1.9 C
Vaslui
29-mart.-2023

PROTESTÃM! E DREPTUL NOSTRU! (video)

- Advertisement -

Ce veti rãspunde copiilor vostri?
„Copiii vostri vã vor întreba când apele vã vor fi otrãvite si aerul de nerespirat, ce ati fãcut ca sã opriti toate acestea? Copiii vostri vã vor întreba cine sunt cei care le-au vândut viitorul? Cine i-a mandatat, în numele cui au vândut viitorul nostru? Copii si nepotii vostri vã vor întreba (dacã vor mai fi aici) ce ati fãcut pentru a opri toate acestea? Si ce le veti rãspunde? Am stat acasã si am privit la televizor cum tagma jefuitorilor si vânzãtorilor de neam s-a îmbogãtit vânzându-vã viitorul!”, Mihai Gruia Sandu

Ziua nationalã de protest împotriva explorãrii/exploatãrii gazelor de sist prin fracturare hidraulicã

IESITI ÎN STRADÃ! Pe 6 aprilie 2014 au loc simultan, în peste 60 de localitãti din România si în mai multe orase din strãinãtate, mitinguri si marsuri împotriva „fracking-ului”. Iesim cu totii în stradã, sãteni si orãseni, cetãteni de diferite etnii si convingeri, din tarã si din diasporã, ca sã ne apãrãm împreunã pãmântul, apa si aerul. Interesele unor companii precum Chevron, Gazprom si OMV Petrom primeazã, iar cetãtenii sunt singurii care pot sã tragã un semnal de alarmã, pentru protejarea mediului, dar si pentru respectarea principiilor democratice si a drepturilor omului.

Protestele împotriva fracturãrii hidraulice au intrat într-o nouã etapã. În timp ce la Pungesti se pregãteste primul foraj, alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de sist. Metoda fracturãrii hidraulice, în cea mai agresivã formã, începe sã fie implementatã pe ascuns atât la exploatãrile clasice de petrol si gaze, pentru cresterea productivitãtii, cât si la explorãrile din largul Mãrii Negre, fãrã niciun fel de studiu de impact asupra sãnãtãtii si mediului. Frenezia extragerii resurselor condamnã România la poluare ireversibilã, iar autoritãtile, în loc sã-si îndeplineascã atributiile, sunt mai degrabã complice. Interesele unor companii precum Chevron, Gazprom si OMV Petrom primeazã, iar cetãtenii sunt singurii care pot sã tragã un semnal de alarmã, pentru protejarea mediului, dar si pentru respectarea principiilor democratice si a drepturilor omului. Tehnologia fracturãrii a fost interzisã în multe localitãti si tinuturi din 18 state din SUA si tãri europene precum Franta si Bulgaria iar, în România, protestele au început în urmã cu doi ani. Guvernantii ignorã însã vointa cetãtenilor, continuând demersurile pentru autorizarea si începerea proiectelor de explorare/exploatare în mod netransparent si în lipsa unei legislatii care sã reglementeze extragerea gazelor de sist, resursã neconventionalã ce nu se regãseste în Legea Petrolului (nr. 238/2004). În aceastã situatie, HG-urile de aprobare a Acordurilor Petroliere sunt lovite de nulitate. În acelasi timp, în ciuda raportului publicat de Avocatul Poporului care apreciazã ca disproportionate mãsurile luate de M.A.I. la Pungesti, lucrãrile Chevron se continuã, sub paza Jandarmeriei si sub privirile înspãimântate ale sãtenilor. Aproape 100 de ONG-uri si grupuri informale participã la organizarea Zilei Nationale de Luptã împotriva Fracturãrii Hidraulice, printre care 70 de ONG-uri grupate în Coalitia pentru Mediu, Miscarea de Rezistentã de la Pungesti, Asociatia România Fãrã Ei, Comunitatea Uniti Salvãm, Academia Civicã Bihor, Asociatia România Vie, Asociatia Femeilor Universitare, Asociatia Cetãtenilor Abuzati din România, DobroGeea, Miscarea Nationalã de Rezistentã, Centrul de Interventie Civicã, precum si primari si preoti din zonele afectate de lucrãrile privind explorarea si exploatarea gazelor de sist. Au fost pornite peste zece actiuni în instantã, unele dintre ele în desfãsurare, prin implicarea unor avocati pro bono si a mai multor ONG-uri. De asemenea, peste zece documente stiintifice care demonstreazã impactul fracturãrii hidraulice au fost strânse si traduse de voluntari (http://stopfracturare.ro/dovezi-stiintifice). Mobilizarea cetãtenilor contrasteazã flagrant cu derizoriul circului politic electoral actual, singura activitate notabilã a clasei politice.

