spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-feb.-2024

Protest la Pungești: părinți revoltați după ce DSP a scos elevii care învățau într-un prăznicar. Prefectul cere instituției să nu dea dovadă de exces de zel!

- Advertisement -
SOLICITARE… Prefectul a cerut conducerii DSP Vaslui să ia în calcul varianta unei derogări pentru ca micuții să poată învăța în continuare în prăznicarul pus la dispoziție de biserica din Cursești Deal, care arată mai bine decât multe școli din mediul rural.

NEÎNȚELEGERI… În timp ce instituția condusă de Dumitru Buzatu modernizează spitale și săli de sport de prin Republica Moldova, copiii din județul Vaslui ajung să învețe prin prăznicare. Este și cazul elevilor din satul Cursești Deal, comuna Pungești, pentru care spațiul pus la dispoziție de biserica din localitate a devenit noua lor școală. Numai că în urma unui control recent al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui s-a constatat că prăznicarul respectiv e departe de ceea ce ar trebui să fie un spațiu potrivit derulării actului de învățământ, astfel că s-a luat decizia transferului copiilor la o școală dintr-un sat vecin. Părinții nu au fost de acord cu această măsură, iar luni dimineață au mers la Primăria Pungești, unde și-au spus of-ul în fața autorităților locale, reprezentanților DSP și conducerii Prefecturii Vaslui. În urma dicuțiilor de la fața locului, prefectul Daniel Onofrei a cerut conducerii DSP Vaslui să ia în calcul varianta unei derogări pentru ca micuții să poată învăța în continuare în prăznicarul pus la dispoziție de biserica din Cursești Deal, care arată mai bine decât multe școli din mediul rural.

Școala din Cursești Deal se află în plin proces de reabilitare, motiv pentru care cei 22 de copii de ciclu primar și alți opt copii de grădiniță au fost mutați, de la începutul anului școlar, în prăznicarul bisercii din sat. Veniți în control, inspectorii Direcției de Sănătate Publică Vaslui au constatat că spațiul nu corespunde desfășurării activității școlare, prin urmare au amendat conducerea unității de învățământ cu suma de 3.000 de lei. În plus, reprezentații DSP Vaslui au dispus măsura relocării copiilor într-un alt spațiu, singurul aflat la dispoziția autorităților locale fiind școala dintr-o altă localitate. Părinții copiilor au protestat, luni dimineață, în fața Primăriei Pungești, nemulțumiți că măsura impusă de DSP Vaslui ar însemna ca micuții să facă naveta zilnic.

Inspectorii sanitari nu trebuie să dea dovadă de exces de zel

Înștiințat de organizarea protestului, prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, s-a deplasat luni dimineață în comuna Pungești, unde împreună cu reprezentanții autorităților locale și conducerea DSP Vaslui au identificat soluții ca elevii să nu fie nevoiți să facă naveta în fiecare zi. “La școala din Cursești Deal, comuna Pungești, au început lucrările de reabilitare și din acestă cauză, un număr de 30 de copii învață de la începutul anului școlar în prăznicarul bisericii din sat. Inspectorii DSP Vaslui au stabilit în urma unui control tematic că spațiul este unul impropriu derulării activităților școlare. Astfel, s-a hotărât mutarea elevilor într-o altă locație. Reprezentanții Primăriei Pungești spun că singurul spațiu aflat la dispoziția autorităților locale este o școală dintr-un alt sat, iar copiii ar trebui să facă naveta zilnic pentru a participa la cursuri. Părinții nu sunt de acord cu această măsură și au solicitat sprijin la Instituția Prefectului. În urma discuțiilor purtate cu primarul din Pungești, cu reprezentanții părinților și cu cei ai ISJ și DSP, am rugat să identificăm soluții legale pentru ca elevii să poată învăța în continuare în spațiul pus la dispoziție de biserică. În urma discuțiilor purtate cu cei prezenți la Pungești am constatat că s-a ajuns în această situație de criză și din cauza lipsei de comunicare dintre autoritățile locale din comuna Pungești și instituțiile statului. Sunt un apărător al legii și susțin respectarea regulilor, dar fiecare situație trebuie analizată diferit. Nu trebuie să dăm dovadă de exces de zel și să nu ne gândim la consecințe fără să căutăm mai întâi soluții legale pentru rezolvarea problemelor. Trebuie să acceptăm că nu există o procedură care să ne indice exact pașii care trebuie urmați, trebuie să punem la punct între noi un mod de lucru. Primăria când face o școală într-o localitate, nu mai face încă o școală back-up în care să învețe temporar copiii. Pentru o perioadă de aproximativ două luni de zile, copiiii vor învăța în continuare în actualul spațiu, urmând ca după finalizarea lucrărilor de reabilitare să se mute în noua școală. În tot acest timp, Primăria Pungești trebuie să ia măsuri pentru asigurarea unor condiții minime de igienă pentru elevi și cadrele didactice”, a declarat prefectul Daniel Onofrei. Conducerea DSP Vaslui a precizat că măsurile dictate în urma controlului au fost luate ca urmare a nerespectării normelor igienico-sanitare specifice activităților desfășurate de unitățile de învățământ. Pentru ca prăznicarul din curtea bisericii să-i poată găzdui în continuare pe cei 30 de copii, conducerea școlii trebuie, printre altele, să amplaseze covoare cu dezinfectant la intrarea în clădire și să mențină curățenia în spațiul unde micuții învață.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

