spot_img
28.9 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

R. Moldova își leagă rețeaua electrică de cea a României și se rupe de Rusia: „Prin conectarea directă, eliminăm orice vulnerabilitate”

- Advertisement -

Republica Moldova a început, marţi, lucrările pentru a-şi legea reţeaua electrică de cea a României şi a-şi reduce dependenţa de energia rusească, de care țara vecină vrea să se emancipeze complet.

Proiectul va permite autorităţilor de la Chişinău să se lipsească de termocentrala de la Cuciurgan, amplasată în regiunea Transnistria, care furnizează, în prezent, 70% din necesarul de electricitate. „Prin conectarea directă a capitalei Chişinău de România, eliminăm orice vulnerabilitate”, a explicat Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei din cadrul guvernului moldovean. Atingerea securităţii energetice este o prioritate a Republicii Moldova, intrată în criză după declanșarea invaziei ruseşti în Ucraina. Președinta Maia Sandu, o pro-europeană care a denunţat în repetate rânduri „şantajul energetic al Rusiei”, a salutat, la sfârșitul lunii martie „unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de la declararea independenţei”. Într-o Moldovă „vulnerabilă faţă de cei care pot închide robinetul de gaze sau pot opri lumina atunci când doresc, vom deveni o ţară liberă să aleagă de unde cumpără electricitate, la cel mai bun preţ”, a subliniat Maia Sandu.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/r-moldova-isi-leaga-reteaua-electrica-de-cea-a-romaniei-si-se-rupe-de-rusia-prin-conectarea-directa-eliminam-orice-vulnerabilitate-2752621

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.