spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

PS IGNATIE: „Societatea în care trãim este numitã, în termeni tehnici, o societate «post-adevãr»” (FOTO)

- Advertisement -

SFINTIRE…Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Sfintii Trei Ierarhi” din municipiul Bârlad. Din soborul slujitorilor au fãcut parte si pãrintele consilier eparhial Ciprian Tacu, pãrintele protopop Vasile Lãiu si pãrintele paroh Laurentiu Cozma. Cu prilejul acestei slujiri în Parohia „Sfintii Trei Ierarhi”, Pãrintele Episcop Ignatie a sfintit catapeteasma sfântului locas si a binecuvântat lucrãrile de înfrumusetare Din interiorul si exteriorul bisericii. De asemenea, a fost sfintit si complexul parohial compus din casa de prãznuire si capela mortuarã, care l-a primit ca ocrotitor pe Sfântul Arhidiacon Laurentiu.

Zeci de enoriasi au fost la slujba de duminicã, când PS Ignatie a sfintit catapeteasma sfântului locas si a binecuvântat lucrãrile de înfrumusetare de la interiorul si exteriorul bisericii. În cuvântul adresat celor prezenti, Ierarhul Husilor a explicat de ce Mântuitorul Hristos i-a numit „necredinciosi si suciti” pe cei care erau de fatã când l-a vindecat pe copilul demonizat: Pericopa evanghelicã ne pune spre reflectie  continutul unei minuni pe care a sãvârsit-o Domnul Hristos cu un copil bolnav. Sfântul Evanghelist Matei îl numeste „lunatic” – probabil cã crizele acestei boli se manifestau în functie de fazele lunii. Tatãl din aceastã Evanghelie era un om de o smerenie si o durere extraordinarã. Când L-a întâlnit pe Hristos, a cãzut în genunchi, cerându-I sã fie vindecat fiul -pe care I l-a descris Domnului asa cum noi, când mergem la medic, încercãm sã-i spunem simptomele si reactiile pe care le are corpul nostru, la boala pe care o avem. Ucenicii îl întreabã pe Hristos de ce ei nu au putut sã scoatã acest duh necurat si sã-l vindece pe copilul care se manifesta într-o manierã atât de îngrozitoare. Fiul lui Dumnezeu le rãspunde cã acest soi de demoni nu iese decât numai prin rugãciune si post. Le-a spus acest lucru pentru cã fariseii si cãrturarii – oamenii de vazã ai poporului evreu – cãutau, cu orice pret, în orice situatie, sã deturneze cuvintele si actiunile lui Hristos, dându-le o conotatie pe care acestea nu le-ar putea avea niciodatã. Erau inventii ale mintii lor, o „fãcãturã” (am spune noi, într-o exprimare popularã) a unor suflete cuprinse de invidie si rãutate, care cãutau, cu orice pret, sã-si gãseascã o victimã pe care sã o batjocoreascã si sã o discrediteze. Ei cãutau «sã-L prindã în cuvânt» pe Hristos, sã-L gãseascã cu o micã gresealã pe care sã o exploateze si sã dovedeascã cã ei au dreptate. Aceasta este tipologia omului sucit (complicat): pândeste întotdeauna o micã formã de schiopãtare, o ezitare, pe care o „pescuieste”, o exagereazã, si ne-o trânteste în nas, pentru a ne dovedi cã gresim iremediabil si de neiertat.>>, a spus PS Ignatie.

Asemenea vremuri trãim si noi astãzi!

<<Vremurile pe care le trãim noi, astãzi, se identificã cu „diagnosticul”, pe care l-a pus Domnul Hristos celor care Îi erau contemporani. Societatea în care trãim este numitã, în termeni tehnici, o societate „post-adevãr” (dincolo de adevãr). Astãzi nu mai conteazã obiectivitatea faptelor – faptele în sine -, din care putem extrage adevãrul; nu mai conteazã nici mãcar adevãrul obiectiv; ci este esentialã emotia sau interpretarea pe care noi o dãm la ceea ce se întâmplã în jurul nostru. Societate „post-adevãr” înseamnã, de fapt, cã prevaleazã „adevãrul” fiecãrui om, iar un om sucit (încâlcit) la minte are întotdeauna propria lui interpretare la situatii, fapte sau realitãti pe care le vedem cã se desfãsoarã exact asa cum sunt ele, nu cum încearcã sã le dea o anumitã semnificatie. Aceastã modalitate de a suci adevãrul si de a-l perverti, încât nu-l mai poate recunoaste nimeni, este extrem de prezentã, mai ales pe retelele de socializare (social media). Nu mai este nimeni atent sã te asculte, sã fie atent la punctul tãu de vedere, cum ai trãit tu acel moment dificil din viata ta, ci toti se vor „hrãni” cu povestea tesutã în jurul acelei situatii si vor rãmâne cu minciunile „orchestrate” încât sã devinã convingãtoare. Aceste minciuni sunt „rostogolite” în spatiul public si, prin efectul bulgãrului de zãpadã, nu le mai poti opri. Este de ajuns un singur cuvânt, ca sã schimbe întreaga perspectivã a unei realitãti care s-a consumat>>, a spus Înaltul Prelat, Episcopul Ignatie.

