spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
27-feb.-2024

PSD câstigã tot, liberalii se mândresc cu Bârladul (TABEL)

- Advertisement -

REZULTATE…În Vaslui, Husi, Negresti, Murgeni si în 58 de comune, PSD câstigã alegerile, PNL – doar în 19 comune si în Bârlad, iar ALDE în trei. PSRo face surpriza la Dragomiresti, iar un independent câstigã Cretestiul

SCORUL PE JUDET

ANALIZÃ…Liberalii fac istorie în judetul Vaslui si câstigã alegerile în Bârlad, pedepsindu-l pe Adrian Solomon, un politician ajuns la saturatie din cauza gazelor de sist. Fãrã sã vrea, acestia i-au dat o mânã de ajutor lui Dumitru Buzatu, care astfel îsi consolideazã pozitia de lider în PSD, amenintatã în ultima vreme de “obraznicul” deputat care se si vedea sucesorul lui. Victoria de la Bârlad a lui Dumitru Boros îl bate în cuie, ca lider de necontestat al liberalilor si pe Dan Marian, care si-a asumat politic Bârladul, într-un moment în care organizatia liberalã era bucãti dupã douã tentative de nominalizare a candidatilor. Mai întâi pe Olteanu, care alege sã ajungã prefect, apoi pe Lefter care îsi mai anuntase si la PMP candidatura. Bârladul a fost singura bucurie a liberalilor. În rest au mai câstigat doar în 19 comune, fatã de 25 cât aveau în trecut PNL, înainte de plecarea lui Dan Marian la PDL. PSD reuseste sã culeagã laurii acestui tur de scrutin, câstigând o majortitate lejerã, dar si scorul national la Stefan cel Mare, de aproape 90%. Pesedistii estimeazã un scor pe judet de 58% care le asigurã 18 din 33 de mandate. Astfel intrã în CJ Vaslui si dumitru Buzatu care era pe locul 17 în lista acestora. Surpriza neplãcutã a acestor alegeri o reprezintã ALDE, care nu stiau la ora închiderii editiei dacã intrã sau nu în CJ. Surpriza plãcutã o reprezintã PSRo care au obtinut primãria de la Dragomiresti.

PSD a câstigat alegerile din judetul Vaslui lejer, însã liberalii le adjudecã în orasul Bârlad, dând o loviturã de imagine extraordinarã. La Vaslui, municipiul resedintã de judet, Vasile Pavãl de la PSD câstigã detasat alegerile, cu un procent estimat la 74%, surclasându-l clar pe liberalul Marius Arcãleanu. La fel si la Husi, unde Ioan Ciupilan si-a adjudecat al treilea mandat cu 65%. Mai greu pentru PSD a fost la Negresti, unde Vasile Voicu câstigã la limitã cu, atentie, 17 voturi. La Murgeni Buta de la PSD a luat 300 de voturi în fata liberalului. În cele 81 de comune PSD a câstigat în majoritate, adicã 57 de comune. PNL si-a adjudecat doar 19, ALDE 3 si surprizã la Dragomiresti unde PSRO câstigã alegerile prin Dãnut Iacob si la Cretesti unde un independent, Savin Viorel revine dupã o pauzã de 8 ani. PSD a schimbat primarii în 10 comune (Berezeni, Ciocani, Dodesti, Epureni, Lunca Banului, Muntenii de Sus, Poienesti, Pungesti, Rosiesti, Zãpodeni).

Dan Marian si-a câstigat pozitia de sef la liberali

Dan Marian îsi salveazã pielea, câstigând Bârladul, reducând astfel din dezastru liberal în comune. Iatã în ce comune a câstigat PNL: Alexandru Vlahutã, Arsura, Banca, Bãcani, Bogdana, Botesti, Delesti, Laza, Gherghesti, Oltenesti, Perieni, Pochidia, Stãnilesti, Suletea, Tanacu, Tãcuta, Vetrisoaia, Vinderei, Grivita. Analizând atent distributia voturilor liberale se vede clar cã aportul lui Bichinet considerat locomotivã în teritoriu nu prea s-a vãzut. La fel si la Florin Ciurariu. Din start Dan Marian si-a asumat Bârladul, unde nimeni nu credea cã are sanse de câstig si a condus campania cu o mânã de fier ducându-l pe Boros la victorie. De amintit cã la Bârlad, Dumitru Boros a fost a treia variantã, la fel ca la Bucuresti. Initial liberalii au mers pe mâna lui Olteanu, apoi pe cea a lui Lefter si dupã aceia au ajuns la Boros. Cheia campaniei a fost anuntarea turului II cu o sãptãmânã înainte, polarizând votul între PSD si PNL. “La aceastã orã, pot sã vã spun cã am câstigat în 18 comune (n.r. nu stia rezultatul votului de la Stãnilesti) si, cu certitudine, am câstigat si primãria municipiului Bârlad. Este o victorie a întregii echipe de la PNL municipale, dar, asa cum am spus-o si în campanie, dacã va fi sã câstigãm alegerile din municipiul Bârlad, victoria nu este a Partidului National Liberal, ci a cetãtenilor acestui municipiu. PNL are, acum, o mare responsabilitate si va face tot ceea ce a promis pentru municipiul Bârlad” – senator Dan Marian, presedinte PNL Vaslui. Practic marile câstigãtor al alegerilor în judetul Vaslui, prin complexitatea campanie, dar si prin încrâncenare este Dumitru Boros: “Sunt foarte emotionat si multumesc bârlãdenilor pentru cã mi-au încredintat aceastã responsabilitate. Le reconfirm, cu acest prilej, cã principala mea prioritate va fi, în mandatul care urmeazã, sã-i vãd zâmbind peste patru ani. Am spus, încã de la începutul campaniei, cã nu este victoria mea, ci este victoria tuturor bârlãdenilor si îi asigur cã va fi o altfel de administratie si spun, aici si acum, rãspicat, cã nu îi voi dezamãgi. Doamne-ajutã!”

