spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
26-feb.-2024

Prosti, betivi si criminali

- Advertisement -

SÂNGE… Nu existã sãptãmânã în care sã nu auzim la nivelul judetului Vaslui de mãcar una din infractiunile de omor, tentativã de omor ori loviri sau vãtãmãri cauzatoare de moarte. În mare parte acestea au fost comise în mediul rural si pe fondul consumului de alcool. Statistica întocmitã în prima parte a anului 2014 nu diferã prea mult de cea din 2013, în aceeasi perioadã. Astfel, de la 1 ianuarie si pânã la 1 iulie 2014 au fost sesizate 6 infractiuni de omor (5 anul trecut), 10 infractiuni de tentativã de omor (15 anul trecut) si 2 infractiuni de loviri sau vãtãmãri cauzatoare de moarte (2 anul trecut). De la 1 iulie 2014 si pânã în prezent au mai fost înregistrate si alte infractiuni. În unele dosare criminalii au fost deja condamnati, cea mai mare pedeapsã fiind de 13 ani de închisoare. Altii îsi asteaptã dupã gratii resemnati sentinta.

Alcool, gelozie… si chiar prostie!

Statistica nu diferã prea mult fatã de anul trecut, dar este la fel de îngrijorãtoare. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Judetean de Politie (I.P.J.) Vaslui, în prima parte a acestui an au fost sesizate 6 infractiuni de omor, 10 infractiuni de tentativã de omor si 2 infractiuni de loviri sau vãtãmãri cauzatoare de moarte. “De la 1 ianuarie si pânã la data 1 iulie 2014 au fost sesizate 6 infractiuni de omor, fatã de 5 în aceeasi perioadã a anului trecut. Toate cele 6 fapte au fost comise în mediul rural, iar anul trecut 3 în mediul rural si 2 în mediul urban. În ceea ce priveste infractiunea de loviri sau vãtãmãri cauzatoare de moarte, am înregistrat în prima parte a anului 2 sesizãri. Acelasi numãr s-a înregistrat si anul trecut, în aceeasi perioadã. Toate aceste fapte s-au petrecut în mediul rural. De asemenea, în primele luni ale anului în curs au fost sesizate 10 infractiuni de tentativã de omor, din care 2 au avut loc în mediul urban si 8 în mediul rural. Anul trecut au fost sesizate 15, din care 3 în mediul urban si 12 în mediul rural”, a declarat Mihaela Straub, purtãtor de cuvânt în cadrul I.P.J. Vaslui. În mare parte toate aceste fapte au fost comise pe fondul consumului de alcool. Unul din cazurile care face exceptie este cel petrecut în luna mai, în localitatea Delesti, unde un politist, adjunct al sefului de post din comuna Osesti, a fost împuscat accidental în gât de un coleg. Incidentul s-a petrecut dupã o actiune comunã a politistilor de pe raza mai multor localitãti, în timp ce se întocmeau rapoartele. Într-o anexã a postului de politie, practic locuinta sefului de post de la Cozmesti, agentul Alin Pricop, adjunctul sefului Postului de Politie Cozmesti, care participase, la rândul sãu la misiune, terminând de scris rapoartele, probabil din plictisealã, a început sã se joace cu pistolul din dotare. Conform martorilor, Alin Pricop se juca cu pistolul, scotând si reintroducând încãrcãtorul plin cu cartuse când, din gresealã, a bãgat glont pe teavã, ulterior actionând trãgaciul pistolului. Glontul l-a lovit în gât pe colegul sãu, Dragos Bolocan, de la sectia de politie Osesti, aflat în apropiere. Rãnit, Dragos Bolocan a avut puterea sã iasã din încãpere, dupã care s-a prãbusit în fata sectiei de politie. Acesta a fost transportat la spitalul Sfântul Spiridon din Iasi, unde a si fost operat. Politistul care a tras “accidental” este cercetat în continuare pentru tentativã de omor. Tot la capitolul exceptii (chiar dacã nu este vorba de omor) amintim si despre cazul unui bãrbat gãsit cu gâtul tãiat si cu alte zeci de lovituri pe suprafata corpului la o fermã din comuna Stãnilesti. Anchetatorii au descoperit lângã cadavrul victimei douã cutite, pe care autorul crimei le-ar fi abandonat. Ulterior, cercetãrile au scos în evidentã faptul cã acolo n-a fost vorba de nicio crimã, ci de o sinucidere. Bãrbatul s-ar fi înjunghiat de mai multe ori cu teamã pânã a îndoit lama unui cutit. Apoi a luat alt cutit si si-a pus capãt zilelor.

