spot_img
30.1 C
Vaslui
21-iul.-2024
spot_img

Promisiunea fãcutã unui emblematic actor husean, de a-i cinsti numele, a murit din fasã!

- Advertisement -

NOBLETEA OBLIGÃ… Husenii au fãcut o promisiune unui mare actor român, chiar cu un an înainte ca acesta sã se stingã din viatã, si va fi interesant de vãzut ce se va întâmpla cu acel cuvânt dat. Este vorba despre Constantin Codrescu, fiu al Husului, unul dintre actorii emblematici ai scenei românesti, cu o carierã fabuloasã, distinsã în 2022 cu Ordinul National „Steaua României”, în grad de Cavaler, acordat de presedintele României, la propunerea Ministerului Culturii. Cu un an înainte, în 2021, un consilier local, actorul Claudiu Romila, i-a cerut în scris acordul maestrului Constantin Codrescu, pentru ca numele lui sã fie dat Teatrului orasului în care acesta s-a nãscut. În cele douã fraze prin care si-a exprimat vointa, Constantin Codrescu o inserat o memorabilã declaratie de dragoste pentru urbea natalã, în semn de recunostintã pentru cã husenii, iatã, s-au gândit în acest fel la el. Marele actor însã habar nu avea de „epopeea” de la Husi, cu actorul Romila, care ba urma sã fie directorul cinematografului si, implicit al Teatrului nenãscut, ba a iesit tumultos din calcul, mai ceva ca în operele dramatice… Ceea ce însã a aflat, cu sigurantã, este cã husenii din Consiliul Local au dat un aviz de principiu pentru înfiintarea Teatrului de la Husi, care sã îi poarte numele. Si s-a stins din viatã cu acest gând, cã un edificiu cultural din orasul natal îi va purta numele.

În sedinta ordinarã a Consiliului Local Husi, din data de 27 octombrie 2022, dupã o tumultuoasã si prelungitã discutie, majoritatea a aprobat emiterea unui aviz de principiu pentru înfiintarea Teatrului „Constantin Codrescu” al municipiului Husi. E drept cã a fost votat doar de 13 consilieri, 6 edili abtinându-se. „E un moment istoric, vã rog eu frumos sã ridicati mâna pentru”, a insistat, zadarnic ce-i drept, consilierul Romila, initiatorul principal al proiectului. În final, propunerea a trecut de votul majoritãtii, avizul de principiu fiind aprobat. Chiar dacã unii s-au exprimat chiar în timpul dezbaterii cã „un aviz de principiu nu ne obligã la nimic”, în realitate este o promisiune care se leagã de un cuvânt dat si nu de alte acte concrete. Aceastã decizie a husenilor a ajuns la cunostinta marelui actor Constantin Codrescu, care chiar a crezut cã husenii îl pretuiesc, nu se joacã. Ba, s-a si stins din viatã cu aceastã convingere, la doar 17 zile dupã acest moment.

Un artist de talia lui Constantin Codrescu nu ar merita sã fi murit cu gândul cã ai lui concitadini l-au pãcãlit

Între timp, cinematograful „Dacia”, frumos si modernizat ca dupã revistã, a fost inaugurat. Consilierul care a initiat înfiintarea Teatrului „Constantin Codrescu”, actorul Claudiu Romila, pare cã a picat un pic în dizgratia colegilor, drept dovadã cã nici nu a mai încãput pe lista eligibilã din noul mandat, iar ideea, desi asumatã de un întreg Consiliu Local, prin forta de decizie a majoritãtii, a fost abandonatã. Acum se pune întrebarea: cum rãmâne cu cuvântul dat? Un artist de talia lui Constantin Codrescu nu ar merita sã fi murit cu gândul cã ai lui concitadini l-au pãcãlit chiar cu câteva zile înainte de a se stinge din viatã, spunând cã îi vor pune numele pe un edificiu cultural local.Subsemnatul, Codrescu Constantin, sunt de acord ca numele meu sã fie onorat ca fiind numele noului Teatru din dragul si minunatul meu HUSI. Onoare si respect Husiului si celor ce îl reprezintã! Fãrã pretentii, fie bune, fie rele”!”, a scris maestrul Constantin Codrescu, în data de 6 martie 2021, în documentul prin care si-a exprimat acordul fatã de omagiul despre care credea cã husenii i l-au adus în mod serios, nu ca pe o glumã sau ca pe cine stie ce joacã politicã provincialã. Cuvintele „Onoare si respect”, asadar, privite acum ca fãcând parte dintr-un neconventional testament al marelui actor nãscut la Husi, vor arãta negrestit cum au stiut husenii de la conducerea urbei sã îsi onoreze un cuvânt dat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.