spot_imgspot_img
13.1 C
Vaslui
04-mart.-2024

Proiecția filmului “Spioni de ocazie”, în prezența regizorului!

- Advertisement -

NOUTATE… Documentarul românesc “Spioni de ocazie” în regia Oanei Bujgoi Giurgiu, va avea parte de o proiecție la Cinematograful “Victoria” în prezența regizoarei marți, 17 mai, de la orele 18:00, în cadrul zilelor culturale ale orașului. Regizoarea Oana Bujgoi Giurgiu, la final, va sta de vorbă cu publicul.  Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.

„Bazat pe fapte și mărturii reale, filmul recreează povestea unor acțiuni de spionaj neobișnuite, care au marcat definitiv desfășurarea celui de-al Doilea Război Mondial: recrutarea unor tineri sioniști din Palestina, trimiși înapoi în țările lor de origine din Europa de Est, inclusiv în România, pentru a obține informații despre germani. Aceștia sunt spionii de ocazie”, se arată în comunicat. Documentarul a avut premiera la TIFF 2021 și a obținut Mențiunea Specială a Juriului în cadrul Competiției Românești la Astra Film Festival Sibiu 2021.

„Comunitățile evreiești nu uită, își păstrează amintirile și le transmit peste generații. E ceva ce mă fascinează, în cultura noastră facem asta mai puțin. Povestea din film pleacă de la o secvență din primul meu film, „Aliyah DaDa”, la care a trebuit să renunț. Era o poveste de spionaj din anii de după război. Am urmat acest fir și am descoperit o istorie puțin știută. Interesant este că acea secvență nu și-a găsit loc nici în acest film. Am petrecut foarte mult timp pentru documentare și pentru a da de urma poveștilor spionilor de ocazie. Istoriile lor personale trebuiau plasate în contextul global și lipsa imaginilor de arhivă m-a condus și de această dată către un  artificiu de imagine. Am hotărât să spun poveștile lor cu suite de fotografii. Imaginea este alb-negru, dă o notă de autenticitate filmului, amestecând planul real cu cel ficțional. ‘Spioni de ocazie’ nu e doar filmul meu, e al unei întregi echipe de artiști incredibili, care m-au ajutat să spun povestea în felul acesta”, a declarat Oana Giurgiu.

Din distribuția filmului fac parte actorii Paul Ipate, Daniel Achim, Ioan Paraschiv, Mihai Niță, George Bîrsan, alături de mulți actori neprofesioniști. Printre cei care dau voce personajelor sunt Istvan Teglas, Ionuț Grama sau Radu Bânzaru. Montajul îi aparține Letiției Ștefănescu, imaginea lui Alex Gâlmeanu (foto) și Mihai Tănase (video), sound design-ul lui Sebastian Zsemlye, iar muzica originală este compusă de Matei Stratan. Filmările  au avut loc în România, Israel și Slovacia. „Spioni de ocazie” este produs de LIBRA Film și distribuit de Transilvania Film.

Oana Giurgiu a debutat în regie cu un documentar istoric de lung metraj, “Aliyah DaDa”, proiectat în premieră în 2015 la Astra Film Sibiu și IFF Ierusalim, și a câștigat Premiul pentru Cel mai bun Documentar Românesc la Premiile Gopo 2015. Oana Giurgiu este director executiv al Festivalului Internațional de Film Transilvania și a făcut parte din echipa de producție a unora dintre cele mai importante filme românești din ultimii ani. „Spioni de ocazie” a făcut parte din selecția Festivalului Cine Fest Miskolc (Ungaria) 2021 și a New Jersey Jewish Film Festival 2022.

(AGERPRES/(AS – autor: Eugenia Pașca, editor: Florin Marin, editor  online: Andreea Lăzăroiu))

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.