Si-au ucis fratii

O crimã care a înfiorat toatã tara s-a petrecut la sfârsitul lunii februarie în comuna Tanacu. Un bãrbat în vârstã de 41 de ani, si-a ucis fratele, de 34 de ani, pentru o sticlã de vin, chiar în ziua pomenirii mortilor. Dupã ce l-a strãpuns cu cutitul în piept, agresorul i-a pus sare pe ranã, sperând cã în acest mod va opri sângerarea. La scurt timp însã, victima a decedat. Când si-a dat seama ce a fãcut, autorul a sunat la numãrul de urgentã 112. Din pãcate, echipajul medical sosit la fata locului nu a mai putut face nimic pentru fratele sãu. Cei doi locuiau împreunã cu mama lor si nu erau cãsãtoriti. Vecinii povesteau cã amândoi munceau, însã doar fratele mai mare venea cu banii acasã si avea grijã de gospodãrie. Celãlalt îi cheltuia la crâsma din sat si din cauza aceasta se certau si se bãteau adesea. La aproape sase luni de la comiterea faptei, criminalul si-a aflat sentinta: 13 ani de închisoare cu executare. Un caz similar s-a petrecut la începutul lunii mai în localitatea Iezer. Neculai Limiscã, în vârstã de 58 de ani, si-a ucis cu sânge rece fratele, dupã o ceartã iscatã de la casa pãrinteascã (lãsatã de pãrinti cu acte lui Aurel Limiscã, de 55 de ani). Neculai nu s-a putut împãca niciodatã cu ideea si, pe fondul consumului de bãuturi alcoolice, s-a luat la bãtaie cu Aurel. La un moment dat, între ei a intervenit Jan, cel de-al treilea frate (geamãn cu Aurel), de 55 ani. Gestul i-a fost fatal. Neculai i-a aplicat mai multe lovituri cu parul pe spate si în zona capului, lãsându-l într-o baltã de sânge. Când a vãzut cã fratele sãu nu mai miscã, criminalul s-a culcat linistit. Dimineatã, desi mahmur, Neculai si-a dat seama ce a fãcut. Din disperare, a târât cadavrul pânã la gârla de la marginea satului, iar acolo l-a acoperit cu papurã, sperând cã nimeni nu-l va gãsi. Apoi a plecat la Galati. Aurel a venit ceva mai târziu acasã si, pentru cã în locul lui Jan a gãsit o baltã de sânge, s-a dus direct la Postul de Politie din Puiesti. Cãutãrile n-au fost prea grele. Criminalul a lãsat destule indicii care au dus la locul unde a ascuns cadavrul fratelui sãu. Arma crimei era la circa 50 de metri mai încolo, într-un pârâu. Criminalul, Neculai Limiscã, îsi asteaptã în prezent sentinta în arestul I.P.J. Vaslui.

La un pas de moarte a fost si un tânãr de 16 ani, din localitatea Feresti, înjunghiat de fratele sãu, de 21 de ani, la sfârsitul lunii iunie. Cei doi au bãut cot la cot, la un vecin, dupã care s-au luat la ceartã. Fratele mai mare a scos un cutit si si-a lovit pe la spate mezinul. Bãiatul a fost dus de urgentã cu ambulanta la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui cu o plagã înjunghiatã toraco-posteriorã. Tãietura nu a fost mare, dar foarte adâncã, atingându-i plãmânul. Medicii au declarat ulterior cã viata bãiatului a fost pusã în pericol. Fratele sãu, de 21 de ani, este cercetat acum pentru tentativã de omor.