Vã asteptãm în stradã!

Cerem Parlamentului si Guvernului:

1. Interzicerea prin lege a fracturãrii hidraulice în exploararea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale, inclusiv a gazelor de sist.

2. Anularea hotãrârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de sist

3. Respectarea vointei comunitãtilor locale si transparentizarea procesului decizional

Primarul Titi, încã un abuz în serviciu, încã o plângere penalã!

INTERZIS Primarul Bârladului nu se dezminte si mai interzice o datã un protest pasnic al bârlãdenilor împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul României si mai ales la Pungesti. Miscarea de Rezistentã de la Pungesti, reprezentatã de Constantin Pâslaru, a primit, ieri, rãspunsul, care echivaleazã cu un refuz, de la Primãria Bârlad, semnat de primarul Constantin Constantinescu. Rãspunsul a venit în urma solicitãrii lui Constantin Pâslaru de a organiza, pe 6 aprilie, un miting pasnic de protest în fata Primãriei Bârlad, iar primarul a precizat cã pentru acest protest trebuie avize de la CNADNR, de la IPJ Vaslui – Politia Rutierã Drumuri Europene si Nationale, lucru neadevãrat, deoarece oamenii solicitau sã protesteze pe trotuarul din fata Primãriei si nu pe soseaua principalã. Rãspunsul a fost calificat drept un abuz de cãtre liderul Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti, asa cã acesta a precizat cã va face o plângere penalã împotriva primarului Constantin Constantinescu pentru abuz în serviciu. Bârlãdenii sunt invitati de Constantin Pâslaru sã vinã duminicã, 6 aprilie, sã, protesteze la Vaslui, în Centrul Civic, însã cei din Bârlad, care manifestã zi de zi în fata Primãriei din Bârlad nici nu vor sã audã si spun cã ei vor fi pe 6 aprilie, la orele 15.00, în acelasi loc, unde searã de searã protesteazã de circa opt luni de zile.

Pe 6 aprilie, între orele 15.00 – 17.00, de Ziua Nationalã Împotriva Fracturãrii Hidraulice, în peste 60 de orase din România, sute de mii de oameni vor iesi în stradã pentru a protesta împotriva fracturãrii hidraulice, care se pregãteste sã înceapã la Pungesti si în multe alte zone din România. Vor avea loc proteste si în judetul Vaslui, la Pungesti, în primul rând, unde peste 1.000 de sãteni vor aprinde la orele 15.00 câte un foc în gospodãriile lor, astfel cã simbolul protestelor – flacãra va porni din locul unde se va ridica prima sondã pentru fracturare hidraulicã în vederea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist din România. Vasluiul iese si el în stradã, pe 6 aprilie, de la orele 15.00 în Centrul Civic, având protestul aprobat de primarul Vasile Pavãl. Dar la Bârlad, situatia este altfel, pentru cã primarul Constantin Constantinescu face un joc periculos si las. Desi pe 2 aprilie, Miscarea de Rezistentã de la Pungesti a depus la Primãria Bârlad o notificare prin care informa institutia cã „Pe 6 aprilie între orele 15-17, în municipiul Bârlad în fata Primãriei se va desfãsura o adunare publicã organizatã de Miscarea de Rezistentã Pungesti, cu scopul de a informa opinia publicã despre pericolul gazelor de sist în vecinãtatea localitãtilor, a pãsunilor si terenurilor cultivate”, precizând cã manifestarea are un caracter pasnic, rãspunsul primit a fost un refuz. Ieri, liderul Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti, Constantin Pâslaru, a primit o adresã din partea primarului Constantin Constantinescu care, subtil, dã iarãsi un rãspuns negativ solicitãrii bârlãdenilor de a se manifesta pasnic.

