spot_img
27.5 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Rată uriașă, plătită lunar băncilor de Consiliul Județean Vaslui!

- Advertisement -
CREDITE!… În timp ce sutele de mii de euro din bugetul județului Vaslui zboară peste Prut din dărnicia lui Dumitru Buzatu, proiectele privind dezvoltarea infrastructurii județului Vaslui se fac cu bani din împrumuturi.

DATORI PE TERMEN LUNG… Consilierii județeni și-au dat acordul, săptămâna trecută, pentru un împrumut de la Trezoreria Statului în valoare de 7,5 milioane de lei. În cadrul proiectului de hotărâre adoptat de legislativul județean a fost stabilit și proiectul spre care vor fi direcționați acești bani, și anume Drumul Strategic Bârlad – Laza – Codăești. Pe lângă cele 7,5 milioane de lei, instituția condusă de Dumitru Buzatu va trebui să mai restituie statului alți 1,58 milioane lei, costul total al împrumutului, adică dobânda și ROBOR-ul calculat la trei luni. Potrivit lui Mircea Țuțuianu, șeful Serviciului Contabilitate din cadrul CJ Vaslui, instituția mai are contractate încă patru credite pentru care în fiecare trimestru achită o rată de aproximativ 2,7 milioane de lei.

Când vine vorba să arunce cu bani în proiectele din Republica Moldova, președintele Consiliului Județean Vaslui întotdeauna găsește resurse financiare. În ultimii ani, instituția condusă de Dumitru Buzatu a direcționat sute de mii de euro din bugetul județului Vaslui dincolo de Prut. Modernizarea azilului de bătrâni și invalizi din raionul Cimișlia a fost finanțată de CJ Vaslui cu suma de 109.000 euro. Instituția vasluiană a alocat suma de 22.500 de euro, bani folosiți la modernizarea intrării în secția de Urgențe a spitalului raional din Anenii Noi, plus achiziția unei ambulanțe pentru nevoile unității spitalicești. Anul trecut, tot din bugetul județului Vaslui a fost finanțat proiectul de modernizare a unei săli de haltere din raionul Anenii Noi, cu peste 100.000 de euro.

Proiectele locale, cu împrumuturi de la bănci

În timp ce sutele de mii de euro din bugetul județului Vaslui zboară peste Prut din dărnicia lui Dumitru Buzatu, proiectele privind dezvoltarea infrastructurii județului Vaslui se fac cu bani din împrumuturi. Astfel, săptămâna trecută, consilierii județeni au aprobat un proiect de hotărâre privind contractarea unui împrumut de 7,5 milioane de lei de la Trezoreria statului, banii urmând a fi direcționați spre cheltuielile neeligibile ale Drumului Strategic Bârlad – Laza Vaslui. Pe lângă valoarea contractată, instituția condusă de Dumitru Buzatu va achita și costul împrumutului, care este de 1,58 de milioane de lei. Întrebat de consilierul liberal Gheorghe Veziteu câte credite are contractate în prezent Consiliul Județean, Mircea Țuțuianu , șeful Serviciului Contabilitate, a precizat că acestea sunt în număr de patru, pentru care în fiecare lună instituția achită o rată de 900.000 de lei, adică nouă miliarde de lei vechi. “În afară de acest credit pe care dorim să-l contractăm, la nivelul Consiliului Județean Vaslui mai avem în acest moment încă patru credite. Este vorba despre cel de la Dexia, care a fost luat cu mulți ani în urmă și a cărui rambursare se va finaliza în anul 2031. Celelalte trei au fost contractate în trecutul apropiat, unul de la Unicredit, în valoare de 50 de milioane de lei, unde ca și costuri avem o dobândă de 1,15%, plus ROBOR la șase luni. Din acest credit, până în acest moment, a fost utilizată suma de 9 milioane de lei. Al doilea credit contractat de la Trezoreria Statului este de 20 de milioane de lei, în aceleași condiții ca și cel de azi, din care s-au utilizat tot aproximativ 9 milioane de lei. Proiectul pe care dorim să îl finanțăm din creditul supus aprobării astăzi mai este finanțat și din celelalte două credite, de unde am folosit suma de 500.000 de lei din creditul luat de la Trezorerie, iar din creditul luat de la Unicredit, unde este prevăzută suma de 32 de milioane de lei, am utilizat 1.252.000 lei. Toate aceste credite pe care le-am contractat și pe care am început să le rambursăm duc la un serviciu total al datoriei publice, pe trimestru, de 2,7 milioane de lei. Practic, noi, până la jumătatea acestui an, am plătit aproximativ 5,5 milioane pentru rambursarea debitului principal și dobânzile și comisioanele aferente”, a declarat Mircea Țuțuianu.

