spot_img
22.2 C
Vaslui
20-iul.-2024
spot_img

RCA obligatoriu pentru biciclete și trotinete electrice

- Advertisement -

MODIFICARE… Ministerul Finanțelor a pus, la începutul acestei săptămâni, în dezbatere publică un proiect de lege care instituie obligativitatea încheierii unei asigurări RCA de către proprietarii de trotinete electrice și biciclete electrice. Conform datelor IGPR, în România s-au produs în anul 2022 un număr total de 1.250 de accidente în care victimele s-au rănit în timp ce foloseau o trotinetă electrică. Dintre acestea, 155 au fost grave, rezultând decesul a opt persoane, rănirea gravă a 131 persoane și rănirea ușoară a altor cinci.

Astfel, în proiectul de lege este schimbată definiția “vehiculului” în sensul în care obligația de asigurare se raportează la anumite criterii de natură tehnică. Ca urmare, vor intra sub obligația de asigurare și vehicule ce, conform legislației naționale, nu sunt supuse înmatriculării/înregistrării (trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule). Vehicul va fi “orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h” sau „orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h”. Printre excepții de la obligația de asigurare vor fi fotoliile rulante sau alte vehicule similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie.

Expunerea de motive

În expunerea de motive, ministerul explică faptul că legislația română în domeniul răspunderii civile auto necesită a fi revizuită conform noilor prevederi ale legislației europene. Unul dintre cele mai importante motive care justifică propunerea legislativă, spune Ministerul Finanțelor, este problematica acoperirii despăgubirilor victimelor accidentelor de circulație, persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule atunci când vehiculele care produc aceste accidente nu sunt înmatriculabile/ înregistrabile, însă sunt utilizate în trafic sau în zone private ce sunt deschise circulației publicului. “Ca urmare a dezvoltării tehnologice, pe piața din România au intrat numeroase tipuri noi de vehicule motorizate, vehicule care datorită caracteristicilor acestora nu se supun obligației de înmatriculare/înregistrare însă produc accidente din care rezultă daune materiale dar și vătămări corporale. Unele dintre acestea sunt acționate de un motor pur electric, altele de echipamente auxiliare, iar astfel de vehicule ar trebui luate în considerare la definirea noțiunii de “vehicul” pentru care este impusă obligația de asigurare RCA în Uniunea Europeană și România. Definiția respectivă ar trebui să se bazeze pe caracteristicile generale ale unor astfel de vehicule, în special viteza maximă constructivă și masa proprie, și ar trebui să se prevadă faptul că sunt incluse numai acele vehiculele antrenate de motoare ce generează putere mecanică. Definiția ar trebui să se aplice indiferent de numărul de roți ale vehiculului și indiferent dacă vehiculele sunt supuse obligației de înmatriculare/înregistrare sau nu”, conform motivării.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

 1. In Olanda, o tara cu 17 milioane de locuitori, sunt 22 de milioane de biciclete obisnuite vandute catre populatie.
  Aceste biciclete circula pe 2500 km de piste pentru biciclete fara RCA, si alte metode de a scoate bani din buzunarele vetatenilor.
  Numai in RcOlonia Romaniaca SCLAVII DROGATI RETARDATI CRIMINALI si Talhari, pun tot felul de taxe si impun tot felul de legi satanice pentru a JEFUI poporul roman IDIOT, si sa-i trimita TRADFATORUL CRIMINAL ZoiANUS in Ucraina Drogatului Poponar Zelensky.
  Pe aceleiasi 2500 km de piste de biciclete circula si trotinetele electrice, bicicletele leectrice, mopedele electrice sau pe benzina, fara RCA si alte taxe sataniste, pana ce posesorii isi iau permisul si intra in trafic.
  Acest Parlament Penal Criminal Tradator si Jefuitor si acest Guvern CRIMINAL Tradator si Jefuitor in frunte cu retardatul Clonat Vanzator de copii ZoiANUS vor fi judecati de Curtea Martiala Internationala si Spanzurati conform Codului Nuremberg si a Conventiei de la Geneva 1949 pentru GENOCID impotriva poporului roman IDIOT.
  Praful si pulberea sa se aleaga de ei si fe familiile lor de CRIMINALI Retardati si poponari drigati !

 2. Bine dar puneți și pe fermierii noștri să plătescă RCA rovigneta itp la tractoare și utilaje agricole. Nu vor , sa circule doar printe tarlale iar pe drumuri publice sa fie doar pe platforma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.