Omor la Blãgesti

Cel mai mediatizat caz de omor a fost, cu sigurantã, cel de la Blãgesti, în care sunt implicati omul de afacere Emil Savin si ginerele sãu, Cornel Selaru. În seara de 28 mai, un bãrbat în vârstã de 42 de ani, din Vãdeni, judetul Galati, a decedat, în jurul orei 21.00, pe un imas din afara localitãtii Blãgesti, dupã ce a fost cãlcat de un jeep apartinând omului de afaceri Emil Savin. Un alt bãrbat, de 31 de ani, din Rãdesti, comuna Beresti (judetul Galati), a fost transportat la spitalul din Bârlad cu multiple leziuni în urma unei agresiuni. Ion Tighici si Ilie Hurdu, angajati la o stânã din zonã, se aflau cu oile la pãscut, iar, la un moment dat, s-au trezit cu un autoturism de teren lângã ei. Cel din urmã a sustinut cã Emil Savin l-ar fi întrebat de ce a bãgat oile în lanul sãu cu grâu, iar apoi i-a aplicat mai multe lovituri cu o bâtã de baseball. Cumva, acesta a reusit sã fugã într-un lan de grâu, iar apoi s-a ascuns în podul unei anexe de la stânã. La scurt timp dupã incident, la stânã si-au fãcut aparitia proprietarii, anuntati telefonic de seful de post din comuna Blãgesti. Oamenii l-au cãutat o vreme pe Ion Tighici, însã au presupus cã acesta a fugit de fricã la o altã stânã. Abia mai târziu au aflat cã angajatul lor a murit strivit de masina lui Emil Savin si a fost dus la spitalul din Murgeni. Dupã cercetãrile efectuate s-a ajuns la concluzia cã la volan se afla Cornel Selaru (el a recunoscut la audieri acest lucru). Pe numele sãu magistratii din cadrul Tribunalului Vaslui au emis mandat de arestare preventivã pentru o perioadã de 30 de zile, respingând cererea formulatã de avocati privind luarea mãsurii preventive a arestului la domiciliu. Cornel Selaru este cercetat pentru sãvârsirea infractiunilor de omor si loviri sau alte violente, iar dacã va fi gãsit vinovat pentru prima faptã riscã o pedeapsã cu închisoarea între 10 si 20 de ani si între 6 luni si 5 ani pentru cea de-a doua. De asemenea, si Emil Savin, în vârstã de 56 de ani, cercetat în libertate în acelasi dosar pentru loviri sau alte violente, riscã o pedeapsã cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani, dacã va fi gãsit vinovat. Imediat dupã audieri, Ionel Nechita, unul dintre avocatii celor doi, a declarat reprezentantilor mass-media cã actele dosarului dovedesc un accident, iar între omor si ucidere din culpã este o diferentã foarte mare. În plus, pe parcursul audierilor, Emil Savin si Cornel Selaru au declarat anchetatorilor cã nu l-au lovit pe ciobanul care a fugit si s-a ascuns în podul unei anexe de la stânã.

Au înrosit pãmântul

Un conflict sângeros, soldat cu decesul unui bãrbat de 35 de ani, a avut loc, pe data de 8 ianuarie a.c., la Codãesti, localitate care în ultimii ani si-a adjudecat suprematia judeteanã în cazul infractiunilor de mare violentã. Un tânãr de 27 de ani, ajuns acasã într-o avansatã stare de ebrietate, a început sã facã scandal. Înarmat cu o drujbã, Nicolae Ciobanu a “atacat” obiectele de mobilier din casã, tãind picioarele de la pat. Încercând sã-l potoleascã, mama si fratele ei au reusit sã-l deposedeze de drujbã înainte de a distruge si alte bunuri. Furios, tânãrul l-a luat la pumni pe unchiul sãu, Nicusor Boitan (35 de ani). Pentru a evita un scandal și mai mare, Boitan a plecat din casã, numai cã pe drum a fost ajuns din urmã de nepot, care l-a înjunghiat în zona pieptului cu un briceag de vânãtoare.

