorii, “nu au existat disfuncționalități în bunul mers al vieții din blocurile sau condominiile în care locuiau acești copii”. …https://avocatnet.ro/articol_57109/Proiect-P%C4%83rin%C8%9Bii-ar-putea-fi-scuti%C8%9Bi-de-plata-cheltuielilor-comune-din-bloc-pentru-copiii-mici.html

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here