spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

RÃZBOIUL PRESEDINTILOR: BUZATU VERSUS OPOZITIE!

- Advertisement -

INTERESANT… Dumitru Buzatu, liderul PSD, si cei din Opozitie se vor bate pe liste, pentru cel mai important post din administratia judeteanã, cel de presedinte al Consiliului Judetean. La primãrii, însã, candidatii vor avea reale probleme în a-si depune candidaturile, mai ales cei care se prezintã la alegeri doar pentru a “se bãga în seamã”. Comisia de Cod Electoral a precizat cã orice candidat la primãrie va trebui sã prezinte o listã cu 1.000 de sustinãtori. Cu sigurantã, Vasile Pavãl, din partea PSD, si Sorin Radu, din partea PNL, vor reusi sã strângã listele cu minim 1.000 de sustinãtori pentru a candida la primãria Vaslui, însã alti “pofticiosi” inutili la scaunul de primar vor avea reale probleme în a candida, mai ales cei care nu obtin nici mãcar semnãturi din partea vecinilor de bloc!

PROVOCARE… Comisia de Cod Electoral a decis, ieri, ca viitorii presedinti de Consilii Judetene sã fie alesi prin vot indirect, din rândul consilierilor judeteni. Astfel, se revine la formula din 2004, când judetul Vaslui avea în frunte un presedinte de Consiliu Judetean, în spetã Corneliu Bichinet, ales de pe listele de consilieri judeteni (din 2008, alegerea vicepresedintilor s-a fãcut uninominal, având doi presedinti alesi prin votul direct al vasluienilor, respectiv Vasile Mihalachi, mandatul 2008-2012, si Dumitru Buzatu, din 2012 si pânã în prezent). Tot ieri s-a decis cã primarii vor fi alesi într-un singur tur de scrutin, ca si pânã acum. Membrii comisiei au adoptat în principiu acest proiect de lege, care modificã trei legi, si anume legea alegerilor locale, administratiei locale si statutul alesilor locali, urmând ca luni sã fie trimis spre dezbaterea Senatului, iar, apoi, la Camera Deputatilor. La Vaslui, actualul presedinte de Consiliu Judetean, Dumitru Buzatu, nu se teme de eventualii opozanti politici, la alegerile de anul viitor. Opozitia din judetul Vaslui primeste, de la comisia de cod electoral, o provocare: vor reusi liberalii din judet sã-l învingã pe puternicul lider al PSD, cel care a câstigat detasat alegerile uninominale din 2012? Dumitru Buzatu rãspunde simplu: “Dupã pãrerea mea, experienta de pânã acum, începând din 1992 încoace, ar trebui sã le spunã sã fie foarte circumspecti”. La fel de amuzant este si Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ Vaslui. Liberalul râde si spune cã “din cauza acestei decizii, Dumitru Buzatu nu are norocul sã se confrunte cu mine. Stiu cât îsi dorea treaba asta, dar dacã asa s-a decis la Bucuresti”.

Membrii Comisiei de Cod Electoral au adoptat în principiu acest proiect de lege, care modificã trei legi, si anume legea alegerilor locale, administratiei locale si statutul alesilor locali, urmând ca luni sã fie trimis spre dezbaterea Senatului, iar, apoi, la Camera Deputatilor. Proiectul adoptat ieri prevede ca presedintii consiliilor judetene, dar si vicepresedintii si viceprimarii sã fie alesi în mod indirect, prin vot secret de Consiliul judetean, cu majoritate simplã. Acestia pot fi demisi, însã, la initiativa a cel putin o treime din numãrul consilierilor judeteni, cu majoritate calificatã, adicã voturile a douã treimi din numãrul total, si motivat. Deputatul PNL, Victor Paul Dobre, a precizat cã, astfel, se revine la prevederile legale din 2004. O altã prevedere a proiectului de lege este cã primarii se vor alege într-un singur tur, ca si în prezent. Toate candidaturile vor trebui sã fie însotite de liste de sustinãtori de minimum 1% din numãrul total al alegãtorilor, dar nu mai putin de 100 de sustinãtori pentru comune, 500 pentru orase de rangul 2 si 3 si 1.000 de sustinãtori pentru municipii si pentru Bucuresti. Comisia a mai stabilit cã toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este în prezent, precum si implementarea registrului electoral al AEP pentru gestionarea cetãtenilor cu drept de vot si introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si a votului. Presedintele comisiei, Valeriu Zgonea, a precizat cã procesul electoral în sine va fi coordonat de AEP, iar partea de implementare informaticã va fi coordonatã de STS, care asigurã transferul de date între sectiile de vot, birourile electorale judetene si Biroul Electoral Central. Membrii comisiei au mai stabilit ca, în cazul în care consilierii pãrãsesc partidele pe listele cãrora au candidat, prefectii sã fie cei care vor constata încetarea mandatului si nu prin votul consilierilor, cum era pânã acum. Liberalii au arãtat cã, prin aceastã prevedere, se doreste sã se evite situatia în care, desi partidele decid retragerea sprijinului politic unor consilieri, încetarea mandatului nu se pune în practicã deoarece nu se voteazã în consiliu.

Zgonea a arãtat cã, astfel, nu se mai supune la vot încetarea mandatului consilierilor aflati în aceastã situatie, ci prefectul va constata încetarea mandatului. Acest act normativ se va numi legea pentru alegerea autoritãtilor administratiei publice locale si de modificare a legii administratiei locale si a statutului alesilor locali. Valeriu Zgonea a precizat, dupã adoptarea articolelor proiectului, cã cel târziu luni acesta va fi trimis cãtre Senat si va fi publicat pe site-ul Camerei Deputatilor. Este important de amintit cã PNL a propus ca sefii de CJ sã fie alesi prin vot uninominal, în douã tururi de scrutin, în timp ce PSD a optat pentru vot uninominal, într-un singur tur. Pentru cã nu s-a ajuns la o concluzie, solutia de compromis, acceptatã de ambele tabere a fost alegerea indirectã a presedintilor de CJ. Totodatã, Comisia de Cod Electoral a decis “introducerea sistemului informatic de prezentã la vot si de depistare a votului multiplu”.

