spot_imgspot_img
5.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Puieștiul este condus de un primar „neamț”, care vrea să aducă investitori strategici în comuna sa (FOTO)

- Advertisement -
URARE… Mesajul primarului Cezar Vasile Ticu pentru puieșteni de Ziua Națională a României este unul emoționant: „Am venit acasă, după ce am luat decizia tot într-o zi de 1 Decembie. Eram în Germania și dorul de casă mă mistuia. Am venit fiindcă vreau să fac din Puiești o comună la fel ca în Germania. Am știința să o fac, numai că am nevoie de toți puieștenii plecați să vină, să pună umărul la noua construcție. La mulți ani România, La mulți ani Puiești, iar pe fiii acestei comunități plecați în pribegie îi aștept acasă!”

HOTĂRÂT… Cezar Vasile Ticu a învățat repede proverbul din poveștile lui Creangă: „Decât codaș la oraș, mai bine fruntaș la tine în sat! Acesta a și pus în practică această învățătură, numai că acolo la „oraș„ el nu era deloc codaș. Plecat de 12 ani din comună, Cezar a câștigat respectul nemților care i-au acordat și cetățenie. A lucrat chiar într-o primărie și acum vrea să facă în comuna sa natală ce a văzut acolo. A câștigat alegerile fără probleme și acum dă piept cu temutul zid al ignoranței și al birocrației din România. După un an, din urma sa se văd, timid, mici realizări. Și acest lucru le dă speranțe consătenilor săi, care i-au glorificat în versuri performanțele sale pe acordurile unei melodii populare. Pentru ei, Cezar Vasile Ticu este un adevărat exemplu de român îndrăgostit de țara sa și de locurile natale, care vrea să scoată la lumină Puieștiul!

Comuna Puiești este a treia mare comună după Zorleni și Banca ca număr de locuitori, are aproape 5.000, distribuiți pe 13 sate: Puiești, Iezer, Gâlțești, Ruși, Fântânele, Călimănești, Fulgu, Lălești, Cristești, Cetățuia, Rotari, Bărtăluși Mocani, Bărtăluși Răzeși. Sunt 846 de elevi în școlile din cele 13 sate, multe dintre acestea nerenovate niciodată. Actualul primar, puieștean prin naștere, Cezar Vasile Ticu are de 49 de ani și a revenit în țară după ce a stat plecat în Germania timp de 12 ani. În tot timpul cât a fost plecat a dus dorul comunei natale și a țării, deși acolo statul german îi dăduse a doua cetățenie. S-a gândit să revină acasă, să pună umărul la scoaterea comunei sale la lumină. Comună Puiești are un record negativ. În 11 sate nu au existat niciodată drumuri asfaltate, nu mai vorbim de apă curentă, canalizare sau internet! Cuvântul investitor nu există pentru aceste comunități! În acest context a fost parașutat primar „neamțul” Cezar Vasile Ticu. Oamenii l-au ales plini de speranță și nădăjduiesc să ducă Puieștiul acolo unde era înainte de Revoluție, printre comunele fruntașe din județ. Vor ca și în comuna lor să fie străzi asfaltate, școli modernizate, apă și canalizare. Fiindcă numai așa și aici vor veni investitori care să creeze locuri de muncă.

Puieștiul începe să se miște sub bagheta „neamțului”

Primarul dorește să administreze comuna “pe modelul nemțesc” pe care îl cunoaște foarte bine. Printre obiectivele mandatului său se numără investițiile în sistemul de apă și canalizare, transportul în comun între satele comunei și legăturile cu orașele mari, asfaltarea drumurilor principale și amenajarea drumurilor secundare cu piatră, renovarea dispensarului din comună și modernizarea școlilor.

“M-am întors să fac la Puiești ce am văzut în Germania. Am găsit comuna la fel, dacă nu chiar mai rău, decât am lăsat-o când am plecat în urmă cu 12 ani. Am zis să punem mâna să ne implicăm, că dacă nu o facem noi, fii ai satului, cine să o facă? După un an, pot spune că am reușit să urnesc lucrurile. Am asfaltat în jur de 7 km de asfalt și am betonat un kilometru de drum, la Puiești – Mocani, în satul vechi Puiești și la Cristești. Am accesat prin Programul Anghel Saligny un proiect de mare avengură de aducțiune de apă și canalizare în toate satele componente. Când vor vedea cei plecați că vor avea apă, canalizare, pot să-și facă o baie, pot trăi în condiții civilizate, cu siguranță se vor întoarce. Eu sper că am dat un exemplu bun venind acasă, deși aveam tot ce-mi trebuie în Germania și ca mine sunt mulți, dar vor minimum de condiții. Încet, încet, aceste lucruri se fac. Problema o reprezintă și locurile de muncă. Degeaba vii acasă dacă nu ai unde lucra. Eu am avut noroc, oamenii m-au ales primar. De aceea am anunțat public că toți investitorii care vor investi în comuna Puiești și vor angaja oameni din comună, vor fi scutiți de taxe și impozite timp de cinci ani. Vreau să fac o fabrică de prelucrare a coșurilor de nuiele, cum a mai funcționat cândva la Puiești. Lucrăm la intabularea unor suprafețe de teren să le trecem din extravilan în intravilan, ca să avem unde să le concesionăm viitorilor investitori. Putem face o fabrică de sucuri, o fabrică de conserve de fructe. Se pot face multe, numai să avem investitori. Cât privește infrastructura și resursa umană, eu știu ce-am de făcut ca să fie bine. Am depus într-un an 11 proiecte. Vrem să dezvoltăm infrastructura școlară, vrem să aducem o mașină dotată cu aparatură medicală să facem un cabinet medical mobil, să meargă în toate satele, ca să poată oamenii să fie consultați și să li se ia analizele. La liceul tehnologic sunt pregătiți copiii să devină agricultori, mecanici agricoli, tehnicieni pentru mediu, specialiști în pielărie, deci cu implicare vom avea și forță de muncă calificată, ceea ce caută orice investitor”, a spus Cezar Vasile Ticu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.