spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

Proiectele de dezvoltare ale Negreștiului până în 2027, în dezbatere publică!

- Advertisement -

DEZBATERE… Negreștiul își pregătește strategia de dezvoltare pe următorii șase ani. Primăria a lansat în dezbatere publică textul acesteia, astfel că cei interesați pot trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, la sediul Primăriei orașului Negrești sau pe adresa de email inforpnegresti@gmail.com. Termenul limită este26 februarie, urmând ca pe 15 februarie să aibă loc ședința de Consiliu Local în cadrul căreia strategia va fi supusă votului. Draftul acesteia cuprinde un plan de măsuri ce vizează modernizarea și extinderea rețelelor de utilități, a serviciilor de sănătate și a celor sociale, stimularea dezvoltării sectorului privat, precum și multe alte proiecte și măsuri. Spre exemplu, unul dintre proiectele prevăzute în strategie este Reabilitarea, modernizarea și dotarea Spitalului Orășenesc Negrești, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Un alt proiect îl reprezintă executarea de puțuri forate pentru crearea unei alternative de asigurarea a apei, proiect pentru care se preconizează a se cheltui 300.000 lei.

„Strategiei de dezvoltare durabilă a orașului Negrești, județul Vaslui, pentru perioada de programare 2021 – 2027” a fost publicată pe site-ul primăriei. Documentul are șase obiective strategice trasate, fiecare cu planul său de măsuri și activități: dezvoltare urbană integrată, promovarea eficienței energetice, creșterea accesibilității, conectivității și siguranței, creșterea accesului și participării la un învățământ de calitate și favorabil incluziunii, sprijinirea dezvoltării locale și eficientizarea serviciilor publice. În dezvoltarea urbană, sunt incluse proiecte precum amenajarea a două zone de agrement – Parcul Obor și Parcul Horeanca, construirea Bibiliotecii Orășenești “Constantin Macarovici”, modernizarea și extinderea Casei de Cultură a orașului Negrești și înființara unor hub-uri alimentare locale de tipul “one-stop”, care permit grupurilor de fermieri și producători de a colabora pentru a servi nevoilor clienților mari.

Afterschool și bază sportivă în Negrești

Potrivit strategiei, creșterea accesului și participării la un învățământ de calitate și favorabil incluziunii poate fi realizată prin investiții în unitățile de învățământ din oraș. Sunt prevăzute activități precum construcția și echiparea infrastructurii educaționale pentru educația timpurie antepreșcolare (creșe) și preșcolară (grădinițe) în orașul Negrești și în satul Cioatele, construirea unei săli de spectacole pentru Grădinița cu PP “Norocel”, înființare centru after-school, creșe, grădinițe în mediul rural, precum reamenajarea unui corp de clădire al Liceului “Nicolae Iorga” și construirea unei săli de sport și a unei baze sportive. Un alt proiect, mult mai aproape de implementare, este “Reabilitare și eficientizare sistem de iluminat public stradal în oraș Negresti”. În cadrul acestuia, vor fi înlocuite corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Vor fi folosite în jur de 900 de corpuri de iluminat, cu putere între 22 și 70 W. Valoarea totală a investiției în Negrești se ridică la 1,5 mil. lei, 40% din sumă urmând a fi suportată de bugetul local. “Puterea instalată totală a sistemului nou proiectat este de 30.05 kW, rezultând o economie de energie de 78,48%. Durata de garanție a echipamentelor și lucrărilor este de 5 ani, cu o durată normală de viață de 11 ani”, se precizează în documentația proiectului. Strategia completă de dezvoltare durabilă a Negreștiului poate fi consultată pe site-ul primăriei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.