 1. După cum se spune ,lucrările au început din luna septembrie a anului trecut,deja au trecut 7 luni și abia dacă se cunoaște ceva pe lângă școala ,se lungește construcția, iar pe cei de la primărie îi doare in cot , daca era interes nu se lăsa cu amendă ,in 7 luni ridici o casa și voi nu sunteți în stare să faceți o un grup sanitar ,să fim serioși !
  Peste tot se spune că a venit DSP-ul dar de ce nu se spune că de fapt a fost chemat și că sa făcut sesizare către ei de cadrele didactice care din cate se pare au un comportament atât față de copii cât și față de părinți care lasă foarte mult de dorit ,țin să menționez că doamna învățătoare a spus destul de clar că nu își asumă răspunderea pentru copii acolo în sat și voi vreți ca părinți să îi lase în alt sat că sa fie in grija cui ?
  Domnul primar a chemat televiziunea ca să ce ?
  Să arate incompetenta lui în această comuna și să arate la o țară întreagă că nu a reușit să ridice un grup sanitar in 7 luni de zile . Nu poți să înțelegi oful acestor oameni decât dacă ești părinte și conștientizezi cât de repede i se face rău unui copil. Domnule primar , bine că ați avut timp sa chemați televiziunea dar nu aveți timp să vedeți cum o duc copii din comuna dumneavoastră și să le purtați de grija pentru că având o funcție atât de înaltă aveți totuși niște răspunderi pe care trebuie sa vi le asumați ,nu toți ne culcam azi și mâine ne trezim in funcția de primar așa că vă rog să vă faceți treaba pentru care sunteți platit .

  • Păi tu ti-ai asuma răspunderea pentru acei elevi care invata intr-un praznicar? Mai intreab în stânga și în dreapta cine a chemat DSP-ul

   • In primul rand,nu vorbesc în neștiință de cauza ,ca să știi și tu ,iar în al doilea rând,o data ce ți-ai luat postul de învățătoare trebuie să răspunzi de elevii tăi atât in timpul orelor de curs cât și în timpul pauzelor ,indiferent de locul în care ești ,că e școala ,prăznicar sau mai știu eu ce clădire ,trebuie sa fii un exemplu în fața elevilor și nici de cum sa le arunci mâncarea pe jos , pe care poate unii părinți o cumpăra cu greu și muncesc o zi întreagă pentru acel sandwich sau pachețel de biscuiți ,asta e lipsă de respect .

