22.5 C
Vaslui
28-sept.-2022

Protestul unui om de culturã (D.V.Marin), împins pe scãri din panteonul culturii vasluiene de semidoctii stãpânilor acestui judet

- Advertisement -

SPRIJIN NECONDITIONAT…Dupã 18 ani de rãzboi (în cuvinte) cu profesorul D. V. Marin, am decis sã facem un armistitiu. De la gândaci de bãlegar vs. Mos Martin, vom evolua si ne vom spune vremelnic: „Bãi, confrate!”. Ne-am sfãdit prin instantele de judecatã, ne-am fãcut procese de intentii unii altora si ne-am duelat în editoriale si pamflete, dar spiritul de breaslã ne obligã, ca astãzi, sã facem front comun împotriva ipocriziei, a incompetentei si a dictaturii unor indivizi care au confiscat samavolnic cultura vasluianã. Facem acest lucru pentru cã atitudinea unor „distinsi” intelectuali aflati în fruntea unor institutii cheie de culturã din Vaslui a depãsit cu mult isprãvile unor instructori comunisti, adusi de la coada vacii sã „culturalizeze masele”. Despre D.V. Marin poti sã spui multe, cã exagereazã, cã-si fãureste cu migalã un cult al personalitãtii, cã opera sa nu este la nivelul pe care tu îl accepti, cã romanele sale sunt mediocre, însã nu-i poti nega calitãtile de om de culturã, cele de dascãl (profesor) sau de scriitor. Nimeni nu are dreptul sã-l scoatã pe acesta din panteonul cultural al judetului sau sã-l alunge de la evenimentele publice organizate de institutiile de culturã din Vaslui si sã-l arunce pe scãri ca pe ultimul golan din birt. Rusine celor care au procedat de aceastã manierã si sperãm cã incidentul de la Muzeul Judetean, când profesorul D.V.Marin a fost scos de-o aripã de niste custozi ai directoarei Ramona Mocanu, sã fie singular. Din solidaritate de breaslã, publicãm editorialul profesorului D.V. Marin, care a apãrut astãzi în ziarul sãu, Meridianul de Vaslui-Bacãu-Iasi si care este de fapt un protest – manifest.

TÂMPITI, CUMVA? SECURISTI… CUMVA? … Asta, da!

de Dumitru V. Marin

Ca discriminat si ocultat permanent, de cuplul Buzatu-Pavãl, care prin slugoii lor au închis cercul izolãrii si excluderii mele din miscarea culturalã pe care o reprezint de 52 de ani, subsemnatul Marin D.V. din Vaslui, DECLAR PUBLIC: Cum pot judeca tripleta Buzatu-Pavãl-Mocanu si ai lor ca, de ani buni, sã saboteze serios tot ce poate face un om cu harul de a face, mã întreb…? Iatã doar 33 de motive (le puteti gãsi enumerate în Meridianul de Vaslui-Bacãu-Iasi). D.V. Marin reprezintã cultura si spiritualitatea localã de peste 52 de ani, DE AICI pentru CEI DE AICI (!!!). Oricine si oriunde în aceastã lume s-ar mândri cu asemenea reprezentanti si rezultatele muncii lor. Dar, oamenii ãstia (concret Buzatu-Pavãl) nu stiu cum sã-l mai oculteze sau sã nu oboseascã pentru a-l distruge, neglija, oculta. Sunt niste cozi de topor, tot de Marin salvati, procedeazã astfel: Mocanu îi amenintã pe angajatii muzeografi cã-i dã afarã dacã vorbesc ori colaboreazã cu Marin. Incompetenta Ramona Mocanu îl izgoneste în repetate rânduri din muzeu… public… sub motiv cã nu are voie; Revista care face înconjurul lumii, are 871 de colaboratori din 32 de tãri, nu este sprijinitã sub nici o formã (ca si ziarul pentru care „nu sunt” 52 de lei pentru un abonament anual), ba mai mult, nu are loc în rafturile Bibliotecii Judetene, iar directorul Bichinet a interzis direct si personal pânã si prezentarea ei de cãtre întemeietor în reuniunile publice pe care le-a condus, de ani buni, penultima fiind pe 14 august, 2022 la întâlnirea cu Eugeniu Doga, ultima pe 16.09.2022, ora 11. Nu l-a convocat pe DVM în nici un juriu, la nici o actiune publicã, n-a contribuit (dimpotrivã) la popularizarea M.C.R. revistã de talie internationalã. Poveste lungã… Centrul pentru cultura traditionalã condus de Lucian Onciu, stiind cã Marin a fost unul dintre întemeietorii FNUCT, n-a organizat nimic în ultimii ani pentru valorificarea mãrturiilor lui Marin, sau cãrtilor sale, singurul supravietuitor (mai trãieste un cãrãtor la roabã), mai mult nu i s-a acordat nici mãcar o invitatie la nici o manifestare culturalã organizatã de el, iar la editia din 2022, nici mãcar o mentiune specialã, desi personalitatea meritã din plin o valorizare ca MODEL pentru tineret. Initiatorul Festivalului fanfarelor a organizat direct primele 3 editii, niciodatã invitat în juriu sau la vreo analizã. Urmasii în culturã au tot luat-o de la început cu numerotarea editiilor din acest festival.