PSD câstigãtorul absolut al acestor alegeri

Scorul pe judet va fi unul fabulos pentru Dumitru Buzatu. Se estimeazã în jur de 56%, un procent foarte apropiat de ce a scos USL, acum patru ani. Dacã facem un calcul si spunem cã în 2012, PDL lua 24%, iar USL 58%, punem spune cã aportul vechiul PNL si atunci si acum aproape nu se vede. Pesedistii câstigã în comunele de fortã ale lor: Stefan cel Mare, Vutcani, Hoceni, Gârceni, Lipovãt, Drânceni, Pãdureni, Dimitrie Cantemir, Vulturesti, Solesti, Zorleni, Tutova, Fãlciu, Iana, dar si în majoritatea oraselor, cu scoruri foarte mari. La Vaslui 74% sau Husi 67%. “Multumesc tuturor celor care au avut încredere în mine. Este un mandat greu, în care vasluienii mi-au cerut sã muncesc si nu îi voi dezamãgi. În aceastã searã, au câstigat vasluienii, o echipã puternicã, atât la Consiliul Local, cât si la Consiliul Judetean, dar si un primar puternic. Suntem pregãtiti de muncã. Câstigul este al vasluienilor” a spus la cald Vasile Pavãl, primar mun. Vaslui. Si Ioan Ciupilan, primarul Husului a multumit alegãtorilor: “Multumesc tuturor celor care au venit la vot, le multumesc tuturor celor care m-au votat. Rãmân acelasi primar, pe care îl stiu toti husenii, acelasi primar care îsi doreste sã facã modernizarea Husului, ca poartã de intrare în Europa”

ALDE – trei primari

ALDE nu a reusit mare lucru în judet. Nu se stie la acest moment dacã vor intra sau nu în CJ. Sunt la limitã. Au câstigat în judetul Vaslui doar trei primãrii la Pogonesti, Vãleni si Tãtãrãni si nu pot ridica mari pretentii. Surpriza vine de la PSRO, care reuseste sã câstige o primãrie la Dragomiresti, iar un independent la Cretesti. Totusi liderul acestora, copresedintele ALDE, Mihai Dorin, are un mesaj de multumire: “Multumim din toatã inima celor care au venit la vot, si celor care ne-au votat, si celor care nu ne-au votat. Vom face calculele si vom vedea unde ne situãm, dupã aceste alegeri locale”

PSD -ul mai aduce în politicã douã femei si liberalii una

PSD îsi întregeste legiunea de amazoane cu încã douã nume. Cerbu Liliana preoteasa din Dodesti care-l învinge pe carismaticul primar Victor Popa, iar la Epureni, primarul UNPR si liberal pe ultima sutã este învins de Carmen Bâlbâie. Dacã ar fi fost atenti, PSD ar mai fi avut o femeie primar. Pe ultima sutã au îndepãrtat-o pe Antoneta Butnaru, care s-a dus la PNL si a câstigat alegerile, dându-le astfel o lectie usturãtoare celor care nu au creditat-o.

Primari care au câstigat la limitã

Bãtãlii pe viatã si moarte au fost la Poienesti, unde Manole Caragatã (PSD) îl învinge pe urmãritorul sãu cu doar patru voturi, La Stãnilesti, directorul de la Liceul Agricol (PSD), pierde doar la douã voturi în favoarea lui Liviu Zaharia, la fel si la Fruntiseni, unde PSD, prin fostul primar câstigã la trei voturi. Bãtãlia crâncene au fost la Oltenesti, unde UNPR-ul a pierdut la 50 de voturi sau la Negresti 17 voturi, Dodesti, 40 voturi. Exact se va sti abia dupã numãrarea voturilor, cel mai probabil marti.

