spot_img
spot_imgspot_img
26.2 C
Vaslui
24-mai-2024

Proiectul curajos al unui vasluian: Campus educational pentru copiii din medii defavorizate

- Advertisement -

PROIECT… Un vasluian vrea sã construiascã un Campus educational pentru copiii din medii defavorizate. Se numeste Daniel Maxim, a fost o bunã bucatã de timp sofer la Transurb, iar de curând si-a înfiintat o organizatie non-guvernamentalã pentru a fi mai aproape de cei aflati în nevoie. „Dacã copiii nostri au acces nestingherit la educatie si la sansa unui viitor promitãtor, considerãm cã este o datorie moralã sã ne implicãm în vietile copiilor defavorizati, al cãror viitor pare, inevitabil, gri. Dorim, asadar, sã ne punem în papuceii lor pentru a întelege mai bine nevoile lor si pentru a le oferi sansa unui viitor nealterat de sãrãcia si circumstantele prezente care le limiteazã accesul la educatie”, spune Daniel Maxim. Numele organizatiei nu a fost ales întâmplãtor: Casa 2, campusul educational urmând sã devinã a doua casã pentru copiii care îsi doresc sã învete carte, însã nu au posibilitãti materiale. „Campusul va avea o capacitate de 30 de copii, care vor fi gãzduiti pe tot parcursul anului scolar. Acesti copii vor fi integrati în unitãtile de învãtãmânt, iar transportul cãtre si de la scoalã va fi asigurat. De asemenea, li se vor oferi trei mese pe zi, îmbrãcãminte si încãltãminte adecvatã fiecãrui sezon, asistentã medicalã, psihologicã si sprijin spiritual”, mai spune Daniel Maxim, presedintele Asociatii Casa 2.

Ideea înfiintãrii unei asociatii i-a venit dupã ce a intrat în contact cu refugiatii ucraineni pe care i-a cunoscut la Biserica Shalom. A organizat transporturi de alimente cãtre Ucraina, iar unele dintre ele au fost efectuate chiar de el. Acolo a cunoscut un grup de copii orfani, pusi în fata unei realitãti dure: singuri, fãrã un acoperis deasupra capului, în bãtaia rãzboiului. „Mi-am dorit sã continui activitãtile umanitare si am zis cã e cazul sã înfiintãm un ONG care sã se implice în comunitatea vasluianã. Am hotãrât sã ne ghidãm actiunile si principiile noastre pe baza valorilor crestine, inclusiv dragostea sincerã, neprefãcutã si neconditionatã fatã de aproapele nostru. Iubirea fatã de aproapele nostru nu este un act facultativ, asa cum ne amintim din cele zece porunci pe care le învãtãm încã din copilãrie la ora de religie. Cu ajutorul lui Dumnezeu, pe care am ales sã-L implicãm în toate lucrurile, si cu sustinerea oamenilor cu inimã pentru oameni, împreunã putem face o diferentã semnificativã în viata copiilor si a altor persoane. Aceastã diferentã va contribui pozitiv la prezentul lor, dar, mai important, la viitorul în care am ales sã investim”, a explicat Daniel Maxim.

Cadouri pentru copiii din mediul rural

Acum, în preajma Crãciunului, Asociatia Casa 2 deruleazã o campanie pentru copiii din mediul rural. „Am împãrtit cadouri copiilor din Bãltati, din Moara Grecilor, din Tufestii de Jos si Fundu Vãii. Cei care vor sã ni se alãture, pot împacheta cadoul într-o cutie etichetatã cu vârsta si sexul copilului la adresa depozitului nostru – Strada Stefan cel Mare, nr. 1, sat Muntenii de Jos, comuna Muntenii de Jos sau pot face o donatie pe site-ul nostru – www.casa2.ro. O altã campanie în care se pot implica este „Merg la scoalã în ghetute” prin care dorim sã încãltãm de iarnã copiii defavorizati din punct de vedere material si financiar, încurajându-i astfel sã rãzbatã frigul de dimineatã si zãpada pentru a merge la scoalã”, a povestit presedintele Asociatiei Casa 2.

Daniel Maxim: „ne angajãm sã sprijinim copiii în lupta împotriva sãrãciei”

Însã, dincolo de actiunile umanitare, asociatia mai are un obiectiv curajos: înfiintarea unui campus educational. „Este un proiect ambitios, care necesitã multã rugãciune, muncã si investitii, dar care nu este imposibil de realizat. Cunoastem cã pentru Dumnezeul pe care Îl avem nimic nu este cu neputintã si, cu ajutorul Lui, am dat cu îndrãznealã start proiectului Campusului pentru Copii, CASA 2. Scopul acestui proiect rãmâne acelasi: sustinerea educatiei copiilor care suferã din cauza sãrãciei si excluziunii sociale, oferindu-le sanse egale pentru un viitor strãlucit. Donatiile pentru acest proiect vor fi directionate si cãtre achizitionarea terenului, fãrã de care nu putem construi CASA 2 pentru copiii defavorizati. Ne strãduim sã obtinem acest teren prin diverse mijloace oferite de statul român si Uniunea Europeanã; vã vom tine la curent cu evolutia acestui demers. Nu am dorit sã catalogãm acest campus drept internat. Atunci când rostim cuvintele „internat pentru copii”, ne putem imagina o clãdire rece cu patru ziduri sau un loc asemãnãtor unui sanatoriu. Cu toate acestea, vrem sã subliniem cã aspectul interior si exterior al clãdirii a fost gândit cu atentie, pentru a fi un loc primitor si cãlduros, unde copiii se vor simti ca acasã în cel mai scurt timp posibil. Scopul nostru este sã ajutãm acesti copii sã-si dezvolte o imagine sãnãtoasã si stabilã despre ei însisi, sã înteleagã cã sunt importanti, cã au valoare, cã meritã tot ce este mai bun, cã Dumnezeu îi iubeste, cã au alãturi oameni care îi sustin si cã pot privi cu încredere spre viitor. Planurile noastre sunt ambitioase, dar nu imposibil de realizat, si ne angajãm sã sprijinim copiii în lupta împotriva sãrãciei, care le amenintã viitorul, indiferent dacã aleg calea cãtre facultate sau cãtre învãtarea unei meserii”, a mai spus Daniel Maxim.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.