Zgonea, vinovatul de serviciu în Camera Deputatilor

Întrebat în legãturã cu faptul cã modificarea ca presedintii de Consilii Judetene sã fie alesi prin vot indirect a produs nemultumire în PSD, Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a spus: “Nu cred cã a produs nemultumire în PSD si nu numai. Important este cã aceasta a fost vointa politicã, o solutie de compromis pe care am vãzut-o cu cele 5 voturi pe care PSD sau PNL le-a avut”. Zgonea a afirmat cã este important ca partidele sã negocieze sã aleagã un presedinte de Consiliu Judetean care “nu poate fi schimbat doar pe moftul unor partide”. “Pânã la urmã, este important ca partidele politice sã se aseze la masã, sã negocieze sã scoatã un presedinte al CJ care sã nu poatã sã fie schimbat doar pe moftul unor partide sau pe aliantele fãcute peste noapte. Trebuie sã fie o cerere a o treime din consilierii judeteni, bine motivatã si votul se ia cu douã treimi. Pânã la urmã, asigurãm si stabilitatea functiei de presedinte CJ si îl alegem cum l-am ales pânã în 2004. Nu cred cã va fi o problemã, în afarã de supãrãrile pe care unii dintre colegii nostri le-au fãcut. Sunt convins cã toti care vor candida si care sunt acum presedinti de consilii judetene, vor cîstiga aceste mandate pe baza muncii si a rezultatelor pe care le-au avut în cadrul CJ unde se vor face negocieri politice. Asa cum se fac si în Parlament si atunci când se negociazã cine construieste viitorul Guvern”, a adãugat Zgonea. Nervos, presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, a afirmat cã el si peste trei sferturi dintre presedinti de CJ nu vor mai candida dacã va fi adoptatã aceastã prevedere, însã Zgonea a arãtat cã o candidaturã este personalã, iar Oprisan a fost ales în 2004 prin votul consilierilor judeteni si ar fi “o bagatelã” sã fie ales si acum, dacã ar candida. “Candidatura este una personalã a fiecãruia dintre noi. Nu pot sã comentez decizia Domniei sale. Este o chestiune personalã de comunicare publicã. Legea este constitutionalã, prevederile sunt adoptate cu majoritatea unanimã. A mai fost si în 2004. Ceea ce îmi mai aduc eu aminte, cu tot respectul pentru colegul meu, Domnia sa a fost ales prima datã presedinte CJ cu votul consilierilor judeteni si pentru Domnia sa este o bagatelã sã fie ales de cãtre Consiliul Judetean al judetului Vrancea, dacã va dori sã candideze”, a explicat Zgonea.

Dumitru Buzatu nu-si face probleme. Are o problemã cu ideile unor colegi de partid…

“Asa dupã cum omul a fost fãcut dupã chipul si înfãtisarea – dupã cum spune Sfânta Scripturã – Celui de Sus, tot asa si acest cod electoral a fost fãcut dupã chipul si înfãtisarea lui Zgonea”, spune Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, cel care va fi capul de listã al PSD Vaslui la alegerile din vara anului viitor. Presedintele CJ Vaslui spune cã bãnuia care va fi decizia Comisiei de Cod Electoral, de aceea nu a fost surprins de ceea ce s-a petrecut în Parlament. La PNL, liberalul Corneliu Bichinet, vicepresedinte al Consiliului Judetean, recunoaste cã ar fi dorit sã se confrunte uninominal cu Buzatu, fiecare cu partidul sãu în spate. “Când s-a hotãrât ca presedintii de Consilii Judetene sã fie alesi unominal, unii au spus cã e bine, altii au spus cã e rãu. Acum, dacã s-a revenit la formula din 2004, aceeasi discutie. Cât priveste o eventualã candidaturã a mea la Consiliul Judetean, nu stiu ce mã bate gândul acum, dar vom trãi si vom vedea, sã ajungem sãnãtosi anul viitor. Eu as fi vrut sã am norocul ca, mãcar o datã în viatã, sã mã confrunt cu colegul meu de la Consiliul Judetean, Dumitru Buzatu, fatã în fatã. El, cu PSD-ul lui, eu cu PNL-ul meu, iar lumea sã hotãrascã cine e cel mai bine cotat. Iatã cã, se pare, nu voi avea norocul acesta si nici Dumitru Buzatu nu va avea norocul sã se confrunte cu mine. Asa cã vom convietui…”, a spus Bichinet. Trebuie sã reamintim faptul cã, în 2012, USL (adicã PSD, PNL si satelitii) a obtinut la nivelul judetului Vaslui 62% din voturi, în timp ce urmãtoarele douã partide care au obtinut pragul electoral au strâns 17,5% (PDL), si 7% (PP-DD). În ceea ce priveste presedintia Consiliului Judetean Vaslui, aceastã functie a fost cîstigatã de candidatul USL, Dumitru Buzatu, care a candidat uninominal si a adunat 62% din optiunile electoratului. Principalul contracandidat al lui Dumitru Buzatu, deputatul de atunci Dan Marian, a obtinut 17% din voturile celor prezenti la urne. Si Primãria Vaslui a fost cîstigatã net de cãtre candidatul USL, Vasile Pavãl, primarul în functie al municipiului, care a strâns 80% din optiunile electoratului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.