spot_imgspot_img
17.6 C
Vaslui
30-sept.-2023

Radu Beligan catre publicul bacauan: “Va iubesc!”

- Advertisement -

Radu Beligan abia a pasit pe scena, cu eleganta si distinctia unui lord englez, si spectatorii, citeva sute, s-au ridicat in picioare si l-au aplaudat, indelung, in tacere. Pentru ca maretia inseamna simplitate. Si in fata maretiei cuvintele sint uneori de prisos. Reintilnire artistului cu publicul bacauan a avut loc duminica seara la Teatrul de Vara din Bacau, unde Radu Beligan a sustinut spectacolul – marturisire “Confesiuni despre viata si arta”. Actorul in virsta de 93 de ani a istorisit, cu vocea sa inconfundabila, marca inregistrata a teatrului românesc, despre intilniri providentiale cu oameni care i-au marcat destinul si i-au devenit prieteni dragi: Lucia Sturdza – Bulandra, Elvira Godeanu, Victor Ion Popa, George Vraca, Sica Alexandrescu, Eugene Ionesco, Camil Petrescu si Mihail Sebastian. Pe un ecran de proiectie, s-au derulat filmic in fata spectatorilor imagini cu toti acesti oameni de teatru, inregistrari – document cu scene de teatru memorabile sau marturii de admiratie fata de artistul nascut bacauan din partea unor personalitati ale culturii europene precum Eugen Ionesco sau Salvador Dali. “Primesc mereu aceasta intrebare stereotipa legata de secretul longevitatii mele si cit mai am inca rabdarea sa raspund spun ca secretul, biblic, al longevitatii este iubirea. Cred ca sintem pe pamint pentru acest motiv: sa iubim. Iubiti ce vreti, pe cine vreti, dar iubiti. Nimic nu este mai dezastruos decit infirmitatea inimii. Dati-mi voie sa va declar ca va iubesc, spectatorii mei credinciosi, care m-ati facut cine sint astazi”, a spus artistul in finalul confesiunii sale in fata publicului bacauan. “Daca viata e o calatorie scurta, trebuie sa incercam sa o facem la clasa I”, si-a incheiat artistul marturisirea. In acordurile clasicului “My way”, Radu Beligan a primit cu un zimbet retinut sutele de declaratii de dragoste din partea publicului, “scrise” intr-un alfabet morse al ritmicelor batai din palme.

La “botez” a fost prezent si primarul Romeo Stavarache

Revenirea artistului acasa, pe meleagurile natale, a avut loc la invitatia lui Romo Stavarache, primar al municipiului Bacau, care a avut initiativa unei hotariri de Consiliu Local prin care sala de spectacole a Teatrului de Vara sa poarte numele lui Radu Beligan, actor nascut in comuna bacauana Filipesti (Galbeni). “Botezul” s-a produs oficial chiar dumninica seara, la finalul spectacolului – confesiune. Pe scena evenimentului au mai urcat pentru inceput, alaturi de artistul invitat, poetul Val Manescu si actorul Geo Popa, care au vorbit despre omul si artistul Radu Beligan in registrul superlativului absolut. “Aceste elogii uluitoare m-au infricosat pur si simplu”, a fost reactia plina de modestie si umor a lui Radu Beligan la cuvintele magulitoare ale celor doi oameni de cultura bacauani. La spectacol si la momentul festiv au asistat si primarul Romeo Stavarache. Invitat pe scena evenimentului, edilul a facut referire la lectia de viata din finalul confesiunii artistului. “Maestre Radu Beligan, dragi bacauani, am trait in seara asta citeva momente inaltatoare. Cred ca iubirea este singurul lucru care ne tine in viata si cred ca asemenea momente ne fac sa simtim ca iubim. Sint convins ca toti din aceasta sala il iubesc pe Radu Beligan. Maestre, va multumim pentru tot. Va multumim pentru iubirea pe care ne-ati transmis-o. Am putea spune ca prin tot ce ati facut dumneavoastra si Bacaul intra in istorie”, a declarat edilul bacauan. Tot la initiativa sa, la inceputul acestui an Radu Beligan a primit titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Bacau. De asemenea artistul a fost inclus in trecut in proiectul “13 legende”, cu 13 personalitati românesti nascute in Bacau. Dragos Benea, presedinte al Consiliului Judetean, si initator al acestui proiect, a fost si el prezent duminica seara la “botezul” Teatrului de Vara, si a ales sa-si exprime admiratia si respectul fata de actorul nascut in Bacau, printr-un lung sir de saluturi oferite personajelor memorabile pe care Radu Beligan le-a interpretat in cei peste 70 de ani de scena. O alta surpriza a serii a fost prezenta, prin intermediul unei inregistrri video, a actorului Florin Piersic, Cetatean de onoare, de asemenea, al municipiului Bacau. “Toata viata mea, cit voi fi pe acest Pamint veti fi in mintea mea si in sufletul meu, in tot ceea ce fac. Ne intilnim la repetitii”, s-a adresat Florin Piesic lui Radu Beligan, in finalul marturisirii inregistrate. Seara s-a incheiat sub impresia gindului bun, optimist, al artistului nascut bacauan: “Sint convins ca vor veni vremuri bune. Si vom avea Românie pe care ne-o dorim cu totii”. La acest eveniment au participat actori bacauani, cadre didactice universitare si preuniversitare, preoti, oameni de afaceri dar si alti spectatori indragostiti de arta actorului Radu Beligan.

Cea mai moderna sala de spectacole din tara

Lucrarile la Teatru de Vara au fost executate de firma italiana ce a adus un arhitect din ItaliaAcesta a realizat intreg proiectul. Alessandro Amirante a pastrat arhitectura veche si a combinat-o cu modernul. Teatrul de Vara Bacau este unicat in tara, prin structura acoperisului, sub forma de arc de cerc, cu o deschidere de 50 de metri, realizat in intregime din lemn laminat si care nu are nici un fel de sustinere. Teatrul are o capacitate de 1.500 de locuri, este multifunctional, aici putind avea loc spectacole de tetru, cinema, concerte, sala de conferinta.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

47 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.