spot_img
17 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Protest la Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui. Angajații nu vor lucra timp de două ore

- Advertisement -

Astăzi, între orele 10 și 12, angajații Casei de Asigurări de Sănătate Vaslui nu vor lucra cu publicul, în semn de protest față de salariile mici. Ei au ieșit în curtea instituției, cerând să fie plătiți proporțional cu volumul de muncă.

Anul trecut, Casa de Sănătate Vaslui avea aprobat în organigramă 47 de posturi, însă la un moment dat erau ocupate doar 38. Din cauza salariilor foarte mici,  mulți specialiști din sistem au ales să se angajeze în alte instituții. „Am avut, anul trecut, colegi noi care nu au stat mai mult de câteva luni la Casă, apoi au plecat în altă parte, unde li s-au asigurat salarii mult mai mari. Postul de la IT a fost scos la concurs, însă nu s-a prezentat nimeni. În momentul de față, postul respectiv este ocupat de un domn care a ieșit la pensie, tragem de el să rămână în sistem, pentru a ne ajuta in continuare”, ne-a u declarat reprezentanții sindicatului de la CAS Vaslui. Salariile mici înseamnă posturi neatractive și implicit un volum de muncă mai mare pentru actualii angajați ai CAS Vaslui. Astfel, un singur angajat trebuie să preia sarcinile a 3-4 angajați, fiind denunțat un program foarte solicitant, care în unele cazuri începe la ora 5 dimineața și se termină la 22.00-23.00.

Comunicatul BNS:

„Blocul Național Sindical, alături de afiliatul său, Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că, în data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toți angajații din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) județene, a municipiului București și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranței Naționale și a Autorității Judecătorești vor protesta prin întreruperea lucrului timp de 2 ore.

Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat și reducerea drastică a numărului total de angajați, la nivel național, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane. Situația a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaș de muncă.

În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfășurat anual în sistemul CNAS/CAS.

Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de rețete și 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultații în ambulatorii clinice și 8.000.000 de servicii medicale spitalicești. Programul Național de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din țară din sistemul public.

În aceste condiții, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea și responsabilitatea activității.

Având în vedere această situație critică, solicităm cu fermitate soluționarea problemelor expuse la nivelul Casei Naționale de Sănătate și a Caselor Județene de Asigurări de Sănătate. Atragem atenția că întârzierea rezolvării problemelor și întreruperea activității prin declanșarea conflictului de muncă va avea următoarele consecințe:

Nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanță, etc., și va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naționale de sănătate, pentru care medicația este vitală.

Serviciile furnizate de angajații CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naționale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale și eliberarea adeverințelor, nu vor putea fi prestate.

Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

Menționăm că lucrătorii din sistemul național de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică și decontează serviciile realizate de toți furnzorii din sistemul național de sănătate.

În consecință, facem un apel urgent către autorități să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate.

Ne dorim să găsim soluții viabile și să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialiști corect plătiți, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populației și să asigurăm condiții decente de trai și de muncă angajaților noștri.”

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

  1. Pe centru acolo aveti 3 certificate de handicap !
    De ce nu faceti o adresa, sunt informatii publice, cati angajati cu certificat de handicap au ?

  2. Cât de mici sunt salariile? 1000 de lei?
    Câte verificări de acte faceți voi zilnic? Câți Vasluieni vă trec pragul cu vreo problemă? Maxim 2?
    Tăiați frunze la câini 8 ore! Casele de asigurări din teritoriu trebuie desființate, un sediu la București , atât!

  3. Intr-o tara bolnava in care plătim CAS-ul, dacă vrei sa nu ai emoții spitalicești, ești forțat sa mergi la privat. Avem mecanisme, logistica, aparaturi performante, dar nu avem personal calificat. Cei care au mai rămas, marea lor majoritate sunt școliți cu examene plătite sau noroc de unele pcr-uri. Mulți dintre dvs stimabili lucrători ați dat informații eronate populației, si i-ați purtat pe bieții oameni de colo colo. Nu mai zic de condițiile mizere din băile de acolo. Despre ce vorbim?! Vreți salarii mărite dar totuși, puneți mana si pe un pic de carte pentru ca mulți dintre voi nu prea aveți ce caută in aceasta instituție, la care si asa plătim degeaba. Nu va place? Veniți la privat si vedeți voi stres si condiții de munca. Stați da vedeți ce va fi anul viitor când va fi o mică mare criza economică in România. Tara asta nu merita oamenii deștepți dacă e construită corupția prostiei!!! Sfătuiesc toți tinerii deștepți sa își vadă de drumul lor in alte tari, acolo unde munca le este apreciata si nu subminată de vreun “pilist”.

  4. Nu vb prostii.Veniti și va angajați la casa de sănătate,și vedeți ce înseamnă!.Trebuie sa cunoști foarte multe informații medicale economice,dar și n cazul asta numai dacă te duce mintea sa lucrezi in sistem!

  5. Care salarii mici? Nu le este Rușine? Oare nimeni nu știe câți freacă menta pe acolo? Au salarii mari , mulți dintre ei stau degeaba își permit sa meargă la cumpărături in timpul programului de munca, coafor pedichiura, manichiura, bârfa cât cuprinde! Sa va fie Rușine! Mai ales alea care au ieșit in fata ca paduchele in frunte!

    • Manipulate total! Dar și obraznice! Asta-i tara in care trăim, și apropo, intrați pe declarațiile de avere care este pe net și vede-ți ce lefuri au! Gunoaie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.