spot_imgspot_img
14.6 C
Vaslui
25-sept.-2023

Raidul „Ștefan cel Mare”: mașinile de epocă au făcut senzație la Bârlad!

- Advertisement -
RETRO PARADĂ… Treisprezece vehicule elegante și frumoase au participat la parada retro, unele dintre ele, vechi de aproape cincizeci de ani.

ELEGANȚĂ DIN ANII 70… Pe cât de vechi, pe atât de frumoase și de elegante. Câteva mașini de epocă au putut fi admirate în fața Pavilionului Expozițional Marcel Guguianu. Bârlădenii au fost impresionați de bijuteriile pe patru roți venite din aproape toate colțurile Moldovei și prezentate în cadrul evenimentului „Raidul Ștefan cel Mare”, organizat de Retroclub România, Filiala Vaslui. Cele mai apreciate modele, care au stârnit admirație în rândul bârlădenilor au fost:  Volkswagen 1200-„broscuța”, Mercedes -„bot de cal”, Mercedes 190e, Mercedes 240d, BMW. Nu au lipsit nici automobilele românești ca Dacia 1300 sau Oltcit.

Pasionații mașinilor de epocă, s-au strâns cu mic cu mare, pe platoul din față Pavilionului Guguianu. Treisprezece vehicule elegante și frumoase au participat la parada retro, unele dintre ele, vechi de aproape cincizeci de ani.  „La  acest eveniment s-au înscris peste douăzeci de mașini, dar din cauza unor probleme tehnice, la Bârlad au ajuns doar treisprezece. Unele dintre ele vor veni direct la Florești. Printre mașinile înscrise, remarcăm o „broscuță” – Volkswagen 1200, venit din Tecuci, fabricat în 1970. Apoi avem o Dacie 1300, fabricată în 1973, de asemenea Dacia 1300 din 1974 și o alta din 1979. Avem și mai multe tipuri de Mercedes: Mercedes „bot de cal”, Mercedes 190e, Mercedes 200 și un Mercedes mai nou. Ca unicat, avem un BMW din Huși. Participanții sunt din județele Vaslui, Suceava, Bacău, Iași și Galați, aproximativ din toată Moldova.” – explică președintele Retromobil Club Vaslui, Narcis Aprodu.

„Raidul Ștefan cel Mare” – Podul Înalt la a doua edițieTraseul parcurs:  Vaslui – Podul Înalt – Bârlad – Mănăstirea Florești – Vaslui.

Mașinile participante la Raidul „Ștefan cel Mare” au pornit din Piața Civică -Vaslui, au oprit la Podul Înalt unde participanții au făcut poze, apoi cu toții au ajuns la Bârlad. „Aici am vizitat cele trei corpuri ale muzeului, Pavilionul Guguianu, Muzeul Colecțiilor și Muzeul Pârvan, precum și Casa Veche, casa în care a locuit poetul Cezar Ivănescu în perioada anilor șaizeci. Apoi ne-am îndreptat spre Mănăstirea Florești, singura mănăstire ortodoxă, în stil neogotic, din România, care are hramul pe 20 iulie. De la Florești, ne-am întors la Vaslui, unde a avut loc cina festivă și premierea participanților. Duminică se vizitează orașul Vaslui. Obiectivele sunt Curțile Domnești, Muzeul „Ștefan cel Mare”, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” și Parcul Copou”, a precizat președintele Narcis Aprodu. „Retroclubul” a luat ființă în anul 1998, iar anul acesta se împlinesc douăzeci și cinci de ani de existență. În acest context a fost organizat acest eveniment. „Filiala Vaslui a mai găzduit Retroparada Primăverii și va mai găzdui în august, evenimentul „Fabricat în România”. Tot în august, spre final, se va desfășura evenimentul național „Raliul Carpați Retro”, un eveniment  înscris în calendarul raliurilor de regularitate pentru mașini istorice. De asemenea, vom avea și „Retroparada Toamnei” – a mai spus Narcis Aprodu. Evenimentul a fost organizat de Retroclub România – Filiala Vaslui și Autoritatea Națională FIVA (n.r. Federația Națională a Vehiculelor Istorice) în parteneriat cu Primăria Vaslui și Consiliul Local Vaslui. Retromobil Club România (R.C.R) este asociația posesorilor și restauratorilor de vehicule istorice, care organizează astfel de evenimente în mai multe orașe din țară. Filiala din Vaslui organizează sau promovează evenimente retromobil cu caracter local. Anual, calendarul de evenimente R.C.R cumulează peste 80 de manifestări naționale pentru promovarea vehiculelor istorice. Totodată, Asociația Retromobil Club România este Autoritate Națională F.I.V.A (Fédération Internationale des Véhicules Anciens – recunoscută UNESCO), singura entitate abilitată să emită atestat de vehicul istoric.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. La Barlad expozitia direct in strada.. Din pacate orasul Barlad nu are o piata civica asa cum au majoritatea oraselor mai mari si importante..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.