Cel mai bun exemplu: Evenimentul tragic „Colectiv”

De pildã, a fost acel eveniment nefericit, numit „Colectiv”, la care au murit foarte multi tineri. A fost suficient ca atentia sã fie deturnatã de pe modul cum s-au desfãsurat, în mod obiectiv, lucrurile. Tragedia din acea noapte a fost deturnatã înspre Bisericã. Povestea a plecat de la faptul cã Pãrintele Patriarh nu a fost prezent, ca sã spunã o rugãciune, în comparatie cu Arhiepiscopul romano-catolic din Bucuresti, care s-a dus sã facã o rugãciune. Centrul de greutate nu a mai cãzut pe tragedia vietii acelor tineri si pe faptul cã acel club functiona fãrã avizele necesare, încât erau puse în pericol vietile multor tineri, ci pe faptul cã Pãrintele Patriarh nu a fost acolo. Și, astfel, s-a declansat un torent de urã si dispret fatã de Bisericã, de parcã Biserica se ocupã de avizele pentru ca o clãdire sã devinã functionabilã pentru a-si putea desfãsura oamenii activitatea. A fost suficient ca cineva sã încropeascã o minciunã – cã Biserica este vinovatã de ceea ce s-a întâmplat acolo, si nu iresponsabilitatea celor care detineau acel club, si puneau în pericol vietile tinerilor. Era mai „relevant” cã nu a fost Patriarhul la rugãciune, ci s-a dus a doua zi, decât faptul cã acea clãdire nu functiona cum trebuie. Toatã lumea va rãmâne cu aceastã imagine – cã Pãrintele Patriarh nu a fost imediat, sã spunã o rugãciune, în locul în care foarte multi tineri si-au pierdut viata. Aceasta este societatea „post-adevãr”>>, a mai spus Înaltul Prelat. Pãrintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenti sã cultive discernãmântul în privinta informatiilor care vin înspre noi. „Ar trebui sã reflectãm mai mult asupra acestui cuvânt, pentru cã ne este adresat si nouã, celor de astãzi, care trãim în secolul XXI – un neam pe cale de a deveni necredincios, si care deja este sucit în a prezenta adevãrul, în a da crezare unui fapt în sine, exact asa cum s-a consumat el. Hristos sã ne întãreascã credinta si sã ne dea capacitatea de a ne raporta întotdeauna la adevãrul obiectiv, nu la cel pe care vrem noi sã-l impunem celor din jurul nostru. Atunci când vedem cã se propagã ceva pe retelele de socializare, ar fi minunat sã nu primim cu naivitate tot ceea ce ni se oferã, ci sã ne punem si un semn de întrebare, sã manifestãm putin scepticism”, a încheiat PS Ignatie, omilia sa, din Cimitirul „Trei Ierahi” Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

 1. Dar cine sculptează catapetesmele de la toate bisericile din Episcopie, că e mereu același tipar de sculptură, declara vreodată banii la fisc? Sau face evaziune fiscală? Minciuna că toate catapetesmele și stranile sunt donații nu ține, că ce dracu este donat lemnul sau munca gratis la atâtea catapetesme identice? Instituțiile abilitate când se vor sesiza?

 2. Nulitățile de la Episcopia de Huși.
  Parveniți, racheti, jigodii viclene ordinare.
  Barbosii aleși pe criterii de rudenie și trădători imputiti

 3. Este un viclean ordinar!
  Stai cuminte, ca lumea si-a dat seama de adevarata lui fata! Joacă teatru si vrea sa para ceea ce nu este!
  Este, da, un parvenit, jigodie, nulitate ordinara!
  N-ajunge el nici la degetul cel mic al PS Corneliu, si da, sunt foarte mulți care îl apreciază pe PS Corneliu si il VREM la Episcopia de Husi.
  Asa ca,unităților, dispăruți, barelor!

 4. Ilie iar te trezesti vorbind? Aberatii….mai taci ca nu s-a luat nimeni de patriarh!
  De tine se ia lumea ca esti un nimic! NIMICULE Viclean care amagesti lumea……du-te si lasa aberațiile.. ne-am convins cine esti! Un viclean bolnav la capul cat o banita care ti l-ai facut de cand ai venit la Husi!
  Vicleanule….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.