spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

PS IGNATIE: „Nu ne-a fost usor sã slujim cu bisericile goale. Prezenta credinciosilor nu este de complezentã”

- Advertisement -

GREU ÎN PANDEMIE…Sedinta anualã a Consiliului Eparhial si a Adunãrii Eparhiale a Episcopiei Husilor a avut loc pe 13 februarie 2021, în Sala de sedinte a Protopopiatului Husi, sub presedintia Preasfintitului Pãrinte Episcop Ignatie. Evenimentul s-a derulat cu respectarea recomandãrilor sanitare specifice contextului epidemiologic generat de coronavirus. „Anul ce a trecut a fost un an atipic pentru fiecare dintre noi, din toate punctele de vedere, cu foarte multe provocãri. Nu ne-a fost usor sã slujim cu bisericile goale. Prezenta credinciosilor nu este de complezentã. Suntem un corp comun eclezial – mai ales în rugãciune”., le-a transmis PS Ignatie consilierilor eparhiali.

Întâlnirea a fost prefatatã de slujba Sfintei Liturghii, oficiatã de Ierarhul Husilor la Catedrala Episcopalã. Soborul slujitorilor a fost alcãtuit din pãrinti consilieri eparhiali si din membrii clerici ai Adunãrii Eparhiale. În deschiderea întrunirii, Pãrintele Episcop Ignatie a amintit de modul în care fiecare membru al Bisericii este chemat sã sporeascã darul credintei sãdit de Dumnezeu în suflet, cu perseverentã, prin fapte concrete si continue:

„Am început întrunirea noastrã cu Sfânta Liturghie. Pasajul evanghelic citit ne vorbeste despre credintã. Hristos ne spune cã«dacã vom avea credintã cât un grãunte de mustar, vom putea spune unui dud: dezrãdãcineazã-te si te aruncã în mare». De ce Domnul comparã credinta cu grãuntele de mustar? În mentalitatea biblicã, si cu precãdere a evreilor, care cultivau aceastã plantã de mustar, exista constiinta cã mustarul este cea mai micã sãmântã, care creste foarte repede, iar copacul are ramurile foarte bogate si rãdãcinile adânc înfipte în pãmânt. Si noi, tot ceea ce facem, ca activitate liturgicã, ca misiune si slujire a oamenilor si a lui Dumnezeu, este ca grãuntele mic de mustar. Credinta este atât dar, cât si muncã. Primim darul credintei, dar trebuie sã o si valorificãm. Asa cum o sãmântã pusã în pãmânt ne aratã cã ea are o anumitã continuitate, persistentã si progresivitate, asa ar trebui sã fie si credinta noastrã si tot ceea ce facem din punct de vedere spiritual si cultural. Tot ceea ce ne dã Dumnezeu, chiar putin, pentru noi oamenii este foarte mult. Acel «putin» suntem chemati sã îl facem sã creascã tot prin harul lui Dumnezeu. Asa ne-am propus, la nivelul Episcopiei Husilor, sã fim precum grãuntele acela mic, de mustar. Nu avem pretentia de a spune cã am fãcut suficient, mai sunt atâtea lucruri de fãcut.”, a spus PS Ignatie.

Nu ne-a fost usor sã slujim cu bisericile goale

„Începem lucrãrile Adunãrii Eparhiale cu gândul cã fiecare, acolo unde suntem, în responsabilitãtile pe care le avem, bisericesti sau civile, trebuie sã avem constiinta faptului cã suntem ca un grãunte mic de mustar care are nevoie de continuitate, de persistentã si de progresivitate – sã simtim cã sporim în ceea ce facem”. Anul ce a trecut a fost un an atipic pentru fiecare dintre noi, din toate punctele de vedere, cu foarte multe provocãri. Nu ne-a fost usor sã slujim cu bisericile goale. Prezenta credinciosilor nu este de complezentã. Suntem un corp comun eclezial – mai ales în rugãciune”., a arãtat PS Ignatie.

De asemenea, Pãrintele Episcop Ignatie a multumit membrilor Adunãrii Eparhiale pentru sprijinul acordat proiectelor Episcopiei Husilor, insistând asupra nevoii de a dezvolta cât mai mult activitãtile social-filantropice, culturale si pentru tineret. Ierarhul Husilor a subliniat totodatã cã menirea  Bisericii nu este una exclusiv social-caritativã, ci una euharisticã, liturgicã, din care izvorãsc toate celelalte slujiri.

În judet a scãzut natalitatea, lucru remarcat de Episcoul Ignatie ca fiind unul alarmant: ne pleacã tinerii!

A urmat prezentarea rapoartelor de activitate ale Sectoarelor Centrului Eparhial Husi si aprobarea lor de membrii Adunãrii Eparhiale.

În cadrul interventiilor sale, Preasfintia Sa a adus în discutie si faptul cã, potrivit statisticilor oficiale, judetul Vaslui a înregistrat anul trecut o mare scãdere a natalitãtii, clasându-se pe primul loc în tarã în privinta acestei probleme, provocându-i pe cei prezenti la identificarea unor solutii în acest sens. Mai cu seamã cã un numãr însemnat din locuitorii judetului Vaslui au ales sã plece peste hotare. În contextul în care anul 2021 a fost proclamat de Patriarhia Românã drept Anul omagial al pastoratiei românilor din afara României, în luãrile de cuvânt, atât Ierarhul Husilor, cât si membrii laici, s-au aplecat asupra problemei migratiei – context, profil, motivatii, solutii – cu referire asupra judetului Vaslui.  De asemenea, membrii Consiliului si ai Adunãrii Eparhiale au reiterat sprijinul lor în ceea ce priveste dezvoltarea si intensificarea activitãtilor derulate în cadrul Eparhiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Escrocilor vă bateţi joc de cei naivi , sunteţi nişte vănzători de iluzii vă bateţi joc cei amărăţi bolnavi şi bătrăni ….duceţi-vă cu toţii la bestia de ONILĂ ,COROGEANU ,MACHE de la Constanţa……….

  2. acesti clerici sunt interesati numai de beneficiile lor personale , nimeni nu a luat atitudine si sa ceara iertare in numele bisericii pentru copiii batjocoriti de onila .episcopul stie ca preotii care au firme de pompe funebre te conditioneaza sa cumperi cele necesare inmormantarii de la ei ???!!! pentru capele se practica preturi ca la un hotel de lux .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.