Proiectul “HUB VERDE PENTRU LER”, la final. Elevii de la “Emil Racoviță” au o grădină așa cum și-au imaginat-o

Proiectul HUB VERDE PENTRU LER, implementat de Asociația Art Est, a ajuns la final. Elevii de la Liceul “Emil Racoviță” au acum o grădină exact așa cum și-au imaginat-o în desene și în povești. Cu toții au muncit pentru aceasta, au participat la competiții, s-au bucurat de recitaluri și s-au descoperit pe ei înșiși într-o perioadă în care doar orele on-line le-ar fi animat viețile. Totul a fost posibil cu aportul Federației Fundațiile Comunitare din România, Fundației Comunitare Iași, Fondului pentru un viitor mai bun în comunități, prin sprijinul financiar al LIDL România. 
Astăzi, HUB VERDE în cifre reprezintă:
-1100 metri pătrați de spațiu verde reamenajat pentru elevii Liceului Teoretic Emil Racoviță și echipat cu mobilier și decorațiuni de grădină confecționate din materiale reciclabile
-902 de elevi LER, care au beneficiat de activitătile proiectului
-225 liceeni implicați în acțiuni de educație alternativă, prin artă
– 10 profesori cooptatți în coordonarea liceenilor
– 21 ateliere de lucru derulate, cu participarea a 5 meșteri artizani
-4 festivități de premiere a celor mai inspirați elevi LER, 42 liceeni fiind declarați câștigători pe diferite domenii de interes
-rezultatul competițiilor: 36 lucrări de artă plastică, 32 creații literare, 30 căsuțe pentru necuvântătoarele din grădina LER, 100 de flori de primăvară îngrijite de către liceeni
-4 activitati culturale finalizate, cu participarea a 5 artiști vasluieni, care și-au instruit copiii pentru recitaluri
-90 copii-artiști, care au susținut spectacole filmate și distribuite în mediul on-line
– 3 ONG-uri, o instituție publică de cultură și 5 reprezentanți ai mediului privat vasluian au fost cooptați pentru desăvârșirea unui demers apreciat de către comunitatea vasluiană
-45 de articole și postări ale reprezentanților mass-media locală și regională despre proiectul Hub Verde au generat un impact impresionant, implicarea lor fiind total dezinteresată în a promova acest proiect.
Hub-ul verde s-a bucurat de atenția unui specialist în peisagistică
Dificultățile apărute pe parcurs (stare de pandemie la nivel național, acomodarea cu familia LER, schimbarea conducerii liceului) au fost transformate în oportunități și nu s-a renunțat la nicio activitate propusă, ci toate au fost dezvoltate și multiplicate cu mult peste așteptări, pentru că încă de la început au fost cooptați în echipa de implementare oameni pasionați de ceea ce fac și profesiniști în domeniile lor. Hub-ul verde s-a bucurat de atenția unui specialist în peisagistică (ing. Cezar Bahrim), care a venit cu cele mai frumoase idei, dedicându-se total proiectului, în contextul în care el însuși a fost elevul acestui liceu, iar părinții – cadre didactice aici. Același lucru merită precizat și despre managerul proiectului, Cătălin Luncanu, fost liceean LER, care acum a revenit să-și îmbogățească unitatea de învățămant cu daruri speciale – o grădină de vis și o atmosferă care să dăinuie. Totul a fost perfect îmbrăcat printr-o comunicare conformă și acțiuni cultural-educaționale organizate de către 2 membri ai echipei, recunoscuți la nivel de comunitate pentru profesionalismul lor, Ramona Ailioaiei și Alina Filip, și cărora li s-a acordat tot sprijinul din exterior pentru materializarea tuturor propunerilor.
Voluntariatul, o valoare socială la care Liceul “Emil Racoviță” a aderat
Povestea de la LER a început alături de prof. Hulubei Daniel, director al liceului la debut de proiect, care a văzut totul astfel: “Voluntariatul reprezintă o valoare socială la care Liceul Teoretic “Emil Racoviță” Vaslui a aderat, ideea unui HUB VERDE fiind rezultatul muncii în echipă a elevilor și profesorilor voluntari care, împreună cu Asociația Culturală ArtEst au scris povestea unei școli inovative, cu propriul model educațional, un model în care fiecare licean are șansa să se descopere. Multe dintre evenimentele care animau viața orașului au luat o pauză, din motive evidente. Liceul Teoretic “Emil Racoviță” Vaslui nu a renunțat, însă, la a concepe și organiza activități interesante pentru elevi, cu scopul de a crea o comunitate de tineri care vor să iasă din cotidian, să aibă experiențe inedite și să se cunoască pe ei înșiși, dar și pe alții, acest HUB VERDE fiind o astfel de oportunitate”.
“Proiectul a ajuns să însemne acum, la final, o efuziune de bucurie și o combinație fericită între Frumos, Util, Creativ și Artistic”
La final de proiect, actualul director al LER, prof. Scutaru Cezarina Mihaela ne transmite gândul său bun: Proiectul HUB VERDE PENTRU LER a însemnat pentru noi, elevii și profesorii Liceului “Emil Racoviță” din Vaslui, voluntari la aceste acțiuni, o minunată oportunitate de a ne (re)descoperi creativitatea și de a experimenta folosindu-ne imaginația. Derularea proiectului nu a însemnat doar un cumul de activități și acțiuni concrete, ci a fost mai degrabă un traseu aplicativ pentru testarea aptitudinilor și talentului fiecăruia dintre participanți, plecând de la ideea de grădină. Finanțarea a fost obținută pentru amenajarea unui spațiu verde, dar pe măsura trecerii timpului și cooptării a tot mai multor elevi voluntari, a tot mai multor parteneri la diversele activități, s-a ajuns acum, la final, ca HUB VERDE PENTRU LER să însemne, de fapt, O STARE DE SPIRIT, o efuziune de bucurie și o combinație fericită între Frumos, Util, Creativ și Artistic. Le mulțumim, încă o dată, membrilor Asociației ArtEst (Luncanu Cătălin, Ailioaiei Ramona și Filip Alina) pentru minunata experiență la care am fost parte prin derularea acestui proiect și ne exprimăm speranța continuării colaborării cu ei și în alte parteneriate la fel de speciale precum a fost acesta”.
HUB VERDE, o stare de spirit pentru vasluieni
Reprezentanții ARTEST- membri ai echipei de proiect, Cătălin Luncanu, Ramona Ailioaiei și Alina Filip, și-au definit creația în cele mai simple și sincere cuvinte: “Proiectul HUB VERDE PENTRU LER a venit pentru comunitatea noastră ca și o lecție, ajungând la finalul său o stare de spirit pentru vasluieni. Depunând eforturi pentru a-l implementa într-o perioadă în care cei mai mulți au ales să renunțe la orice fel de manifestare, noi, echipa de proiect, cât și beneficiarii am învățat, căutând soluții, că schimbarea într-o societate, oricât de mică sau mare ar fi ea, pornește de la lucrurile mărunte și din energia fiecăruia care alege să se implice, să facă întreg angrenajul să se miște. Când toți din comunitate se unesc ca să sprijine o cauză comună, schimbarea pe care și-o propun ajunge să producă de multe ori efecte mult mai mari, mult mai ample decât își imaginează. Soluțiile pentru problemele noastre sunt la noi, iar prin unitate orice imposibil devine posibil. VOUĂ, tuturor celor care v-ați împreunat mâinile pentru noi, vi se datorează reușita acestui proiect. Noi am fost POVESTITORII”.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