TOTI TREI SUNT SUB ÎNALTÃ PORUNCÃ A CELOR AMINTITI CA GROPARI AI CULTURII VASLUIENE: Buzatu-Pavãl-Mocanu.

Tot oamenii acestia fac totul pentru a-i influenta pe conducãtori de institutii (inclusiv Episcopia Husilor) sã nu colaboreze cu Marin în special, cu publicatiile lui în general si sã-l evite în orice împrejurare. Mai mult, sunt încurajate niste nulitãti sã-l atace suburban: cazul Mocanu, Grecu, Parfeni, Pracsiu si mai ales unul Stoian. Asa se obtine un sabotaj maxim, dar slab eficient pentru cã ziarul si revista, si TVV rezistã prin munca si ceea ce obtine în alte judete. Mâna Secu? Sã vedem: Unul Stoian, fost subordonat al lui Marin cât acesta lucra la Comitetul de culturã si artã (1970-1974), se dovedeste cu o influentã NEFIREASCã: plecat de peste 40 de ani din judet, sã-l slujeascã pe fostul prim secretar Tãnase la Slobozia, fiind, cum singur mãrturiseste „ochiul si timpanul” acestuia, el revine la diverse ciubucuri bine plãtite, el dicteazã conduita unor vasluieni (Pracsiu e un exemplu, Bichinet, altul, Antoniu, altul), el îi supravegheazã direct în cadrul unor manifestãri publice (la Expozitia de caricaturi ale lui Viziteu, la expozitia de carte, la atribuirea premiilor literare, la actiuni la Muzeu, la concursul de interpretare a participantilor din cadrul FNUCT). Nu stim din ce motive omul acesta care nu mai are nici în clin nici în mânecã pe aici (e cazat pe banii statului, hrãnit, tot asa, onorat peste mãsurã, asigurarea transportului etc.). O fi sau n-o fi din structurile de supraveghere cum lasã el sã se înteleagã într-un amplu interviu în ziarul Vremea Nouã? DACÃ N-O FI, cum se explicã influenta majorã pe care o are în cadrul directiilor Consiliului Judetean, unde a coordonat marginalizarea omului care a fãcut atâtea pentru judetul Vaslui? Sau, a devenit si pentru D. Buzatu… ochiul si timpanul? Buzatu a bãgat o fricã teribilã în Onciu, Bichinet si altii. Mocanu n-a ajuns directoare de muzeu decât cu înalta favoare a lui Buzatu, desi zice cã a sustinut un doctorat, înainte si dupã care n-a mai publicat nimic, absolut nimic, sã-i vedem valoarea… social-spiritualã. Presa de toate felurile o contestã de ani de zile. Minte verbal si în scris: numeroase invitatii/actiuni mentioneazã ca organizator pe Mocanu care nici nu stie de ele. Sub comanda „blãndului” dictator Vasile Pavãl, primarul, s-a organizat manifestarea „Zilele Vasluiului” unde, de ani de zile nu încape nici o mentiune despre Marin si opera lui, despre Revista internationalã pe care inginerul cel destept o stie cã existã (cã i-am dat-o în mânã), desi i s-a cerut ÎN SCRIS, repetat ca sã programeze mãcar lansarea unor cãrti consacrate municipiului.