Cosmin Filip dã lovitura la Husi

Surprizã la Husi, PMP intrã cu doi consilieri în CL Husi, realizând o performantã uriasã. Au mizat doar pe CL si au câstigat. Ciupilan de la PSD câstigã detasat cu 67%, iar Tãtaru a luat în jur de 23 %. În rest nu a mai intrat nimeni în CL Husi. Desi ALDE a avut o campanie frumoasã, din casã în casã, nu a resit sã intre în Consiliul Local.

Orase
Vaslui PSD Vasile Pavãl
Barlad PNL – schimbare Dumitru Boros
Husi PSD Ioan Ciupilan
Negresti PSD Vasile Voicu
Murgeni PSD Ioan Buta
Comune
Albesti PSD Monica Amancii
Al. Vlahutã PNL Dãnut Cojocaru
Arsura PNL- schimbare Antoaneta Butnaru
Banca PNL Vasile Vânãtoru
Bãcani PNL – schimbare Stoica Vasile
Bãcesti PSD Horatiu Cãrãusu
Bãlteni PSD Relu Brasoveanu
Berezeni PSD- schimbare Toader Dima
Blãgesti PSD Chirilã Alex
Bogdana PNL Barbu Vasilica
Bogdãnesti PSD Dorobantu Ion
Bogdãnita PSD Ciubotaru Viorel
Botesti PNL Adrian Pantea
Bunesti – Averesti PSD Taragan Vassile
Ciocani PSD – schimbare Cãlin Gheorghe
Codãiesti PSD Mihai Rebegea
Coroiesti PSD Cristian Lungu
Costesti PSD Silvestru Cârjontu
Cozmesti PSD
Cretesti independent Savin Viorel
Dãnesti PSD Neculai Ciofu
Deleni PSD Vasile Zamfir
Delesti PNL Gheorghe Ilies
Dimitrie Cantemir PSD Dumitru Roman
Dodesti PSD – schimbare Cerbu Loredana
Dragomiresti PSRO – schimbare Iacob Dãnut
Drânceni PSD Gelu Pecheanu
Duda Epureni PSD Petricã Chiriac
Dumesti PSD Constantin Vieru
Epureni PSD – schimbare Bâlbâie Cerbu
Fãlciu PSD Neculai Moraru
Feresti PNL Sebastian Arteni
Fruntiseni PSD Lupu Neculai
Gãgesti PSD Costicã Stupu
Gârceni PSD Scutelnicu Mircia
Gherghesti PNL Ibãnescu Neculai
Grivita PNL Alina Munteanu
Hoceni PSD Vasile Tabãrã
Iana PSD Adrian Totolici
Ibãnesti PSD Benone Pletea
Ivãnesti PSD Vasile Novac
Ivesti PSD Dumitrache Nistor
Laza PNL – schimbare Popovici Vasile
Lipovãt PSD Valerian Hriscu
Lunca Banului PSD schimbare Tofan Dãnut
Malusteni PSD Postolache Liviu
Miclesti PSD Dorul Agafitei
Munteni de Jos PSD Dãnut Cretu
Munteni de Sus PSD – schimbare Ion Bartolomeu
Oltenesti PNL – schimbare Galeru Constantin
Osesti PSD Grigore Lefter
Pãdureni PSD Temistocle Diaconu
Perieni PNL – schimbare Iacob Alexandru
Pochidia PNL Marius Ciocan
Pogana PSD Marcel Gâfu
Pogonesti ALDE – schimbare Iordoche Ionel
Poienesti PSD – schimbare 5 voturi Caragatã Manole
Puiesti PSD Moraru Costel
Pungesti PSD – schimbare Voinea Vasile
Puscasi PSD Nicolae Ignat
Rafaila PSD Cosntantin Funariu
Rebricea PSD Valericã Radu
Rosiesti PSD – schimbare Anea Florin
Solesti PSD Mona Bujor
Stãnilesti PNL schimbare 2 voturi Zaharia Liviu
Stefan cel Mare PSD Mihai Moraru
Suletea PNL Ciprian Tamas
Tanacu PNL – schimbare Popa Vasile
Tãcuta PNL – schimbare Ionel Florin
Tãtãrãni ALDE – schimbare Bãhnãreanu Mihai
Todiresti PSD Petricã Simiuc
Tutova PSD Ion Corciovã
Vãleni ALDE – schimbare Beligan Radu
Vetrisoaia PNL – schimbare Stângã
Viisoara PSD Liviu Pîrciu
Vinderei PNL – schimbare Ghiur Ionut
Voinesti PSD Aurelian Miler
Vulturesti PSD Costicã Anton
Vutcani PSD Silviana Bahrim
Zãpodeni PSD – schimbare Chiratcu Ionel
Zorleni PSD Paula Hultoanã
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.