spot_imgspot_img
14.9 C
Vaslui
23-feb.-2024

Protestele sindicale încep cu pichete în toată ţara VEZI CALENDARUL

- Advertisement -

Protestele faţă de măsurile guvernamentale încep astăzi cu pichete CSDR şi Cartel Alfa în toată ţara, sindicaliştii sperând să aibă astfel mai mult succes decât atunci când s-au unit pentru acţiuni comune care, însă, nu s-au soldat cu vreun rezultat favorabil.
Astăzi încep protestele sindicale. Zeci de mii de bugetari vor ieşi în stradă nemulţumiţi de acţiunile Guvernului. În cele trei ore de negocieri care au avut loc, sâmbătă, la Palatul Victoria, premierul Emil Boc nu a reuşit să-i convingă pe sindicalişti să renunţe la protestele anunţate.

„În acest sezon grevist, am încercat să aplicăm o altă stategie, practică – într-un stat civilizat, cu un guvern responsabil, ar trebui să dea rezultatele scontate. Am încercat să facem acţiuni în cascadă, numite acţiuni perlate, şi din această perspectivă, fiecare confederaţie, dar toate corelate la un loc, şi-a stabilit graficul propriu de acţiuni, în funcţie de revendicările generale ale tuturor, dar şi după cele specifice”, a declarat, la Realitatea TV, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate, în principal, de legislaţia muncii şi de politica salarială a guvernului.

Sindicaliştii de la Cartel Alfa vor organiza în teritoriu, luni, pichete. Potrivit vicepreşedintelui Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, între orele 10.00 şi 18.00, vor fi organizate acţiuni sindicale în toate judeţele ţării, manifestările având o durată minimă de două ore.

Marţi, protestele vor continua cu pichete organizate de BNS şi Cartel Alfa, iar pentru miercuri, 22 septembrie, CNSLR Frăţia anunţă un marş şi un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, la care ar urma să participe circa 20.000 de bugetari.

În 23 septembrie vor avea loc pichete ale federaţiilor din educaţie şi sănătate afiliate la Cartel Alfa, după care, la 24 septembrie, va fi rândul federaţiilor din sectorul economic, poliţie şi penitenciare. În 27 septembrie sunt programate pichete ale sindicaliştilor din administraţie şi chimie, iar la 28 septembrie ar urma să aibă loc un marş de protest în Bucureşti, cu participarea sindicaliştilor BSN şi CNSLR Frăţia.

O altă acţiune de protest este programată în 5 octombrie, în faţa Palatului Cotroceni, potrivit preşedintelui executiv al Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Cei de la „Spiru Haret” au mai anunţat că sindicaliştii vor şi să trimită o delegaţie la Bruxelles, cu scopul de „a prezenta modul în care decurge dialogul social în România”.

„Noi sperăm ca aceste proteste în cascadă să îi determine pe guvernanţi să ajungă la decizii fireşti faţă de salariaţii din învăţământ, şi nu numai”, spune preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

CALENDARUL PROTESTELOR
20 septembrie – pichete CSDR, CARTEL ALFA în toată ţara
21 septembrie – pichete BNS, CARTEL ALFA
22 septembrie – marş şi miting în Piaţa Victoriei – CNSRL Frăţia
23 septembrie – pichete ale federaţiilor din educaţie şi sănătate – Cartel Alfa
24 septembrie – pichete ale federaţiilor din sectorul economic, poliţie şi penitenciare
27 septembrie – pichete ale federaţiilor din administraţie şi chimie
28 septembrie – marş de protest de la Piaţa Victoriei până la Piaţa Muncii – BNS şi CNSLR Frăţia
5 octombrie – pichet la Palatul Cotroceni

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut un apel la bucureşteni să folosească mai mult mijloacele de transport în comun şi mai puţin maşinile personale pe toată perioada protestelor.

În 19 mai, la cel mai mare miting sindical din ultimii ani, circa 30.000 de oameni au protestat în Piaţa Victoriei faţă de măsurile anti-criză ale Executivului. Acţiunea a fost organizată de principalele confederaţii naţionale (CNSLR Frăţia, Meridian, Cartel Alfa, BNS şi CSDR), însă urmarea a fost exact contrariul celor dorite de sindicalişti: guvernul şi-a pus în practică planul ce includea, printre altele, reducerea salariilor bugetare cu 25%.

realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.