spot_imgspot_img
6 C
Vaslui
23-apr.-2024

RÃZBOI DE 1 LEU, PE GUNOIUL VASLUIENILOR!

- Advertisement -

În CL Vaslui s-a aprobat majorarea tarifelor la gunoi

De la 1 octombrie, s-au majorat tarifele la gunoiul colectat de populatie în municipiul Vaslui, propunere trecutã ieri prin furcile caudine ale consilierilor locali. Cu scandal si vociferãri, s-a aprobat majorarea tarifelor la gunoiul menajer. Cei 25.000 de abonati ai Goscom Vaslui vor plãti, din octombrie, 8,5 lei de persoanã/lunã, pentru salubrizare, adicã gunoiul menajer si curãtenia orasului, fatã de 7,5 lei, cât se achita pânã acum. Directorul Goscom, Cãtãlin Bârleanu, a spus cã ultima majorare a facturilor la gunoi si salubrizare s-a fãcut în luna 2012, iar de atunci si pânã acum au crescut atât preturile la carburanti, salariile, dar si valoarea transportului gunoiului menajer pe ruta Vaslui-Tecuci, zilnic. “Eu sunt de acord cu majorarea, însã astept ca domnul director de la Goscom sã creascã si calitatea servicilor cãtre populatie. Aceste servicii lasã de dorit, pe strãzi mãturatul e cu mãturi de lemn, care ridicã mult praf. Eu sper ca, odatã cu venirea noilor utilaje, sã îmbunãtãteascã aceastã calitate a serviciilor”, a spus consilierul independent Alexandru Volocaru.

Cei 40.000 de clienti Goscom, care înseamnã un total de 25.000 de contracte pe tot municipiul Vaslui, vor plãti, din octombrie a.c., un pret mai mare pentru gunoiul menajer. Fatã de 7,5 lei/persoanã/lunã, cât s-a plãtit în ultimii doi ani, din octombrie facturile vor fi mai mari cu un leu de fiecare persoanã, adicã 8,5 lei/persoanã/lunã. Explicatia privind aceastã majorare provine de la faptul cã, din 2012 si pânã astãzi, nu s-a mai apelat la nicio majorare de preturi, timp în care în costuri au apãrut tot felul de influente, a explicat directorul Goscom, Cãtãlin Bârleanu. În primul rând, salariul minim pe economie, care este predominant în societatea Goscom, mai ales la mãturãtori, a crescut de la 750 la 900 de lei, plus cã s-au mãrit preturile la carburanti. Zilnic, o masinã de 70 de tone de gunoi, dupã ce se face selectarea deseurilor, pleacã spre Tecuci, pentru cã rampa de gunoi a orasului este închisã de câtiva ani. Pentru zecile de gunoi transportate zilnic de la Vaslui la Tecuci, Goscom plãteste un tarif de 49 de lei, fãrã TVA, pe tona de gunoi menajer, preturi care au crescut si ele destul de mult în ultimul timp. Singura veste bunã pentru cei de la Goscom a fost diminuarea cotelor la CAS, cu 5%, astfel cã pretul pe persoanã a putut fi stabilit la 8,5 lei/lunã.

Reactiile consilierilor locali: de la absurd la declaratii electorale…

“Eu as vrea sã justific votul împotrivã, pe care l-am dat în comisii. Dacã ne uitãm pe aceastã listã cu preturi de la Goscom, vedem cã ni se propune din nou cresterea pretului, mai ales cã si luna trecutã am aprobat cresterea pretului, cu majoritate, eu am fost împotrivã si luna trecutã. Domnul director Bârleanu ar trebui sã ne demonstreze cã activitatea pe care o desfãsoarã la Goscom este performantã. Iatã un exemplu de pret. Maturatul manual, care în 2010 era 11,5 lei, a ajuns astãzi la 19,34 lei. Nu cred cã populatia Vasluiului trebuie sã fie obligatã sã plãteascã de la an la an pentru serviciile Goscom. Eu, de ani buni, în sedinte am ridicat aceastã problemã, cã activitaea Goscom este neperformantã. Nu putem creste de la an la an tarifele, acum e pretul aproe dublu fatã de 2013. Acum, vãd cã doriti sã vã luati si utilaje”, a spus consilierul PDL, Marius Arcãleanu. Rãspunsul directorului Bârleanu a fost destul de prompt. “Materialul prezentat se referã la ajutarea preturilor si nicidecum la preturile prestate manual. Acolo este un calcul fãrã TVA, la care vã referiti dvs. Oricum, acum faceti referire la materialul pe care l-ati votat pozitiv. Ce întelegeti prin perfomantã, nu stiu. Noi, ca societate, ne desfãsurãm activitatea pe baza unui caiet de sarcini, rezultatele economice sunt transmise cãtre primãrie. Cu ajutorul primãriei, a apãrut un program transfrontalier, cu care ne vom dota cu utilaje. Noi acum discutãm doar partea de ajustare a preturilor”, a explicat Bârleanu. “As vrea sã spun cã preturile pentru serviciile de acolo sunt legate de nivelul de întelegere al cetãteanului, dar trebuie sã acceptãm faptul cã economia trece odatã cu anii si trebuie sã creascã si tarifele. Eu sunt de acord cu majorarea, însã astept ca domnul director sã creascã si calitatea servicilor cãtre populatie. Aceste servicii lasã de dorit, pe strãzi mãturatul e cu mãturi de lemn, care ridicã mult praf. Eu sper ca, odatã cu venirea noilor utilaje, sã îmbunãtãteascã aceastã calitate a serviciilor”, a spus si consilierul independent, Alexandru Volocaru.

Fostul prefect Zaharia, mai împãciuitor decât de obicei

Un aprig contestatar al proiectelor de hotãrâri depuse de primar, Ioan Zaharia, fostul prefect al judetului, ajuns acum consilier independent, s-a declarat de acord cu majorarea noilor tarife. “Eu spre desosebire de colegii mei sunt pentru aceastã majorare, pentru cã nu poti desfãsura activitatea în pierdere. Orice activitate trebuie sã fie pe câstig. Este firesc ca acei domni de la Goscom sã vinã cu aceastã majorare, pentru cã se ajunge la fundul sacului si nu se mai poate. Eu îi înteleg si pe coelgii mei, cã populatia este în starea în care este si efortul e mai mare. Sunt în AGA la Goscom si în sedinta în care s-au aprobat aceste majorãri ni s-a explicat cum functioneazã sistemul si nu poti sã nu fii de acord cu cresterea unui pret care, asa cum este acum, nu e rentabil. Trebuie îmbunãtãtite aceste servicii, nu se poate merge cu centrul orasului curat si restul, mai vedem noi”, a atentionat Zaharia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.