De acord, nu se poate!

„Referitor la solicitarea dumneavoastrã, vã facem cunoscut cã am luat la cunostintã intentia declaratã de dumneavoastrã cã, pe 6 aprilie, între orele 15-17, urmeazã sã organizati o adunare publicã cu scopul de a informa opinia publicã despre pericolul explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în vecinãtatea localitãtilor (..). Având în vedere procesul verbal al Comisiei numitã prin HCLM 46/2004, prin care s-a analizat solicitarea dumneavoastrã, vã informãm cã este necesarã eliberarea unei autorizatii de la CNADNR, întrucât B-dul Republicii se aflã în administrarea acesteia si totodatã este obligatoriu si eliberarea unui aviz de cãtre IPJ Vaslui, Politia Rutierã – Drumuri Europene si Nationale”, se mentioneazã în rãspunsul semnat de primarul Constantin Constantinescu si de secretarul Primãriei, jr. Cãtãlin Haret. Culmea este cã, în solicitarea Miscãrii de Rezistentã nu se pomeneste de niciun drum european, de nicio adunare publicã pe B-dul Republicii, ci doar pe trotuarul din fata Primãriei. IPJ Vaslui a precizat cã nu este necesar un aviz pentru manifestarea de pe trotuar, iar Jandarmeria Vaslui, de asemenea, adicã manifestarea nu este de competenta acesteia atâta timp cât protestatarii nu stau pe strada din fata Primãriei. Iar Politia Rutierã DEN, precizeazã cã nu are nicio treabã cu drumurile din Bârlad, de care rãspunde Politia Rutierã Bârlad! Deci, cine minte?

Titi, încã un dosar penal!

Constantin Pâslaru, liderul Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti, a precizat, pentru „Vremea Nouã”, cã a luat act de abuzul de functie al primarului si cã îi va face acestuia o plângere penalã. Totodatã el a invitat bârlãdenii care doresc sã manifeste duminicã, pe 6 aprilie, la Vaslui, în Centrul Civic, începând cu orele 15.00. „Miscarea de Rezistentã Pungesti este hotãrâtã sã protesteze împotriva gazelor de sist, de aceea invitãm pe toti bârlãdenii la Vaslui si nu vom cãdea în plasa pe care a întins-o primarul Constantinescu prin faptul cã vrea sã acopere un abuz în serviciu, aruncându-ne pe noi într-un conflict cu jandarmii si cu legislatia în vigoare în ceea ce priveste dreptul de a protesta. Noi vom fi la orele 15.00, pe platoul din Centrul Civic Vaslui, la statuia lui Stefan cel Mare si Sfânt. De asemenea, Miscarea de Rezistentã Pungesti va depune o plângere penalã la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad împotriva primarului Constantin Constantinescu pentru abuzul în serviciu fãcut, cu care domnul primar deja s-a obisnuit de la începutul mandatului sãu”, a precizat Constantin Pâslaru.

Bârlãdenii nu vor la Vaslui!

Având în vedere cã, de peste opt luni, bârlãdenii protesteazã împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în România, la Pungesti si împotriva prezentei companiei Chevron în tara noastrã, precum si a Guvernului Ponta si politicienilor pe care îi fac responsabili pentru aceste lucruri, acestia nici nu vor sã audã sã manifeste pe 6 aprilie la Vaslui. „Cum sã manifestãm la Vaslui, când flacãra luptei împotriva fracturãrii hidraulice din România a izbucnit acum doi ani la Bârlad? Dacã GISC Bârlad, care este nucleul dur al acestei lupte dusã de noi, a fost redusã la tãcere, noi nu ne lãsãm pãcãliti încã o datã. Vom fi în fata Primãriei Bârlad, duminicã orele 15.00, iar cine vrea si nu ajunge la Vaslui, sã vinã alãturi de noi. Vom manifesta pasnic, pe trotuarul din fata Primãriei si dacã vom fi multi si nu încãpem pe trotuar vom face înconjurul Primãriei, într-un mars de protest, tot pe trotuar”, a spus Tiberiu Nechita, unul dintre protestatarii din fata Primãriei Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.