Razie a politistilor si a Gãrzii Forestiere la afaceristii cu lemne: s-au confiscat 64 mc de lemne!

VERIFICÃRI…Depozite de material lemnos, firme de exploatare, dar si transportatori de material lemnos si persoane fizice au fost verificate în cadrul actiunii „Action Day Forestry 2″, desfãsurate de politistii vasluieni, împreunã cu specialistii Gãrzii Forestiere Focsani – Biroul Garda Forestierã Judeteanã Vaslui si reprezentantii ocoalelor silvice. În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 98 de sanctiuni contraventionale, în valoare de peste 34. 500 de lei, si a fost confiscatã cantitatea totalã de 64 metri cubi material lemnos (din care 56 mc cherestea), valoarea acestuia fiind de peste 42.800 de lei si a fost constatatã si sãvârsirea unei infractiuni prevãzutã de Codul Silvic.

Pe  22 octombrie, echipe alcãtuite din politistii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publicã Vaslui, alãturi de politisti din structurile de ordine publicã si politie rutierã, împreunã cu jandarmi vasluieni, precum si specialisti din cadrul Gãrzii Forestiere Focsani – Biroul Garda Forestierã Judeteanã Vaslui si Directiei Silvice Vaslui, au actionat pe raza judetului Vaslui pentru combaterea tãierii, sustragerii si comercializãrii ilegale de material lemnos. Echipele de control au verificat atât depozite ale unor societãti comerciale cu obiect de activitate comercializarea, prelucrarea si depozitarea materialului lemnos, respectiv cu obiect de activitate exploatarea materialului lemnos în cadrul exploatãrilor forestiere, cât si transportatori de material lemnos si persoane particulare care detin material lemnos.

În cadrul activitãtilor desfãsurate au actionat peste 105 forte, dintre care 90 de politisti, si au fost derulate 11 actiuni si 98 de controale, fiind verificate peste 210 vehicule. Totodatã, în urma abaterilor constatate, au fost aplicate 98 de sanctiuni contraventionale, în valoare de peste 34. 500 de lei, si a fost confiscatã cantitatea totalã de 64 metri cubi material lemnos (din care 56 mc cherestea), valoarea acestuia fiind de peste 42. 800 de lei si a fost constatatã si sãvârsirea unei infractiuni prevãzutã de Codul Silvic.

Activitãtile politistilor Biroului de Combatere a Delictelor Silvice continuã!

„Activitãtile de control al tãierii, transportului si detinerii de material lemnos sunt desfãsurate de cãtre politistii vasluieni în mod curent si vor continua în perioada urmãtoare. Reamintim cã sanctiunile prevãzute de legislatia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 si 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar detinerea ori transportul de material lemnos fãrã forme legale se sanctioneazã cu amendã între 1.000 si 15.000 de lei.

Totodatã, pentru agentii economici care detin sau efectueazã activitãti de  expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 si 15.000 de lei, cu mãsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activitãtii, iar pentru tãierea si sutragerea de arbori în cadrul exploatãrilor forestiere de cãtre operatori economici atestati, amenzile pot fi de la 8.000 pânã la 12.000 de lei, precum si retragerea atestatului care permite desfãsurarea unor astfel de activitãti. Tot din categoria mãsurilor complementare, materialul lemnos tãiat, detinut sau transportat ilegal, se retine în vederea stabilirii provenientei si/sau confiscã, iar în functie de împrejurãrile depistãrii, poate fi confiscat si  MIJLOCUL DE TRANSPORT si uneltele folosite la tãierea materialului lemnos.”, a mentionat Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