spot_imgspot_img
8.6 C
Vaslui
23-feb.-2024

R. Moldova şi-a deschis consulat general la Iaşi

- Advertisement -

De astăzi, devine operaţional primul Consulat general al RM în România, inaugurat oficial vineri seara la Iaşi, de către ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, şi omologul său român, Teodor Baconschi. Consulatul se află într-un sediu spaţios din centrul Iaşului, pus la dispoziţie gratuit de partea română.

„Deschiderea Consulatului RM la Iaşi, precum şi a celor două consulate generale ale României la Bălţi şi Cahul, în iulie a.c., reprezintă spiritul nou care există în relaţia dintre Chişinău şi Bucureşti – un spirit constructiv, european, axat pe probleme exacte, în interesul cetăţenilor celor două ţări şi a regiunii, în ansamblu”, a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Iurie Leancă. „Ne aşteptăm, totodată, să fie un canal suplimentar pentru o comunicare eficientă şi rodnică nu doar la nivel de autorităţi centrale, dar şi, îndeosebi, între autorităţile locale, contribuind la valorificarea oportunităţilor de cooperare regională”, a spus oficialul. Iar, sub impresia întâlnirii de suflet cu studenţii basarabeni de la Iaşi – înainte de ceremonia de inaugurare a consulatului -, ministrul Leancă şi-a exprimat dorinţa ca acesta să devină şi un lăcaş unde vor veni des cei 1600 de tineri din RM care îşi fac studiile la Iaşi, dar şi cei din alte centre universitare din regiune.

La rândul său, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a subliniat necesitatea de a păstra dinamica nouă, pozitivă, din relaţiile bilaterale, „pentru ca fiecare cetăţean din RM şi România să se simtă mai aproape de fraţii lui, de verii lui, de prietenii lui, de cei cu care trăieşte împreună de multe veacuri”, dar şi pentru a ne regăsi în aceeaşi comunitate de destine şi valori, care este UE. „Cum putem să ne integrăm în aceeaşi comunitate de valori şi de destin? Doar construind punţi concrete, creând instituţii, ajutându-ne cetăţenii să intre într-o relaţie durabilă, firească, zilnică şi, în acelaşi timp, servindu-i o gamă de servicii – în cazul nostru, consulare – de calitate, astfel încât lumea să nu fie umilită, stând la coadă la un ghişeu…”, a declarat Teodor Baconschi. Cei doi diplomaţi au reconfirmat că, în curând, va fi deschis încă un punct consular al României, la Ungheni. Se va merge, la fel, pe reciprocitate, gazdele oferind, gratuit, un edificiu. Deocamdată, nu va fi deschis un alt consulat al RM în România, însă partea română este gata să contribuie la extinderea reţelei consulare a RM, dacă va apărea necesitatea.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.