O autobiografie ad-hoc a unui om care slujeste miscarea culturalã de 52 de ani

De observat cã D.V.M. a tipãrit: 101 vasluieni pentru 100 de ani, TV-VASLUI – România – Europa, 25 TVV – istorie si culturã, învãtãmânt si merit vasluian, 101 valori nationale pentru Vaslui, Bãtãlia pentru Vaslui-ro, s.a., a refuzat sã-i aprobe vreun proiect cu fonduri nerambursabile, dar a smenuit 4 miliarde de lei vechi, dupã… desene pe asfalt, dar nici un stimulent pentru Grupul de presã care SERVEsTE ORASUL, sau sã (se) aboneze la ziar ORI sã participe la cele 8 editii „Omagiu cãrtii si culturii vasluiene” etc. etc. Cu cetãtenia de onoare a fost o teribilã porcãrie, fiind propus si repede votat într-un fel de contrapartidã în fortã, sã arate cã ce vrea el, se face, un cântãret prin localuri rãu famate. Scârbã si dez-onoare pentru primar… Cã Buzatu a devenit „tãtucul” politic, nu ne deranjeazã pe noi, dar intruzia pernicioasã în devenirea culturalã a judetului, n-o acceptãm. Apropo, de presã, mai toatã e la mila lui Buzatu si a camarilei sale, si cam toatã DEPENDENTÃ si de vointa sa. Prin urmare presarii locali, formati la scoala de presã a lui Marin, se uitã în lãturi sã nu fie vãzuti cã vorbesc cu profesorul, sã nu cumva sã fie observati, ca sã poatã ciupi ceva pentru existenta lor. Ziaristi notorii au fost încadrati în diverse functii ca sã-l serveascã pe el cum trebuie: Zãrnescu, Lapa, Cretu s.a.. Si acum întrebare: de ce un om care face cea mai mare cinste judetului ca om de culturã, membru al unor Uniuni scriitoricesti din mai multe tãri, presedinte de filialã a UZPR, cel mai mare jurnalist vasluian din toate timpurile este defavorizat, îndepãrtat, discreditat, în favoarea unui oarecare Stoian, de pildã? Sau a unor nimici locali ? D.V.Marin e dr. în stiinte de pe vremea când se fãcea carte, e dublu licentiat la Universitãtile Iasi si Bucuresti, are 50000 de pagini publicate si, nu e capabil (!!!) sã fie cooptat în nici un juriu, nici în Festivalul pe care l-a întemeiat în 1970 si 33 de ani l-a mediatizat pretutindeni prin TV-radio-ziar-revistã, în nici un juriu „întocmit” DE BIBLIOTECÃ, în nici o actiune sau juriu al Centrului pentru traditii si valorificare a culturii… Fonduri… nu, promovare… nu, stimulare…nu! Rãsplatã (poate de la Dumnezeu)? DVM a fost Consilier judetean 4 si cu unul înainte de alegerile de dupã 1990, 5 mandate. A fost „omis” în douã, greseala nu s-a mai reparat. Nu i s-a permis nici sã dãruiascã o carte Consilierilor judeteni.

Întrebãri legitime, rãmase din pãcate fãrã rãspuns

De ce presedintele Consiliului Judetean sprijinit de un primar acultural îsi permite sã-si batã joc de o personalitate (care s-a impus, pentru cã n-a ales-o ori favorizat-o nimeni) de talie nationalã? Cele 57 de cãrti scrise, n-or fi toate de valoare, dar nu pot fi toate slabe, cum se pot exprima analfabetii sau cozile de topor securiste. De ce-i forteazã la neomenii, porcãrii si ilegalitãti, în loc sã-l apere sau sã-i difuzeze opera? Rãspunsul lui D. Buzatu: nu intrã în fisa postului, C.J. Nu e fabricã de diplome, nu are datoria sã sustinã un privat si presa lui. Dar… are obligatia sã-l urmãreascã, sã discrediteze, sã interzicã accesul în institutii, sã monteze oameni si slugoi împotriva acestuia? Desigur, nu va recunoaste nimic, oamenii îsi tem serviciile si functiile, abuzul e greu de dovedit faptic. Dar cã nu rãspunde la solicitãrile grupului de presã, se dovedeste usor, pentru cã nici dupã ani de zile n-a rãspuns la solicitarea publicã din Ziarul Meridianul de Iasi-Vaslui-Bacãu, din 2 aprilie 2020, în legãturã cu plagiatul preotului Giani Mocanu, sotul directoarei Muzeului, care se aflã în procese cu mai multi, prin diferite Instante. Domnilor, se poate pune în vreun fel de balantã activitatea continuã AICI pentru oamenii locului, fie si numai ca profesor darãmite cu o asa complexitate, cu a unuia care a plecat de peste 40 de ani de pe aici? Mai ales cã acela nu are nici un fel de contributie la evolutia culturalã vasluianã de atunci încoace (decât micile ciubucuri când l-a chemat Pracsiu, Bichinet, Onciu, Mocanu, sau…?/misiune). E DISCRIMINARE, Abuz, nedreptate… NEOMENIE si spirit îngust, dar si încãlcarea misiunii sale social-politice, cã doar e presedintele Consiliului Judetean (ajuns astfel si prin votul consilierului Marin), unde si-a prezervat influenta si când a fost vicepresedinte si deputat, adicã peste 30 de ani. Reclamãm deci opresiunea împotriva lui DVM pe care o conduce cu mare dexteritate si… „competentã”: nu e usor sã-l ostracizezi pe DVM. „Felicitãri…” Criminalilor… nu pentru cã-l distrugeti pe Marin, ci, pentru cã obturati ce e mai valoros pentru acest timp, pentru acest mediu, pentru acesti oameni! Pãtrundeti în noua culturã existentialã cu acest pãcat pe umeri. Reclamãm discriminarea îndelungatã si din ce în ce mai evidentã pe care o exercitã mai ales prin interpusi cãrora în cadrul unei adunãri restrânse le-a hotãrât: „sã nu-l mai vãd, sã nu mai aud de Marin în judet”. O fi. Oricum, atitudinea presedintelui Buzatu si a primarului PAVÃL nu e pe potriva functiilor lor, ci cu totul dãunãtoare culturii vasluiene. Si, din cauza lor, eu rãmân UNUL CONTRA MULTORA.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

