spot_imgspot_img
spot_img
8.8 C
Vaslui
03-dec.-2023

Reabilitare termica cu ajutor guvernamental

- Advertisement -

Interviu cu Elena Udrea, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului

NOUTÃTI… Proprietarii de locuinte unifamiliale pot beneficia de ajutorul statului în conditii extrem de avantajoase de finantare. Fostul program de reabilitare termicã se adresa doar proprietarilor din condominii (blocuri). În al doilea rând, statul va oferi garantii guvernamentale si va suporta dobânda subventionatã a creditului contractat de cei care doresc sã efectueze lucrãri de reabilitare termicã, spre deosebire de prezentul program prin care Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului suporta 50 % din costul lucrãrilor de reabilitare. Concret, beneficiarii achitã din surse proprii 10 % din valoarea de executie a lucrãrilor de interventie. Ulterior, 90 % din valoarea lucrãrilor sunt suportate prin credite bancare, în lei, cu garantie guvernamentalã si dobândã subventionatã. Creditul contractat de beneficiari este garantat 100 % de cãtre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, în numele si în contul statului.

Rep. Guvernul a adoptat în aceastã varã Ordonanta de Urgentã 69/2010 privind reabilitarea termicã a clãdirilor de locuit. Potrivit documentului mentionat , reabilitarea ar urma sã fie realizatã cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentalã. Cât de importantã este aceastã mãsurã si cât de mult ar ajuta proprietarii în încercarea lor de a reabilita imobilele în care locuiesc?

Elena Udrea, ministru MDRT: Dorim foarte mult sã impulsionãm procesul de reabilitare termicã. Mãsura vine sã încurajeze proprietarii de locuinte sã investeascã în confortul caselor în care locuiesc. Este important de mentionat cã în urma reabilitarii termice va creste performanta energeticã a cladirilor si în consecintã se vor reduce cheltuielile de întretinere. Acest lucru vine în sprijinul tuturor românilor si putem afirma cu certitudine cã este o mãsurã extrem de importantã si binevenitã de protectie socialã prin reducerea cheltuielilor cu întretinerea locuintelor. Nu în ultimul rând, se realizeazã si refacerea fatadei blocurilor, eliminând riscurile pe care le presupun fatadele deteriorate.

Rep. Ce aduce nou aceastã ordonantã privind reabilitarea termicã?

Elena Udrea, ministru MDRT: Ordonanta de Urgentã 69/2010 aduce practic douã elemente de noutate. În primul rând, proprietarii de locuinte unifamiliale pot beneficia de ajutorul statului în conditii extrem de avantajoase de finantare. Reamintesc, actualul program de reabilitare termicã se adresa doar proprietarilor din condominii (blocuri). În al doilea rând, statul va oferi garantii guvernamentale si va suporta dobânda subventionatã a creditului contractat de cei care doresc sã efectueze lucrãri de reabilitare termicã, spre deosebire de prezentul program prin care Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului suporta 50 % din costul lucrãrilor de reabilitare.

Rep. Ce tip de lucrãri pot fi efectuate de cãtre proprietari în noile conditii reglementate de Ordonanta de Urgentã?

Elena Udrea, ministru MDRT: Existã numeroase tipuri de lucrãri care pot fi finantate în conditiile actualei ordonante. Vã pot enumera câteva: reabilitarea termicã a anvelopei clãdirii si a instalatiilor aferente. Dacã este necesar, centrala de bloc poate fi înlocuitã cu una nouã ori poate fi achizitionatã, cu montajul aferent. Pot fi introduse, dupã caz, sisteme alternative pentru asigurarea partialã ori totalã a energiei pentru apa caldã de consum, iluminat si încãlzire. Si cei care detin locuinte unifamiliale beneficiazã de asemenea de aceleasi drepturi.

Rep. Cum vor fi finantate lucrãrile de reabilitare? Ce proportie din totalul cheltuielilor le revine proprietarilor?

Elena Udrea, ministru MDRT: Executarea lucrãrilor de interventie se finanteazã astfel: beneficiarii achitã din surse proprii 10 % din valoarea de executie a lucrãrilor de interventie. Ulterior, 90 % din valoarea lucrãrilor sunt suportate prin credite bancare, în lei, cu garantie guvernamentalã si dobândã subventionatã. Creditul contractat de beneficiari este garantat 100 % de cãtre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, în numele si în contul statului. Începand cu luna august, CEC Bank a lansat creditul pentru reabilitarea termicã a clãdirilor de locuit, cu garantii guvernamentale si dobânda plãtitã de Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului. De asemenea, BCR va fi un alt partener al MDRT în acest important program initiat de cãtre Ministerul Dezvoltãrii Regionale. Creditul mentionat este destinat atât asociatiilor de proprietari, cât si proprietarilor locuintelor unifamiliale, persoane fizice.

Rep. Care este perioada maximã în care cei care îsi reabiliteazã termic locuintele pot plãti acest credit?

Elena Udrea, ministru MDRT: Perioada de rambursare a creditelor bancare este de cinci ani. Este o perioadã de timp foarte bunã pentru returnarea creditului contractat pentru reabilitarea termicã a locuintei. Practic, beneficiarii nu vor fi constrânsi sã plateascã în conditii dezavantajoase ca în situatiile în care ar contracta un credit fãrã ajutorul nostru. Este important ca toti românii care vor apela la acest program de reabilitare termicã sã stie cã nu îsi vor ipoteca locuintele pentru a beneficia de credit. Un lucru care mai trebuie stiut este cã dobânda aferentã creditelor bancare cu garantie guverna­mentalã acordate beneficiarilor se suportã de cãtre stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Turismului, în limita sumelor aprobate anual cu aceastã destinatie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.