spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
25-mai-2024

Propunere socantã: peste 20 de comune vor trebui sã disparã!

- Advertisement -

IPP-ul cere Guvernului sã nu mai dea bani localitãtilor sãrace din Vaslui!

IDEE IPP-ul cere Guvernului României sã opreascã finantarea de la Bugetul de stat pentru 25 de localitãti vasluiene, între care si orasul Negresti. Institutul pentru Politici Publice (IPP) Bucuresti considerã pãguboasã aceastã pompare de fonduri guvernamentale, în niste localitãti…falimentare! Si nu doar la Vaslui se întâmplã asta, ci în alte 65 de localitãti din majoritatea judetelor Moldovei.

„Cel putin 90 de localitãti din România, peste jumãtate aflate în regiunea de Nord – Est a tãrii (mai ales în judetele Vaslui, Botosani, Bacãu, Iasi si Neamt), nu îsi acoperã în prezent nici mãcar 1/4 din cheltuielile administrative, acestora Guvernul transferându-le doar în ultimul an din Bugetul de Stat aprox. 300 milioane de lei. Doar 50 de lei reprezintã valoarea medie a veniturilor proprii (provenind din taxe si impozite locale) pe cap de locuitor în unele dintre aceste comune, în timp ce altele colecteazã si de 200 de ori mai mult. Asta nu împiedicã însã comunele sãrace sã facã cheltuieli care depãsesc de sute de ori veniturile pe care sunt capabile sã le colecteze, preferând sã exercite încontinuu presiune pe Consiliile Judetene si pe Guvern, pentru a obtine bani prin diferite alte canale. În ultimii 10 ani, au apãrut peste 22 de asemenea localitãti noi din ambitia politicã a unor parlamentari inconstienti, unele dintre ele neavând, în mod evident, capacitate sã reziste economic nici mãcar la limita de jos”, a precizat Institutul pentru Politici Publice, care a venit si cu propunerea ca Guvernul sã înceteze finantarea acestor localitãti. La Vaslui este vorba despre Alexandru Vlahutã, Osesti, Gârceni, Delesti, Puiesti, Voinesti, Coroiesti, Negresti, Ivãnesti, Iana, Todiresti, Rafaila, Solesti, Codãiesti, Gherghesti, Ibãnesti, Stefan cel Mare, Pungesti, Fruntiseni, Dãnesti, Dragomiresti, Cozmesti, Bãcesti, Dumesti, Zãpodeni.

„Guvernul trimite bani unor localitãti incapabile sã îsi poarte de grijã”!

„În contextul discutiilor despre regionalizarea României, Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului sã opreascã finantarea acestora din Bugetul de Stat pânã când vor fi în situatia de a decide singure (prin referendum) asupra contopirii cu localitãti învecinate, diversificãrii surselor de finantare, etc. Fiecare localitate îsi decide soarta în mãsura în care dispune de minime resurse financiare proprii pentru acoperirea cheltuielilor imperative. Politica pãguboasã practicatã de toate Guvernele României de pânã acum – de a trimite bani unor localitãti incapabile sã încaseze contributiile de la propriii locuitori – este profund incorectã fatã de toti cetãtenii acestei tãri care fac eforturi sã îsi plãteascã taxele si impozitele locale”, au argumentat specialistii din cadrul Institutului.

„Sã fim rationali: în aceste localitãti trãiesc oameni, nu cifre”!

Propunerea IPP-ul este interesant de luat în discuttie si este bine cã cineva trage un semnal de alarmã în aceastã directie. Dar as vrea sã spun doar cã atunci când propunem ca în aceste localitãti sã nu mai dãm bani, trebuie sã avem în vedere cã acolo trãiesc oameni. Nu cifre! Cifrele le poti scãdea, aduna, împãrti sau tãia de pe o hârtie. NU e greu deloc si nu doare! Dar oamenii?! E mult mai complicat! Sunt nevoi multe, sunt familii cu copii! Si, pânã la urmã, dacã este sã vorbim deschis, acesti „bani de la Guvern” nu tot ai oamenilor, ai românilor sunt? Nu cred cã ar trebui sã fim atât de supãrati cã se finanteazã localitãtile sãrace din Moldova. Este vorba si de o solidaritate socialã între zonele tãrii pânã la urmã, unele mai bogate, altele mai sãrace”, a fost punctul de vedere al senatorului dr. Nelu Tãtaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.