Transportat la o clinicã din Iasi, bãrbatul a decedat dupã câteva ore. Magistratii Tribunalului Vaslui nu au arãtat compasiune pentru ucigas, condamnându-l la o pedeapsã de nouã ani de închisoare cu executare. În aceeasi zi (de 8 ianuarie a.c.), postasul din comuna Bogdana a anuntat la 112 cã în apropierea unei râpi se aflã cadavrul unui localnic, Constantin Buraga, 61 de ani. Politistii si procurorul criminalist aveau sã dea de urma ucigasului la scurt timp. Reluând traseul parcurs de victimã, anchetatorii au constatat cã fusese în vizitã la un vecin. La un moment dat, în timp ce consumau bãuturi alcoolice, în gospodãrie si-a fãcut aparitia si fiul proprietarului, Cosmin Nasture (de 19 ani). Aducându-si aminte cã, în urmã cu ceva vreme, bãrbatul de 61 de ani îl acuzase cã-i furase fânul, tânãrul a început sã-l ia la rost. Omul a încercat sã evite escaladarea conflictului, plecând spre casã, numai cã la poartã a fost ajuns de Nasture, care l-a lovit cu pumni si picioarele, lãsându-l inconstient. Tânãrul a târât victima aproximativ 15 metri, lãsând-o lângã o râpã. La sfârsitul lunii mai, judecãtorii Tribunalului Vaslui au finalizat acest dosar, condamnându-l pe tânãrul de doar 19 ani la sapte ani de închisoare cu executare, pentru infractiunea de omor. O altã crimã înfiorãtoare a avut loc în luna mai la Ivãnesti, unde un tânãr de 22 de ani l-a ucis pe un consãtean, de 43 de ani, cu 11 lovituri de coasã. Remus Tãnase venea de la treabã cu cãruta si s-a oprit la un bar din centrul comunei. În bar era si victima, Sava Ioan, care era la masã cu un prieten. Ulterior, tânãrul l-a condus pe cel care avea sã-i fie victimã cu cãruta pânã în apropierea casei ultimului. Ceea ce a urmat este greu de înteles si pentru anchetatori: dupã ce Ioan Sava a coborât, ucigasul a întors cãruta, a fãcut câtiva metri, dupã care a oprit si a fugit cãtre bãrbatul mai în vârstã, lovindu-l cu pumnul în figurã. S-a întors apoi la cãrutã, de unde a luat o coasã, cu care i-a aplicat victimei nu mai putin de 11 lovituri. Loviturile au fost atât de puternice încât lama coasei s-a îndoit, ba chiar, la un moment dat, ucigasului i-a fost greu s-o extragã din corpul victimei.

Si iarãsi crime…

Mai sus am trecut în revistã câteva din infractiunile extrem de violente care au avut loc în prima parte a acestui an. Din luna iulie si pânã în prezent au mai fost înregistrate si altele, la fel de îngrozitoare. Amintim aici cazul de la Ivesti, din seara de 28 iulie, când un tânãr de 21 de ani a murit, iar alte douã persoane, de 22, respectiv 24 de ani, au ajuns la spital, dupã o rãfuialã cu bâte, coase si furci. Potrivit localnicilor, între cele douã grupuri implicate exista un conflict mai vechi, de la o fatã. Aceasta a avut o relatie cu unul dintre agresori, dar s-a despãrtit si trãia în concubinaj cu fratele tânãrului ucis. Cazul a fost preluat de procurorii criminalisti din cadrul Tribunalului Vaslui. S-au fãcut cercetãri la fata locului, iar cei patru suspecti au fost retinuti. Au urmat apoi ore lungi de audieri pentru a se afla cine se face vinovat de moartea lui Aurel Dinu. La început, acestia nu au vrut sã coopereze cu anchetatorii. Apoi s-a stabilit doar cã din cei patru agresori unul a rãmas în cãrutã, iar ceilalti trei au sãrit la bãtaie înarmati fiecare cu o coasã, o furcã si o bâtã. Cel cu coasa, Ionut Nãstase, a lovit atât victima decedatã, dar si cele douã persoane care au supravietuit. În timp ce acesta lovea pe cel cãzut la pãmânt, ceilalti doi autori au intervenit si au aplicat si ei mai multe lovituri victimei cu furca si bâta. Astfel, cel care a avut coasa în mânã este cercetat pentru omor si tentativã de omor calificat, iar ceilalti doi sunt cercetati pentru omor. Un caz la fel de grav s-a petrecut si la Husi, pe data de 6 august. La mijloc a fost tot o femeie. Un tânãr de 31 de ani, a ajuns la spital într-o stare extrem de gravã, dupã ce un coleg l-a înjunghiat cu cutitul. La scurt timp victima a murit pe masa de operatie. Se pare cã totul a plecat de la o femeie. Colegii de serviciu spun cã cei doi aveau de mai mult timp ceva de împãrtit. La iesirea de la muncã, ambii lucrând la o societate comercialã aflatã în incinta fostei fabrici de “Conserve” Husi, s-au încãierat. Martorii oculari spun cã Adrian Prodan, 39 de ani, în toiul disputei, a scos un cutit si l-a împlântat în pieptul victimei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.