PS IGNATIE: Când îi ajutãm pe cei din jur cu mândrie, cãutând laude, de fapt nu este bunãvointã, ci cultivarea ego-ului, a patimilor din noi” (FOTO)

ADEVÃRUL DESPRE BUNÃVOINTÃ…Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a sãvârsit slujba Paraclisului Maicii Domnului în Parohia Mãscurei, Protopopiatul Bârlad, în dupã-amiaza zilei de joi, 13 august 2020. Alãturi de Preasfintia Sa au fost : pãrintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, pãrintele protopop Vasile Lãiu si pãrintele paroh Adrian Bejenaru dar si zeci de credinciosi din parohia Mãscurei si din comuna Pogana. În cuvântul adresat celor prezenti, Ierarhul Husilor a explicat de ce Maica Domnului este numitã, în slujbele Bisericii, „bunãvointa lui Dumnezeu cãtre noi, cei muritori”.

„În Acatistul Bunei Vestiri, Maica Domnului este numitã «bunãvointa lui Dumnezeu cãtre noi, muritorii». Atunci când Arhanghelul Gavriil a venit în cetatea Nazaret, pentru a-i binevesti Fecioarei Maria cã din ea se va întrupa Fiul lui Dumnezeu ca om, ea i-a mãrturisit îngerului spunând: «cum va fi posibil lucrul acesta, pentru cã eu nu am cunoscut niciun bãrbat». Îngerul îi rãspunde cã, prin puterea Celui Preaânalt, prin umbrirea Duhului Sfânt, Fiul lui Dumnezeu se va zãmisli în pântecele ei. În urma acestui cuvânt, Sfânta Fecioarã Maria a încuviintat, s-a smerit, rostind: «Iatã roaba Domnului. Fie mie dupã cuvântul tãu!» Prin acest accept, Maica Domnului s-a dovedit a fi binevoitoare, a arãtat bunãvointã în fata lui Dumnezeu pentru noi, oamenii.”, a spus Înaltul Prelat credinciosilor.

Ce este un om binevoitor?

Stim cu totii ce înseamnã un om binevoitor, un om cumsecade. Este un om care cautã întotdeauna sã vinã în întâmpinarea noastrã, atunci când avem nevoie de ajutor. Nu ne transmite niciodatã cã ne face un favor ajutându-ne. Nu se plaseazã niciodatã pe un plan de superioritate fatã de noi. Omul binevoitor este un om smerit, care acceptã toate lucrurile – si sã fie în slujba semenilor sãi – prin liniste, prin foarte multã discretie. Nu îi place gãlãgia si lauda. Le evitã, pentru cã structura sa sufleteascã este locuitã de smerenie.

Asa s-a dovedit si Maica Domnului. Chiar dacã ea L-a adus pe Dumnezeu-Omul printre oameni, observãm cã prezenta ei în Evanghelii este discretã, foarte tainicã. Nu avem nicio mãrturie cã Fecioara Maria ar fi fãcut caz cã ea L-a adus pe Fiul lui Dumnezeu, ca Om, printre oameni. A fost taina ei, discretia ei, starea de bunãvointã a sufletului ei, atât fatã de Dumnezeu, cât si fatã de oameni”, a cuvântat acest mare adevãr pentru credinciosi PS Ignatie.

Pãrintele Episcop Ignatie a arãtat cã adevãrata slujire a lui Dumnezeu si a semeneilor se face cu discretie si smerenie, însusiri ale unui caracter binevoitor:

„Este o mare binecuvântare sã dai peste un om binevoitor, peste un om bun, smerit, care stie sã converteascã situatiile cele mai complicate ale vietii în clipe de pedagogie, de slefuire interioarã, de trezvie sufleteascã. Nu se revoltã, nu este nemultumit, ci pe toate le acceptã în taina inimii sale, încercând sã le dea un sens, încercând sã le înteleagã rostul pentru viata sa. Când slujim cu adevãrat pe Dumnezeu si pe cei din jur, învãtãm sã fim smeriti si binevoitori. Când îi ajutãm pe cei din jur cu mândrie, cãutând laude si sã ne fie recunoscute meritele, de fapt nu este bunãvointã, ci este cultivarea egoului, a patimilor din noi, chiar dacã la suprafatã facem o faptã bunã.

Conteazã intentia cu care facem acea faptã bunã. Cu cât lãsãm ca fapta bunã sã vorbeascã si noi ne retragem discret, lãsând sã creascã acea faptã bunã în sufletului celui pe care îl ajutãm, cu atât dãm dovadã cã suntem oameni, cu adevãrat, binevoitori. Adevãrata bunãvointã are drept sorã mai mare smerenia”., a încheiat cuvântarea PS Ignatie.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