spot_imgspot_img
7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Razboiul Constitutiei

- Advertisement -

CONSTITUTIA… FERFENITÃ În cadrul rãzboiului dintre presedintele Traian Bãsescu si Parlamentul României, Constitutia a fost hãrtuitã în asa hal încât cele douã tabere au ajuns sã numere cuvintele textului de lege si sã se acuze reciproc cã o ,,violeazã’’! Sintagma “spiritul Constitutiei” este atât de des folositã de parlamentari si presedinte, fiecare acuzându-se reciproc de sfidarea lui si a textului, încât “spiritul” fie este peste tot, fie a dispãrut cu desãvârsire, fie nu-l mai întelege nimeni! Pentru toate acestea, singurul vinovat este “biata” Constitutie, fiindcã nu a prevãzut toate situatiile care pot apãrea, astfel încât mãsurile sã fie cuprinse în text, negru pe alb, fãrã sã se mai lase loc interpretãrilor. Si, pe deasupra, mai are si un spirit duplicitar!

Toti politicienii si presedintele statului vorbesc cu adânc respect, aproape de smerenie, despre Constitutia României. Numai cã în ultima vreme vorbesc atât de mult, încât Constitutia, cu spiritul ei cu tot, este fãcutã ferfenitã si riscã, pentru românii care privesc spectacolul de pe margine, sã fie perceputã ca fiind unul dintre cele mai aiurite legi care reglementeazã functionarea unui stat! Asta, pentru cã, atât presedintele si sustinãtorii lui, cât si Parlamentul României, dau interpretãri diferite textului si … spiritului. Viziunile celor douã tabere se bat cap în cap în ceea ce priveste interpretarea spiritului. Parlamentarii cred cã “spiritul” le transmite cã Parlamentul nu mai poate fi dizolvat de viitorul presedinte, în timp ce Traian Bãsescu, unul din viitorii posibili presedinti simt cã “spiritul” le dã voie sã-l dizolve, fãrã nicio problemã! De când a cãzut Guvernul Boc II, toti politicienii au devenit filosofi si poliotologi!

Constitutia-i vinovatã! De ce nu scrie acolo, cã…?!

Constitutia României spune cã presedintele poate dizolva Parlamentul dacã institutia respinge douã propuneri de premier si guvern venite din partea presedintelui. Tot Constitutia spune însã cã presedintele nu poate dizolva Parlamentul în ultimele sase luni de mandat. Asa cã, desi pânã la alegeri va avea douã propuneri de premier si guvern respinse, Traian Bãsescu nu va putea dizolva Parlamentul. Dar, în opinia lui, poate face acest lucru în mandatul urmãtor! Aici se încing spiritele! Constitutia nu spune ce este de fãcut în aceastã împrejurare. Prin urmare, toatã lumea se chinuie sã interpreteze ce vrea sã spunã…spiritul! Astfel, tabãra presedintelui sustine cã “spiritul îi dã voie, în urmãtorul mandat, sã tinã cont de antecedentele Parlamentului, din mandatul sãu trecut de presedinte si sã dizolve Parlamentul! Parlamentarii spun însã cã viitorul presedinte, oricare ar fi el, si, cu atât mai mult, Traian Bãsescu, trebuie sã ia totul de la zero, adicã sã numeascã un nou premier, care sã facã un nou guvern si care, cel mai important, are dreptul sã fie din nou respins de douã ori, dacã este cazul, si abia dupã aceea sã se “purceadã” la dizolvare…Cine are dreptate? Spiritul Constitutiei nu mai vrea sã rãspundã…

Parlamentul este fundamentul democratiei

“Bãtãlia între presedintele actual si Parlament este o expresie gravã a încãlcãrii Constitutiei. În fond, sistemul democratic reprezentativ are ca pilon central Parlamentul, nu presedintii, monarhii, domnitorii. Parlamentul este fundamentul democratiei, atât teoretic, prin atributiile pe care le are si, în fond, statutul sãu, cât si practic, pentru cã cetãteanul poate ajunge la parlamentari si li se poate adresa în mod direct, fie sã le dea sugestii, fie sã cearã lãmuriri, fie sã-si exprime nemultumirea. E mai greu ca sapte, opt, nouã milioane de români sã se adreseze presedintelui si mult mai usor ca 40 – 50.000 de cetãteni sã se adreseze parlamentarului, fie direct, fie prin reprezentantii pe care acesta îi are la cabinetul din teritoriu, unde a fost ales. Aceastã falsã bãtãlie din sistemul politic este un real pericol la adresa democratiei. Cei care au initiat proiectul de Constitutie, au lucrat la slefuirea lui, l-au votat, au dat dovadã de prudentã si întelepciune. În aceastã bãtãlie, dacã Parlamentulse va manifesta ferm, reprezentantii sãi îsi vor sustine opiniile exprimate si actiunea directionatã cãtre respectarea Constitutiei, cetãtenii nu vor avea decât de câstigat: nu vor trebui sã susoteascã pe colturi, temându-se cã sunt ascultati, urmãriti si pedepsiti. În 1989, oamenii care au iesit în stradã au luptat împotriva unui regim dictatorial au luptat pentru democratie, pentru a avea libertatea de exprimare”, a declarat Dumitru Buzatu, presedintele Organizatiei Judetene a PSD Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.