 2. Cui folosește această manipulare? Copiilor, sub nicio formă. Ei rămân captivi unor interese atât de mici. Domnul prefect ar fi trebuit să facă publice și câteva cadre din casa parohială Armășoaia, acolo unde învață alți elevi, în condiții mizerabile. Parcă exista un interes pentru clădirile cu risc seismic….
  Cât privește „naveta” copiilor, această înseamnă transportul cu microbuzul școlar pe o distanță de aprox. 1 Km, la alte unități de învățământ.
  Dacă vă mai pasă de câte ceva în țara asta, mulți ar trebui să vă simțiți rușinați de lipsa de acțiune/implicare sau de manipularea (in toate formele ei) pentru interese politice, personale etc.

 3. Un debil ONOFREI ăsta un oligofren un scelerat …..cum mai nebunule pot învăța copii ăștia la un loc cu morți cu lumănari cu alcool cu bocetele babelor care vin sa-și plăngă decedații …..voi sunteți vinovați borfașilor care ați fost și sunteți la conducerea acestui județ pt.această situație !

 4. Da am înțeles cine este hurdubwlea.El este semianalfabet.De asta și merge cu pieptul în fata sa își arate prostia.Dar ce sa i faci când are mana libera prostul dacă nu e fudul nu este prost îndeajuns..

 5. Viceprimarul , coromelcea gabi , 10 clase fost cioban la gostat, dacă nu ma credeți întrebați-l pe pletoianu cu cine a păscut oile , ca el recunoaște

 6. Ionica cine este hurdubwelea?Poate la următoarea alegere sa nu mai fim chiar asa batuti în cap ca încet încet ne mai,,, desteptam,, și noi ăștia cu ajutorul social și o sa îl schimbam și pe bețivani ala ca atât ce prosti ne cred.Oare asta a lui David cum se mai uita în ochii lui bărbătesc ,a lui soacrasa ,socrusu masa, tasu ce zic.Nu ii este rușine domnului postas ce panarama a crescut

  • Viceprimarul , coromelcea gabi , 10 clase fost cioban la gostat, dacă nu ma credeți întrebați-l pe pletoianu cu cine a păscut oile , ca el recunoaște

 7. Adevărul ca în primăria pungesti a lui chiriac fac regula , toți sunt neamuri , cumetri , amante , cumnați, tata , fiu , etc , concursurile de ocupare a posturilor sunt trucate , vine fata lui vlase de la prefectura și normal ca ocupa postul cine trebuie , amanta primarului-fata lui David a știut subiectele dinainte și hop funcționar public , dar știi cum zice o vorba – demonstrează mancatias – , hurdubwlea sta la panda și mustește dar nu e conștient cai prea mare căciulă pentru el , dar zice ca ce ? Stamate e mai deștept? Poate și el conduce o primărie, asta e , posibil să-l mai vedem și pe hurdubelea primar și atunci putem dormi liniștiți

  • Domnule, eu zic sa puneți mana pe o carte. În textul dumneavoastră sunt foarte multe greșeli de ortografie și asta denota altceva.

 8. Cine sa le rezolve situația și cine sa pună presiune pe constructor …primarul Cătălin Stamate care sta numai beat în primărie. NICI MACAR IERI CAND A VENIT PREFECTUL NU S A ABTINUT SI A VENIT CHERCHELIT IN FATA PREFECTULUI.AM INTRAT CU O HARTIE LA SEMNAT SI EL BEEA DINTR O STICLA PE SUB BIROU.VENITI DOMNILOR CARE SUNTETI SEFUL LUI SI PUNE TII FIOLA.RUSINE,RUSINE

  • Bine punctat Florentina.Pe lângă ca umbla beat mai o f….e,ciocnește pe Favorita lui care a și angajat o (aia a lui David).Nu le este rușine de barbatusu, socru și toate neamurile locale lucreza acolo.Pentru tras chiulul la servici va complaceti asa mai astia a lui Chiriac ii place lui fecioratu sa ii f…te nevastasa alcineva.Chir sa te f….I în primăria și sa mergi cu nasul de nu îți ajunge nimeni.Toata comuna știe dar voi o faceți pe nevinovatii.Dyceti va dracului în alta parte sa nu va știe nimeni ordinarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.