Psiholog: “Copiii nostri vor trai cu o trauma uriasa fata de tot ceea ce se intampla acum. Oamenii au dezvoltat foarte multe fobii”

Psihologul clinician Mariana Armean a vorbit pentru ziare.com despre urmele lasate asupra psihicului nostru de mesajele alarmante lansate de mass media cu privire la pandemia de coronavirus, de stridentele mesaje RO-Alert si mai ales de comunicarea trunchiata a autoritatilor cu privire la evolutia bolii provocata de SARS-CoV-2.

Ziare.com:Va lasa urme in psihicul nostru perioada de pandemie, cu toate restrictiile impuse mai bine de un an?

Mariana Armean: Cu siguranta, da. Sunt urmari deja, nu numai ca vor fi. Asta consider si asta constat din toata munca pe care noi o desfasuram in domeniul sanatatii mintale. Sunt oameni care au o temere atat de mare incat au dezvoltat foarte multe fobii in urma trecerii prin boala COVID-19. Chiar am in randul cunostintelor personale oameni care au dezvoltat diferite anxietati destul de serioase care ar necesita atentia unui specialist.

Cum ne dam seama ca trecem printr-o perioada de trauma psihologica post COVID-19? Atunci cand observam modificari in comportamentul nostru pe care noi nu le aveam anterior acestei situatii. Cand constatam ca obiceiurile de zi cu zi s-au schimbat, ca ne este teama sa mai iesim din casa fara sa ne luam foarte multe mijloace de precautie, cand ne este teama sa discutam cu ceilalti oameni, sa ajungem in zone care sunt mai aglomerate sau cand ne izolam total. Chiar si atunci ca suntem foarte tristi si nu mai reusim sa ne revenim, chiar daca am iesit cu bine din starea de boala si cand vedem ca starea noastra de tristete continua si fara ca aceasta afectiune sa mai existe.

Oamenii au dezvoltat foarte multe fobii in pandemie

Ziare.com: Este o teama justificata?

Mariana Armean: N-as vrea sa raspund nici cu da nici cu nu. Intr-adevar aceasta situatie este perpetuata de mass media. Daca va uitati la orice post de televiziune o sa vedeti la fiecare cateva minute, zeci de minute rularea acestor avertismente cu privire la virus, cu privire la ce se intampla, vedem medicii care spun alarmati ca nu mai exista paturi in spitale, ca situatia este dramatica, ca va fi din ce in ce mai rau.

Vedem autoritatile care ne transmit tot felul de mesaje. Sunt aceste alerte permanente despre virus care mentin starea aceasta de tensiune, mentin trauma. Tu iti dai seama ca esti prins intr-o capcana, ca nu ai oricum unde sa fugi in afara spatiului pe care ti-l creezi tu pentru siguranta.

Este foarte greu sa construiesti partea aceasta de incredere. E o vorba romaneasca, increderea se castiga greu si se pierde repede. Din punct de vedere profesional, este foarte greu sa stabilesti ancore pentru persoana respectiva tocmai pentru ca este bombardat in permanenta cu aceste stiri alarmante. Totul este intr-o stare de alarma, de panica, RO-Alert-ul care te trezeste noaptea din somn care iti spune ca situatia a devenit si mai alarmanta si mai grava. …https://ziare.com/stiri/coronavirus/interviu-mariana-armean-psiholog-alerte-virus-trauma-1669441
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