 1. Profesorul DV Marin face parte din bogatia culturala a Vasluiului si va rugam sa ii faceti o statuie, pusa in centru, in locul lui Stefan si un festival cu numele lui. Radem, glumim, dar ce s-a intamplat la muzeu- numai bolsevicii ca buzatu si putin pot sa faca. Cozi de topor!

 2. O fi Marin și lăudăros și egocentrist, o fi suferind și de cultul personalității, dar într-o singura privința are mare, mare dreptate:instituțiile locale și județene sunt înțesate de toate cozile de topor. Oameni fără nicio pregătire in domenii, slab mobilați intelectual, fără pic de coloana vertebrala, care se gudură pe lângă stăpâni în speranța că așa nu-și vor pierde osul pe care-l rod. Și ce stăpâni… Alde Ramona Mocanu, pe care când o asculți cum vorbește îți vine să-ți tai urechile. O agramată și o incompetenta, sub nasul căreia a avut cel mai mare jaf de la muzeu, descoperit de Curtea de conturi. La primărie la fel, la Consiliul județean, la fel. Sunt convins ca o parte din comentariile de aici sunt lăsate de acești funcționari care se plictisesc prin birou.

 3. Blestemele, blestemele, asa zis dom profesor… Ti am zis acum ceva ani ca se întoarce roata, obositor moșneag ce ești tu… Crezi ca lumea se învârte în jurul tău… Ntz… Mai scrie pe ușa ta de la bloc, prof dr DVM? Făcut la Balti… Hai marș…

  • Omule:
   Știe lumea, domnia ta , nu. Pentru că nu vrei, nu pentru că nu poți. Un vasluian membru în 6 Uniuni de creație din 6 țări…Un vasluian care apără și reprezintă cultura locului…e puțin? De ani de zile, tot rău te exprimi. Dacă ai creat ceva, vino să te cunoască LUMEA prin M.C.R.
   Dacă iubești omenia…de ce atâta răutate ?

   • Sincer, dar sincer de tot știu ce mi a făcut și altora același lucru, numai ca el e deșteptul și intelectualul orașului… Când ai ceva cu un om, nu trebuie sa ai și cu neamurile lui… De via de la Zapodeni ce mai știe intelectualul? Și ar mai fi… Blestemele

 4. Woawwww! Wăi !
  M-ați făcut să lăcrimez ! După ce v-ați bălăcărit vreme îndelungată… acum v-ați dat mîna! Adicătelea asta îmi amintește de proverbul” fă-te frate cu draqul pînă treci puntea „

 5. Woi muguie daca tot te lauzi ca ai scris 50 de carti( auzi minciuna) de ce nu stie lumea de tine?Nici dracu nu stie de prostia ta.marsh Woi jegosii bătrână.parca arati ca si iesit din cosciug.prostu’ nu e prost destul, daca nu e si fudul: ca WC Marin

  • Omule:
   Ce grad de handicap …ai ?
   Știe lumea, domnia ta , nu. Pentru că nu vrei, nu pentru că nu poți. Un vasluian membru în 6 Uniuni de creație din 6 țări…Un vasluian care apără și reprezintă cultura locului…e puțin? De ani de zile, tot rău te exprimi. Dacă ai creat ceva, vino să te cunoască LUMEA prin M.C.R.
   Dacă iubești omenia…de ce atâta răutate ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.