Ce ar fi putut să facă Dumitru Buzatu cu banii plătiți pe rate?

Potrivit declarației șefului Serviciului Contabilitate din cadrul CJ Vaslui, instituția plătește, în fiecare an, rate de 11 milioane de lei, cât bugetele a cinci comune de mărime medie din județul nostru. Dacă și-ar fi drămuit banii cu mai multă chibzuință, Dumitru Buzatu ar reuși să construiască, în fiecare an, câte două blocuri cu 40 de apartamente, în fiecare oraș din județ, pentru tinerii plecați peste hotare care vor să se întoarcă acasă pentru a pune pe picioare mici afaceri locale. Cu 11 milioane de lei, Dumitru Buzatu ar mai putea cumpăra 81 de microbuze școlare, câte unul pentru fiecare comună din județ. Cu un sfert din acești bani, adică 450.000 de euro, președintele Consiliului Județean Vaslui ar putea să-și cumpere bilet pentru o călătorie spațială, cu scopul de a identifica terenurile atât de necesare pentru parcurile industriale promise.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

 1. S-a înșurubat iar de golaneala proletara….. la Vaslui. Jmekerii ….. proletari…. fac ce vor…… fraierii fac ce pot… … ăștia de la Vaslui….. vor sa colonizare planeta marte.. …. acu fac simulări….. ptr. 3 mailuri…… pe marți.. da…. oficial la Vaslui le merge bine… ..

 2. Peste 12-16 ani, când Mitica Uzatu nu se va mai putea da jos din pat și vasluienii vor fi obligați sa voteze pe altul la șefia Consiliului Judetean, instituția va fi aproape falimentara, îngropată în datorii. Noul presedinte de CJ va fi legat de mâini și de picioare, achitând creditele făcute cu iresponsabilitate în toți acești ani. Moș Uzatu ne va zâmbi, probabil, de pe o plajă din Franța, unde se va duce sa-si trăiască bătrânețile cu averea acumulată pe spatele nostru.

 3. Noi suntem proștii, nu? Câte plâgeri, petiții s-au făcut? făceți-le publice. dacă nu….
  dar consilierii județeni DORM BINE ȘI DE TOT SOMNUL DE VECI în CJ?

 4. Buzatu, mafiotul tarii, a dat milogeala milioane de euro ,,fratilor din Moldova si acum se imprumuta pe termen lung. Cat de prost poti sa fii?

 5. Județul Vaslui + Municipiul Vaslui= PSD din 1990 adică de 33 de ani.
  Consiliul Județul Vaslui și Primăria Municipiului Vaslui sunt conduse de 30 ani de comuniștii BUZATU DUMITRU zis Mitica și PAVAL VASILE zis Săracu.
  Haideți la vot cu AUR iar de la anul baronii Buzatu și Paval sa meargă la răcoare și sa joace o miuță la Penitenciarul Vaslui unde sa I arbitreze Ovidiu Artene.
  Luați exemplu fostului Presedinte de CJ Teleorman Dragnea si a fostului Primar de Iași Nechita.
  Buzatu +Paval = Penitenciarul Vaslui
  Haideți sa-i ajutam sa găsească ceea ce au cautat o de 30 de ani.
  Dintotdeauna hoții au stat la pușcărie.

  • Toate rahaturile de la AUR a au plecat, cum au ajuns in guvern au si cerut bani pentru Mitropolia Basarabiei din Republica Moldova
   Acum si psd a preluat inițiativa, sa nu fie mai prejos decât AUR cate 2 milioane de euro in fiecare an sa se duca acolo 🙂 🙂 🙂
   Cu acordarea cetățeniilor si beneficiilor, pensii fără cotizații, alocații la copii fara sa locuiască aici tot Aur a făcut rahatul cu proteste la moldoveni si la Băsescu ca e împotriva romanilor, ca nu le da cetățenii, na, le-a dat
   Acum e cică e împotrivă sa se mai dea bani acolo, băăăăă… atât de rahat e omulețul asta escroc ca nici scuipat nu merita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.