spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Protest de amploare în Vaslui: cultivatorii de cereale ies în stradă cu tot cu utilaje agricole

- Advertisement -
MANIFEST… Cultivatorii de cereale și plante tehnice vor aduce în centrul Vasluiului tractoarele, mașinile de teren și alte utilaje folosite la munca pământului.

PROTEST… Cultivatorii de cereale și plante tehnice din Vaslui ies astăzi în stradă pentru a-și striga nemulțumirile. Protestul va începe la ora 14:00 și va cuprinde și un marș cu utilaje agricole pe traseul Crucea Gării (str. Ștefan cel Mare) – Bulevardul Traian – Str. Alecu Donici – Str. Nicolae Bălcescu – Str. Ștefan cel Mare – Prefectura Vaslui. Protestul exprimă strigătul de disperare privind tergiversarea acordării despăgubirilor pentru calamitățile culturilor din primăvara anului 2020 și întârzierea plății procentului rămas de plată pentru culturile de toamnă din anul 2019. “Cerem împerativ prim-ministrului, domnul Florin Câțu, să plătească despăgubirile pentru culturile calamitate din sume identificate la propunerea Alianței pentru Agricultură și Cooperare”, au transmis membrii Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice “Grânarii”. Protestul se va desfășura simultan și în alte două orașe din țară: Iași și Botoșani.

Protestul este autorizat de autorități și, potrivit organizatorilor, se va desfășuraân condițiile Legii nr. 60 din 1991 privind organizarea si desfășurarea adunărilor publice. Aceștia au transmis, printr-un comunicat de presă, motivele care i-au determinat să iasă în stradă și să-și strige nemulțumirile. “Anul trecut, urmare a secetei din zona de est si sud-est pentru fermieri înseamna:diminuarea cifrei de afaceri cu minim 40% până la90%; întârzieri la plata facturilor pentru inputuri – pierderi – 25-50%; despăgubirile ar acoperi costurile cu achizitia fertilizantilor care în ultimele 2 luni au crescut 50-80%; costul carburantilor a crescut cu 20% din 15.11.2020 până acum; distribuitorii nu mai finanțează fermieri cu datorii din anul 2020; culturile de primăvară au fost mai puternic afectate decât cele de toamnă iar acestea fiind despăgubite în procent de -90%. Nu este corect ca cele de toamăa sa fie despăgubite și cele de primăvară nu.Unii fermieri, neîndeplinind contractele de livrări cereale, au primit penalități de la 100 până la 800RON/TONA”, au transmis membrii Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice “Grânarii”.De asemenea, aceștia sunt nemulțumiți de afirmația ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale potrivit căreia „despăgubirile nu acoperă nici pe departe pierderile suferite de fermieri”. “Despăgubirile se vor întoarce, în mare parte la buget prin: TVA, impozite, taxe locale. În concluzie, domnule prim-ministru, dorim să înțelegeți clar că pierderile din anul precedent (37% sub producția de cereale a anului 2019) se vor repeta, cu siguranță și în acest an, peste 40% dintre fermieri fiind în imposibilitatea de a-și asigura necesarul de reluare a activității agricole, fiind penalizați substanțial de către fumizorii de servicii, semințe, inputuri, amendamente,fertilizanți.Este strigătul disperat al fermierilor,cu atât mai mult cu cât ANT-ul a fost redus substanțial pentru acest an și nu s-au plătit subvenții la motorină”, au mai transmis cultivatorii de cereale și plante tehnice.

“Fără aceste despăgubiri, aproximativ 90% dintre fermieri nu am reuși să ne continuăm activitatea”

Cultivatori din județul Vaslui au mai protestat o dată în Piața Civică, la începutul lunii martie, însă fără vreun rezultat concret. Potrivit cultivatorului Adrian Chirițoiu, în jur de 80% din culturile de primăvară din județau fost afectate de secetă anul trecut, în procente de 50 până la 100%. “Din ce spun bunicii noștri, cel puțin pe zona de Stănilești, unde am ferma, seceta de anul trecut a fost mai cruntă decât cea din anii ’40. În 13 luni a fost o singură ploaie agricolă, adică acea ploaie care a depășit 10 litri pe metru pătrat. Acesta este și motivul pentru care ne-am strâns astăzi aici, să ne strigăm acest of și să atragem atenția guvernului asupra situaței foarte dificile prin care trecem. Încercăm, prin toate metodele pe care le avem la dispoziție, să-i convingem pe guvernanți să includă în bugetul de stat acele despăgubiri care ni s-au promis. Fără aceste despăgubiri, aproximativ 90% dintre fermierii care ne-am strâns azi în Piața Civică din Vaslui nu am reuși să ne continuăm activitatea, iar în următoarea jumătate de an ne-am închide porțile fermelor. Mulți dintre fermieri sunt cu datorii la furnizori, la distribuitori, la traderii de cereale, la bănci, datorii care nu au fost achitate pentru că nu s-a recoltat aproape nimic. Au fost mai multe semnale pe care le-am tras asupra includerii acestor sume în bugetul național, însă până acum răspunsurile nu ne-au mulțumit. Este normal să protestăm pentru că pe culturile de primăvară, printre cele mai afectate județe sunt cele din Moldova. Dacă doleanțele nu ne vor fi ascultate nici în al 12-lea ceas, următoarea formă de protest va fi tot în stradă, unde vom participa cu tractoarele, mașinile de teren și alte utilaje”, ne-a declarat Adrian Chirițoiu, reprezentantul Asociației Cultivatorilor de Plante Tehnice și unul dintre fermierii gospodari de pe Valea Prutului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.