Puscãrie, dulce puscãrie! (foto)

Detinutii vasluieni s-au mutat în casã nouã!

PUSCÃRIE DE LUX Ieri, reprezentantii Penitenciarului Vaslui, alãturi de directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor din România si de alti reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor au tãiat tãiat panglica inauguralã a noii clãdiri a Penitenciarului Vaslui. Cu noul spatiu care asigurã persoanelor private de libertate conditii de cazare si mãsuri de securitate la cele mai înalte standarde europene, Penitenciarul Vaslui a devenit unul dintre cele mai moderne din tarã.

Detinutii din Penitenciarul Vaslui s-au mutat în “casã nouã”, mai exact într-un spatiu nou construit, mobilat si ultilat la cele mai înalte standarde europene care le asigurã astãzi detinutilor traiul la cel mai înalt grad de civilizatie si confort. Noua clãdire a penitenciarului a fost oficial inauguratã ieri si reprezintã materializarea unui obiectiv de modernizare si de îmbunãtãtire a conditiilor din penitenciare, început la Vaslui în anul 2008. Evenimentul inaugural de ieri a oficializat practic darea în folosintã a corpului principal al penitenciarului, definitivarea celei mai importante pãrti a programului de modernizate. Proiectul de modernizare al Penitenciarului Vaslui are o valoarea totalã de 4,2 milioane de euro finantat în întregime de la bugetul de stat si va fi finalizat în proportie de sutã la sutã în 2013, dar partea esentialã a lucrãrilor a fost ieri receptionatã, clãdirea principalã care are o capacitate de 567 de paturi instalate. Clãdirea este construitã pe patru nivele, demisol, parter si douã etaje si cazeazã astãzi 550 de persoane private de libertate, de asemenea are amenajate curti etajate, în aer liber, cãrora pânã la finalul proiectului i se va adãuga si un teren de sport. “Înainte de 2008, când s-a evaluat situatia penitenciarelor din aceastã zonã , Penitenciarul Vaslui bãtea topul la conditii proaste de trai. Am apreciat cã zona ar trebui sã dobândeascã resurse moderne care sã asigure o viatã decentã condamnatilor, mai ales cã aici la Vaslui numãrul condamnãrilor este mai mare decât media calculatã la nivel national si nu trebuie neglijatã influenta nefastã pe care o are viata într-un mediu nepotrivit asupra celor care-si duc o anumitã perioadã traiul aici. De asemenea, trebuia stimulatã întreprinderea unor actiuni care sã genereze fonduri proprii, lãrgirea ariei de terapie ocupationalã. Acestea au fost argumentele care au determinat implementarea imediatã a unui astfel de program de investitii, aici la Vaslui”, a declarat chestorul Ioan Bãla, directorul Agentiei Nationale a Penitenciarelor din România.

Puscãrie ca afarã

Dupã ani de zile în care s-a tot vorbit despre conditiile de cazare inumane din penitenciare, acum detinutii Penitenciarului Vaslui dispun de dormitoare civilizate. Niciunul dintre ele nu dispune de mai mult de patru paturi, de asemenea fiecare este dotat cu televizor, cu bãi proprii, apã caldã. Fiecare etaj al clãdirii este dotat cu salã de mese si sãli de recreere, iar din noul ansamblu nu lipsesc nici sãlile de curs, biblioteca, un magazin alimentar si sãlile de sport, toate amenajate si utilate. Conducerea Penitenciarului a explicat cã investitiile nu se opresc aici.”Pânã acum efectiv au fost cheltuite 2,8 milioane de euro, la finalizarea investitii capacitatea penitenciarului se va extinde pânã la un numãr de peste 800 de paturi”, a declarat Eusebio Brânzã, directorul penitenciarului. Modernizarea Penitnciarului Vaslui nu s-a limitat doar la extinderea si îmbunãtãtirea spatiilor de cazare, proiectul a fost gândit în asa fel încât sã se preocupe si de celalte aspecte ale vietii unui om care îsi duce existenta dupã gratii, la demisolul clãdirii principale au fost amenajate o serie de spatii care vor fi utilate în asa fel încât sã detinutii sã poatã desfãsura o serie de activitãti lucrative. “Penitenciarul Vaslui este implicat într-un program prin care va primi dotãrile necesare deschiderii unei croitorii regionale care sã servescã pe de-o parte la calificarea la locul de muncã a unor detinutI, dar care sã si producã în primul rând pentru institutia si serviciile noastre si, de ce nu?, si pentru terti”, a declarat chestorul Ioan Bãla, directorul ANP.

La anul, Penitenciarul Vaslui va deveni ” casa” detinutilor periculosi.

La aceastã datã, la Vaslui îsi ispãsesc pedepsele privative de libertate 550 detinuti, în regim de detentie deschis si semi-deschis, dar din 2013 la Penitenciarul Vaslui îsi va schimba profilul , astfel cã dintr-o unitate cu regim deschis si semi-deschis se va transforma într-o unitate închisã care va functiona si în regim de maximã securitate. ” În acestã unitate, investitiile nu s-au fãcut numai în ceea ce priveste domeniul conditiilor de cazare, s-au fãcut investitii si în sistemul de securitate, astfel cã din 2013 acastã unitate îsi va schimba regimul, va functiona în regim închis si de maximã sigurantã datoritã conditiilor tehnice foarte bune. În ceea ce îi priveste pe detinutii din regim deschis si semi-deschis, acestia vor fi relocati, în alte penitenciare. La ultima întâlnire i-am propus domnului ministru sã amenajãm si sã folosim ca spatii locative pentru aceste categorii de detinuti de exemplu foste unitãti militare, spatii neutilizate ale MAI sau chiar ale administratiilor publice locale. Un exemplu foarte bun sunt clãdirile care au fost destinate înfiintãrii de judecãtorii si parchete în diverse localitãti din tarã si care nu au mai devenit functionale”, a adãugat chestorul Ioan Bãla, directorul ANP.
11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