spot_img
spot_imgspot_img
16.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Puteri sporite pentru politistii locali: pot solicita identificarea soferilor si pot aplica sanctiuni

- Advertisement -

ACT NORMATIV… Politistii locali vor avea puteri sporite. Camera Deputatilor a adoptat un proiect de hotãrâre care le dã dreptul sã cearã datele de identificare ale soferilor care parcheazã ilegal si sã aplice amenzi în cazul refuzului acestora de a se identifica. Astfel, acestia vor putea da sanctiuni în valoare de pânã la 2.900 lei, în cazul persoanelor fizice, sau 14.500 lei, în cazul persoanelor juridice. Parlamentarii care au initiat acest proiect de lege si-au motivat propunerea prin faptul cã, în lipsa unor astfel de prevederi, politistii locali nu-i pot identifica pe soferii care încalcã regulile privind oprirea, stationarea ori parcarea vehiculelor si nu pot aplica sanctiuni pentru aceste abateri. „În considerarea faptului cã politistii locali vor avea competenta de a solicita datele de identificare ale conducãtorilor autovehiculelor oprite/ stationate/ parcate neregulamentar, se va reduce numãrul de încãlcãri ale normelor legale privind oprirea/ stationarea/ parcarea, având în vedere si faptul cã sanctiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducãtorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/ stationarea/ parcarea neregulamentarã”, au explicat initiatorii.

Proiectul de lege adoptat ieri de Camera Deputatilor modificã ordonanta de urgentã a Guvernului privind circulatia pe drumurile publice. Documentul are ca obiect de reglementare stabilirea si în sarcina politiei locale, pe lângã politia rutierã, a atributiei de a putea solicita proprietarului sau detinãtorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei cãreia i-a încredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectãrii transmiterii informatiilor solicitate sã poatã constata contraventiile si sã aplice sanctiunile corespunzãtoare. „La solicitarea politiei rutiere sau a politiei locale, proprietarul sau detinãtorul mandatat al unui vehicul este obligat sã comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitãrii, datele de identificare ale persoanei cãreia i-a încredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Politia localã poate solicita aceste date de identificare numai în legãturã cu exercitarea competentelor în domeniul circulatiei pe drumurile publice. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de cãtre politistul rutier sau de cãtre politistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de cãtre politistii de frontierã. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor de cãtre politistul local se fac cu respectarea dispozitiilor Legii politiei locale nr.l55/2010, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare”, se aratã în proiectul de lege aprobat marti, care va merge spre promulgare la presedintele României, Klaus Iohannis.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Mulți dintre ei nu au nici permis, deci nu știu reguli de circulație! Sa facă locuri de parcare ,spitale, scoli, autostrăzi etc, nu legi idioate!
    Parlamentarii sunt interesați sa pună biciul pe oameni, dar nu sunt interesați sa facă ceva bun pt oamenii de la care își iau salariul!
    Încrederea oamenilor în parlamentul României este de 4%!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.