spot_imgspot_img
9.3 C
Vaslui
22-apr.-2024

Razboiul dintre presedinte si Parlament continua

- Advertisement -

RESPINS… Guvernul format de primul ministru desemnat de presedinte, Lucian Croitoru, nu a primit votul de învestire al Parlamentului, ceea ce înseamnã cã rãzboiul dintre Traian Bãsescu si parlamentari continuã. Refuzul Parlamentului era de asteptat, în conditiile în care majoritatea parlamentarã a spus de la bun început cã nu va accepta decât un guvern de tehnocrati, primul ministru fiind primarul Sibiului, Klauss Johannis.

Cu toate cã Parlamentul a dat jos guvernul Boc II, al cãrui prim ministru, în persoana lui Emil Boc, a fost desemnat tot de Traian Bãsescu, presedintele a ales un alt premier decât cel recomandat de parlament, motivând cã este tot apolitic. Astfel, Lucian Croitoru, premierul ales de presedinte, si-a format guvernul si l-a prezentat ieri în fata Parlamentului, desi a fost avertizat de la început cã nu va trece! Astfel, cu 250 de voturi împotrivã Guvernul Croitoru a fost respins. În pragul alegerilor, criza politicã se acutizeazã, presedintele atrãgând atentia cã acest lucru are repercusiuni grave si asupra negocierilor cu FMI, putând pune în statul român în pericolul de a nu mai avea, printre altele, nici bani pentru pensiile românilor. De asemenea, Traian Bãsescu mai crede cã Parlamentul îi est împotrivã din cauzã cã a luat initiativa organizãrii referendumului pentru reducerea numãrului de parlamentari. Pãrerile politicienilor vasluieni sunt împãrtite, în functie de partidul din care fac parte. Cei din PD-L sustin gândirea presedintelui, cei din PSD si PNL sunt, fireste, împotrivã.

“Opozitia vrea în continuare Guvernul Boc!”

“Dacã e sã facem un joc de cuvinte, putem spune cã refuzul de astãzi al majoritãtii parlamentare constituite ad-hoc, înseamnã cã aceasta îl preferã, de fapt, pe guvernul Boc! Ceea ce s-a întâmplat astãzi este un act democratic si constitutional si când spun asta mã refer la refuzul Parlamentul de învestire a guvernului. Problema de fond este însã cã aceastã majoritate vrea sã-si impunã punctul de vedere prin orice mijloace si face tot posibilul sã-i interzicã presedintelui sã-si exercite prerogativele consitutionale. cu alte cuvinte, aici, se încalcã spiritul Consitutiei. În mod normal, presedintele va desemna un nou premier, care va alcãtui un nou guvern. Dacã si acesta va fi demis, încep sã se contureze clar conditiile dizolvãrii parlamentului. Decât sã facã acte de fatadã, adicã sã-i cearã guvernului sã înainteze proiectul de buget, pentru a-i arãta poporului cã o intereseazã soarta lui, mai bine, opozitia ar fi fost de acord sã aibã acum un guvern legitim, cu mai multe prerogative. Noroc însã cã nu mai este mult pânã la alegeri si noul presedinte al României va rezolva, cu sigurantã, aceastã problemã”, a declarat senatorul PD-L de Vaslui Vasile Pintilie.

Presedintele stia de la început cã nu sunt sorti de izbândã

“Evident, neacceptarea propunerii presedintelui Traian Bãsescu este urmarea fireascã a faptului cã acesta ignorã prevederile Constitutiei si cutumele în ceea ce priveste exercitarea puterii, formarea guvernului si sprijinul parlamentar, prin aceea cã a avansat o propunere despre care stia de la bun început cã nu are sorti de izbândã. Presedintele dã încã o datã dovadã de iresponsabilitate si de viclenie. Toatã aceastã mascaradã are ca scop pãcãlirea alegãtorilor pentru a-i oferi sprijin în vederea câstigãrii unui nou mandat. Nu Parlamentul României este cheia solutionãrii crizei, ci presedintele Traian Bãsescu. Nu a auzit nimeni în lumea aceasta de guvernãri fãrã sprijinul unei majoritãti parlamentare. Dacã acest lucru ar fi fost posibil, cu sigurantã l-ar fi preluat americanii”, a declarat presedintele Organizatiei Judetene a PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

“Un pret plãtit de toti românii”

“Semnificatia politicã a acestui vot este clarã. Existã o majoritate parlamentarã care are solutia iesirii din incertitudine si a punerii în aplicare a unor mãsuri de limitare si depãsire a efectelor generate de crizã. Este vorba de nominalizarea lui Klaus Johannis. Ignorarea aceste majoritãti si insistarea pentru asa-zisa solutie Croitoru duce la prelungirea stãrii de incertitudine politicã cu consecinte economice si sociale extrem de mari. Cred cã presedintele Traian Bãsescu a realizat cã nu are altã posibilitate decât mentinerea în stare de moarte clinicã a acestui Guvern Boc II, cãzut prin Motiune de Cenzurã. Face asta în speranta cã îi va aduce beneficii în campania electoralã. Din pãcate, pretul acestei nebunii este plãtit de toti românii care se vãd lipsiti de posibilitatea de a avea un Guvern stabil, atât de necesar în aceastã perioadã”, a declarat Cristian David, presedintele PNL Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.