8.8 C
Vaslui
04-oct.-2022

Proiectul privind politica limbii de stat din Ucraina include limbile moldovenească şi română

- Advertisement -

Limbile moldovenească şi română vor avea statut special în Ucraina, dacă proiectul de lege privind „politica limbii de stat”, adoptat în primă lectură marţi de Rada Supremă (Parlament), va fi aprobat definitiv, relatează cotidianul Timpul, în ediţia electronică.

Proiectul de lege păstrează prevederea prin care limba ucraineană este singura limbă de stat, dar adaugă că pe teritoriul Ucrainei este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară.

În cazul în care legea va fi votată, articolul 11 din proiect va obliga autorităţile locale să publice actele în limba oficială. Pe teritoriul în care sunt utilizate limbile regionale comune însă, actele de guvernare locală sunt publicate în limba naţională sau în limba regională. În plus, în conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate vor fi perfectate în limba oficială şi în una din limbile care au obţinut statut de limbă regională, la solicitarea persoanei.

Articolul 20 din proiectul de lege prevede că cetăţenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educaţie în limba naţională şi în limbile regionale. Prevederea se aplică la grădiniţă, şcolile profesionale şi în instituţiile de învăţământ superior.

Potrivit ediţiei electronice a publicaţiei Jurnal de Chişinău, odată ce proiectul va deveni lege, minoritatea naţională din regiunea Cernăuţi va vorbi limba română, iar cea din Odesa – moldoveneasca.

În total, 234 de deputaţi favorabili puterii au votat marţi în favoarea controversatului proiect de lege. Ulterior, au izbucnit confruntări între simpatizanţi ai opoziţiei şi forţele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene, în apropierea sediului Parlamentului.

Proiectul urma să fie votat de deputaţi încă de pe 24 mai, dar iniţiativa a generat conflicte în Rada Supremă. Un deputat a ajuns la spital după ce puterea şi opoziţia din Parlament s-au luat la bătaie din cauza proiectului.

www.mediafax.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.